Címlap Arc Önbizalomhián...

Önbizalomhiányos embereken segít Halász Kinga, a pécsi coach

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teljesen normális (még ha társadalmilag nem is ezt kommunikáljuk), hogy az ember megreked az életében. Ilyenkor szeretünk segítséget kérni, de sok esetben nem tudjuk, hogy kitől tehetnénk. Ebben segíthet egy life coach. Az FM 90.6 Rádió 1 Pécs beszélgetett ezzel kapcsolatban Halász Kingával, a ZSÖK kommunikációs munkatársával, aki nem mellékesen life coach is.

Mi is az a life coach?

Egyfajta lelki trénert kell elképzelnünk. A life coach azon dolgozik, hogy a kliensek kerekebb és boldogabb életet éljenek. Mindannyiunk életében voltak (vagy lehet, hogy most is vannak) olyan problémák, amiken nem tudtunk túllépni, vagy megbirkózni vele. Ez teljesen egyénfüggő, a leggyakoribb ilyen témák az önismeret, ha komoly döntés előtt áll valaki és nem tudja, merre menjen tovább, konfliktuskezelés, időmenedzsment, párkapcsolati problémák, motiválatlanság, munkahelyi nehézségek, kommunikációs és önbizalomhiány, vagy akár szimpla stresszkezelés. Magyarán nagyon változatos problémákkal küzdenek az emberek – az ezeken való kiigazodásban tud segíteni a life coach.

Hogyan néz ki egy ilyen találkozó?

Egyéni üléseket kell elképzelni, komfortos, kellemes környezetben kvázi beszélgetünk a life coach-csal.

A klienst mi coachok abban támogatjuk, hogy a saját életében, a saját erőforrásaira támaszkodva meghozza a saját maga legjobb döntéseit. A coaching nem arról szól, hogy tanácsot adunk: „Igen, váljál el, igen, költözzél külföldre”. Nem! Egyáltalán nem erről van szó, mi abban támogatjuk a klienst, hogy ő maga meg tudja lépni a számára legjobb döntéseket és lehetőségeket – mondta Halász Kinga.

Úgy képzeljük el a dolgot, mintha egy hajón lennénk és a hajó kormányánál a kliens áll. Ő dönti el, hogy merre menjen a hajó, merre tartsunk. Én coachként kérdésekkel tudom segíteni. „Ha megnézed az időjárást, mit gondolsz, merre fog fújni a szél? Az a közeledő hajó barát vagy ellenség? Hogyan befolyásol ez téged?” Picit ezzel a képpel tudnám lerajzolni, hogy mit is jelent a coaching.

A járvány itt is változtatott a megszokott rutinon

Most már online is részt vehetünk life coaching folyamaton, ami nagyon jó azoknak, akik távolabb élnek és nehézkes lenne nekik a városba jutás vagy egyszerűen a rohanó hétköznapok miatt így fér bele az idejükbe.

Tavaszi megújulás

Tavasszal az emberek szeretnek nagytakarítást végezni a környezetükben, azonban saját magukban már nem annyira megy a „rendrakás”. Különböző célokat tűznek ki maguk elé, vágyakkal és reményekkel, viszont nem lépnek előre ezek megvalósítása érdekében. Így a konkrét dolgokból egy távoli, soha el nem ért dolog lesz, ami aztán lemondássá válik. Kinga ezért azt tanácsolja, hogy használjuk ki a friss tavaszi, energiadús állapotot, és tegyünk meg mindent az életünkért és jövőnkért.

„Nagyon fontos ez a fajta tudatosság. Sokan sodródnak az életükben, mint egy fadarab a vízben. Viszont lehetünk mi a víz, ami a fadarabot sodorja – kezünkbe vehetjük a saját életünket, a kontrollt, a döntéseinket, a felelősséget. Ne csak kint tegyünk rendet tavasszal – hanem saját magunkban is.”

Cégek is alkalmazzák a coachingot

– Cégvezetők észrevették, hogy növeli a hatékonyságot, ha a munkavállalóik mentálisan és lelkileg jól érzik magukat. Kipihentebbek, lelkesebbek és motiváltabbak ilyenkor a munkavállalók, több energiát tudnak fektetni a kreativitásba is. Régen csak a cégvezetők jártak coachokhoz, azonban szépen lassan jött is a felismerés, hogy ezt céges szinten is érdemes alkalmazni – teszi hozzá Kinga.

És hogyan lesz valaki life coach?

Halász Kinga alapvetően három munkakörben dolgozik. A Zsolnay Örökségkezelő kommunikációs munkatársaként, coachként és trénerként.

– Ez egy csodálatos harmónia. Számomra fontos a kommunikáció minden ága, a nyilvános és sajtókommunikáció, de pont a közvetlen emberi kommunikáció az, ami régebben hiányzott. Ez az, amit coachként nagyon jól meg lehet élni. Ott ülsz a klienssel szemtől szemben, kiteszi az asztalra a legnagyobb dilemmáit, a nehézségeit, az életét. Láthatom azt, hogy első alkalommal bejönnek az irodámba valamilyen állapotban, utána pedig néhány hét vagy hónap elteltével, az utolsó alkalommal teljesen más emberként mennek ki. Számomra csodálatos látni, megélni és végigvinni ezt az emberi folyamatot. Látni a változásokat az emberi sorsokban még ilyen rövid időn belül is. Ez nagyon felemelő nekem, hálás is vagyok ezért. Ez az, ami motivál engem – zárta szavait Halász Kinga.