Címlap Arc FIDELITAS: Tí...

FIDELITAS: Tízmilliókhoz juthatnak a fiatalok, de emellé van egy üzenete is a kormánynak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nagypolitika fókuszába kerültek a fiatalok; egyre több hír szól arról, hogy a pártok hogyan próbálják maguk mögé állítani a 20-25 éves, valamint a náluk is fiatalabb korosztályt. TikTok-on, YouTube-on, Facebookon és Instán is célozzák őket különféle üzenetekkel, akciókkal, a számos vloggerről nem is beszélve. Sorozatunkban a pártok ifi vezetőit kérdezzük a különféle trendekről és taktikákról. Ezúttal Nagy Gergely, a Fidelitas pécsi elnöke válaszol. Sorozatunk első részében Horváth Attila, az LMP Baranya megyei elnökségi tagja és az ifjúsági szervezetének egyik alapítója osztotta meg a gondolatait ugyanebben a témában. 

Kezdjük ott, hogy milyen Fiatal Demokraták Szövetségéről lehet beszélni, miközben az átlagéletkor olyan 40-45 év körül lehet a pártban. Nem?

Ravasz kérdés, de ugye „mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát”! De félretéve a közhelyparádét, szerintem teljesen rendben van, hogy egy akkora tömeg-, illetve néppártban, mint a Fidesz, ami Magyarország legerősebb és legegységesebb politikai közössége, vannak egészen fiatal tizenévesek és egészen idősek is. Nem becsülném le a tapasztalatot és a higgadtságot, amellyel az idősebbek rendelkeznek, de jó az a dinamika, lendület és gyorsaság, ami viszont a miénk. Így lehetünk egyensúlyban.

Most van egyensúly a pártban? Kapnak esélyt az előrelépésre?

Sok és kifejezetten fiatal, huszonéves dolgozik a kormány közelében, a minisztériumokban, de megmondom őszintén, még sose jutott eszembe ezen gondolkodni; statisztikát se tudok villantani, nem ezért léptem be 22 évesen.

Nehéz ma jobboldali, konzervatív, fideszes fiatalokat találni?

Fogalmam sincs, milyen lehetett 15 évvel ezelőtt, mert akkor még a legkevésbé sem törődtem a politikával; de azt tudom, hogy én és a barátaim örömmel lettünk Fidelitasosok 8 évvel ezelőtt. Azokon, akik most jönnek, ugyanezt a lelkesedést látom; sőt, ők sokkal inkább „élik” a politikát, mint ahogy mi akkoriban. Én még Orbán Viktor varázsa miatt mentem segíteni a Fidelitasba. Nem. Csak viccelek. Igazából megtetszett a társaság, jókat beszélgettem és vitatkoztam, színes és nyitott a közösség, ezért szívesen maradtam.

A mostaniak közül nagyon sokan azt mondják: azért csatlakoznak hozzánk, mert idegesíti őket a rémesen ostoba és egyoldalú propaganda, amit a szélsőliberálisok erőltetnek, és ami elárasztotta pár éve a médiát, illetve a közösségi oldalakat, és valami ultra-pc katyvasszal pussolja őket.

Vagyis az apa férfi, az anya nő?

Válaszolok erre, de jelezném, ezt a kérdést nem lehet elválasztani a „négercsóktól”, sem pedig az „Elfújta a széltől” és a „Trópusi vihartól” – ezek ugye mind rasszisták lettek mostanában. Ha nem lehet a négercsók négercsók; filmeket vágnak át, vagy süllyesztenek el pillanatnyi, ma éppen divatos ideológiák miatt; vagy fogják rá valamire, hogy rasszista és kirekesztő, miközben nem is az; akkor sokkal inkább érzem normálisnak, ha az apa férfi, az anya nő. Szerintem így érdemes ezt nézni, mert egyszer egy szép napon arra ébredhetünk, hogy a világ, amit ismertünk és „normális” volt, totálisan megbolondult.

Nem csak arról van szó, hogy egyre nyitottabb és elfogadóbb a világ, illetve a modern társadalmak?

Én azt hallom és tapasztalom, hogy sok tizenéves, de még a huszonévesek jó része is, nem találnak igazán értékes közösségeket, ahol önmaguk lehetnek, önmagukért kedvelik őket. Szerepet kell játszaniuk. Szinte már ciki, ha egy fiatal a fészbúk-szintnél kicsit járatosabb, olvasottabb a körülötte történő dolgokban. Sőt, ebben az óriási „elfogadok mindent” trendben nem véletlen, hogy megjelent a cyberbullying, vagy a cancel culture, amikor a nagy elfogadás közepette simán tönkretesz és legyaláz az internet népe, ha szerintük nem úgy gondolkodsz, mint az elfogadott. Ebből pedig egyre több fiatalnak van elege, nekem is.  

Kívülről egyáltalán nem úgy tűnik, mintha a Fidesz nagyon szimpatikus lenne a mostani tízen- és huszonéveseknek.

Vágyvezérelt legenda, hogy a fiatalok utálják a Fideszt. Tényszerűen is kimutatható, hogy ez nem igaz; elég csak ránézni a választások számaira alaposabban. Az viszont igaz, hogy a kormányellenes pártok kitalálták pár éve, hogy fiatalokkal könnyebb feltölteni a szavazataikat, mert őket sokkal, de sokkal könnyebb befolyásolni, mint az idősebbeket, vagy azokat a 30-as,40-es, 50-es embereket, családokat, akik már inkább tisztában vannak az őket körülvevő világgal és lehetőségekkel. És ami ennél is fontosabb: emlékeznek még arra, hogy milyen volt mondjuk Gyurcsány Ferenc idején. Egy újszülöttnek minden vicc új – most erre alapoznak ezek a pártok; és megvezetik azokat, akiket sikerül.

Mi a Fidesz ajánlata a fiataloknak?

Lehetőség, kiszámíthatóság és biztonság – legalábbis én így gondolom, friss házasként különösen. Helyhiány miatt nem szeretnék a Magyar Közlönyből idézni, de számos olyan kormánydöntés volt az utóbbi években, amely kifejezetten a fiataloknak kedvezett; nekik teremt lehetőségeket, őket segíti és támogatja. Nem pillanatnyi politikai érdekek alapján, hanem hosszútávú érdekből: Magyarország miatt.

A kormány 35-45 millió forintot „ad” a fiataloknak különféle kedvezményeken, támogatásokon, kedvezményes hiteleken keresztül, de az igaz, hogy nem „ingyen”. Az üzenet az, hogy fontos vagy nekünk, maradj itt; itt alapíts családot; itt dolgozz magadért, a családodért és a hazádért, mi pedig segítünk az indulásban. Ez szerintem vállalható, korrekt ajánlat. Szóval nekünk nem a szavazatok, hanem a jövő miatt fontosak a fiatalok.

Szerinted is le kellene kapcsolni az internetet?

Azt kellene lekapcsolni, aki le szerint le kellene kapcsolni az internetet.

(A pártoknak ugyanazokat a kérdéseket juttattuk el, körkérdés formájában. Lehetőségük volt ezekre írásban válaszolni, vagy telefonon, személyes interjú keretében is; Nagy Gergely inkább ezt választotta, nem küldött írásban válaszokat. A szöveget megjelenés előtt egyeztettük a pártokkal!)