Címlap Arc Pécsett intéz...

Pécsett intézte el a Fidesz újabb kétharmadát Márki-Zay Péter Botka László szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon ritka pillanat az, amikor kérdezni lehet – ráadásul hosszasan – Botka Lászlótól, Szeged polgármestere ugyanis nemigen szokott nyilatkozni. Most a Partizánnak mégis hosszú interjút adott, amelyből egyebek mellett kiderült, szerinte Márki-Zay Péter nagyot hibázott, és Pécsett intézte el a Fidesz újabb kétharmados győzelmét.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ugyanis az intés és figyelmeztetés ellenére Pécsett mondta ki először azokat a mondatokat, amelyekkel végleg lenullázta magát és a komplett ellenzéket is.

Így beszélt erről Botka László:

A szegedi polgármester szerint a baloldal kimondta azokat a „háborúpárti” mondatokat, amelyeket a Fidesz felerősített. Nagy hiba volt az is, hogy míg Orbán Viktor háborúról vagy békéről beszélt, mint a választás tétjéről, addig az ellenzék a keletet vagy nyugatot erőltette, ami nagyon rossz válasz.

a ‘háború vagy béke’ azt jelenti, hogy élet vagy halál. Erre nem az a válasz, hogy ‘kelet vagy nyugat’, és az ellenzék ezt nem értette meg

– magyarázta.

Márki-Zay vérről és olajról beszélt Pécsett napokkal a választás előtt, majd kimondta a legrosszabbat

Amint azt a Pécs Aktuál akkor részletesen is bemutatta, Márki-Zay Pécsett mondta ki először azt, hogy szerinte „Ukrajna a mi háborúnkat vívja„, és azt is a pécsi Kossuth téren mondta mikrofonba, hogy „a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj„. Így egészen pontosan:

Érdemes visszaolvasni és nézni Márki-Zay akkori pécsi beszédét, főleg azok után, hogy akkor még tagadta, hogy felvette a kapcsolatot az ukrán miniszterelnökkel, ezt viszont a választás után elismerte, de ráfogta a kampánystábjára az egészet.

„Az ellenzéki pártok annyira érdektelenek, hogy már saját magukat sem érdeklik”

Botka egyébként a teljes Partizán-interjúban gyakorlatilag folyamatosan szidta az ellenzéket, végül kimondta a fenti mondatot is. Szerinte hosszú évek óta csak a saját túlélésük érdekli az ellenzéki vezetőket, politika nélkül akarnak politikai választást nyerni, és úgy egyáltalán: elfelejtettek politizálni is.

Szerinte a Fidesz képes „többszólamú” politikát csinálni, de az ellenzék egy szólamra is képtelen, mert szerintük az a politika, hogy leülnek tárgyalgatni és bebiztosítják magukat.

Az adás vágott verziója itt nézhető meg: