Címlap Arc Ősei rabszolg...

Ősei rabszolgatartók voltak: most fizethet Benedict Cumberbatch

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Barbados 2021-ben szakadt el a brit koronától, és kiáltotta ki a függetlenségét. Azzal a lendülettel felállítottak egy bizottságot, amelynek az a feladata, hogy azokat a régi rabszolgatartók leszármazottait kutassa fel, akiknek egykoron ültetvényük és rabszolgáik voltak Barbados szigetén, és követeljen tőlük jóvátételt. Úgy néz ki, Doctor Strange is fizethet ősei miatt.

Skynews ausztrál kiadása arról ír – vette észre az Index, hogy az Oscar-díjra is jelölt színész érintve lehet, hiszen egyik felmenője, Joshua Cumberbatch 1728-ban vette meg a Cleland ültetvényt Barbadoson, amelyen 250 rabszolgát dolgoztatott. És ez így is maradt még vagy jó száz évig, amíg el nem törölték a rabszolgaságot.

Az Egyesült Királyság a döntés következtében akkoriban mintegy 6000 fonttal kárpótolta ezért Cumberbatch családját. Ez az összeg nagyjából ma mintegy 6,4 millió ausztrál dollárnak felel meg (1 ausztrál dollár = 255 forint), vagyis körülbelül másfél milliárd forint.

Amikor 1834-ben életbe lépett a rabszolgaság eltörlését kimondó törvény, amely az egész korabeli brit birodalomra érvényes volt, az akkori brit kormány kompenzálta a volt rabszolgatartó személyeket és intézményeket. Rettenetes összeget, az akkori költségvetés mintegy 40 százalékát fordították erre, 20 millió fontot, ami mai áron számolva mintegy 17 milliárd fontnak felel meg.

A Bank of England egyébként 2015-ben fizette ki a rabszolgatartással kapcsolatos utolsó jóvátételi összeget. 

Cumberbatch már korábban elismerte felmenői bűneit, és bocsánatot is kért azokért. Egyebek mellett azt nyilatkozta, a 12 év rabszolgaság című filmet is azért vállalta el – amiben egy rabszolgatartót alakít, hogy eképpen is vezekeljen ősei miatt. A mostani bejelentést egyelőre nem kommentálta a színész.