Címlap Balhé „Dollár...

„Dollárbaloldal”-ügy: már 4 milliárdot találtak – Újabb titkosítást oldottak fel, előkerült még pár száz millió!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tovább bogozták a titkosszolgálatok és nyomozó hatóságok az ellenzék tavalyi kampányának külföldi pénzügyi támogatásait, és arra jutottak, hogy egy svájci alapítványon keresztül e célra, de már nem közvetlenül a Márki-Zay-féle MMM-hez további 900 millió forint körüli összeg érkezett - írja a HVG.

A frissített, januári, most titkosítás alól feloldott nemzetbiztonsági bizottsági tájékoztatók szerint a korábban ismert 3 milliárdos összegnél 160 millióval több pénz érkezett amerikai támogatásként az Action for Democracytól (AD) a tavalyi ellenzéki kampányba, javarészt Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmához, vagyis “a pénzügyi támogatás végösszege 3 174 076 395 Ft”.

A még folyamatban lévő nyomozás eddigi eredményei szerint az AD-tól származó pénz 58 százaléka landolt az MMM-nél, kisebb része az Edemokrácia Műhely Egyesületnél, a maradékot pedig öt gazdasági társaságnak utalták át.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának január 20-i ülésén bemutatott NIK-tájékoztatás szerint

az öt cég közül a legtöbbet, 1,08 milliárd forintot az Oraculum 2020 Kft. kapta, amely az “Ez a lényeg” (Pécsen is igen aktív) néven működő portálok kiadója.

Ez egyébként annyiban nem meglepő, hogy az Ez a lényeg aktív online kampányt folytatott az ellenzék javára a tavaszi kampányban.

Újdonság az eddig ismertekhez képest, hogy az Ez a lényeg kiadója a jelentés szerint nem az AD-től, hanem egy svájci bejegyzésű alapítványtól is kapott nagy összegű utalást, méghozzá 5 utalással összesen 887 millió forintot.

Vagyis a NIK összesítése szerint „az egységes ellenzék külföldi kampánytámogatása” már a 4 milliárd forintot közelíti, és új szálként bekerült a svájci alapítvány, amiről a dokumentum megállapítja, hogy “az alapítvány aktivitására, valós tevékenységére vonatkozóan nem lelhető fel nyílt forrásból hozzáférhető információ”.

Az immár mintegy 4 milliárd forintnyi külföldi pénz megoszlása magyar címzettek szerint:

  • Mindenki Magyarországa Mozgalom 8 tranzakció, összesen 1 848 603 106 Ft
  • DatAdat Professional Kft. 1 tranzakció, 147 940 520 Ft
  • Gemius Hungary Kft. 3 tranzakció, összesen 13 267 170 Ft
  • Oraculum 2020 Kft. 10 tranzakció, összesen 1 970 369 542 Ft
  • Edemokrácia Műhely Egyesület 1 tranzakció, összesen 18 090 600 Ft
  • Super Future Kft. 3 tranzakció, összesen 59 067 607 Ft
  • Laokoon Cinema Kft. 1 tranzakció, összesen 4 242 600 Ft

A nyomozás összegzéséról szóló anyagban szerepel az a Publicus Intézet is, amelyet Pécsett is fizet az önkormányzat, több millió forintos megbízást adva a cégnek.

A már korábban is sokat emlegetett, Korányi Dávidhoz köthető AD-ről is ír a jelentés, megállapítva, hogy az „AD-t eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozták létre”, és

a szervezet mögött az amerikai Demokrata Párthoz közvetlenül kapcsolódó személyek állnak”.

Ez utóbbi megállapítást a jelentés arra vezeti vissza, hogy az AD által benyújtott „Certificate of Incorporation” nevű, magyar megfelelésben alapító okiratot az Elias Law Group egyik partnere, Jonathan Berkon írta alá, márpedig – állítja a jelentés – „az Elias Law Group befolyásos, a demokraták legmagasabb szintjén is jó kapcsolatokkal rendelkező ügyvédi iroda, fő célkitűzése a Demokrata Párt érdekeinek képviselete.

A kép kattintásra nagyítható, illetve letölthető

Mindezek alapján a NIK főigazgatója, Kovács Zoltán dandártábornok által jegyzett irat szerint a NIK összefoglaló értékelése arra jutott, hogy

“a külföldi politikai szervezet által a magyar választások időszakában Magyarországra utalt támogatás a magyar választások befolyásolását szolgálta. Ez egyértelműen Magyarország szuverenitásának megsértését jelenti, egyúttal felveti a vonatkozó magyar jogszabályok megsértésének gyanúját is.”

A HVG által hivatkozott dokumentumokat itt el lehet olvasni, illetve le lehet tölteni:

(Via HVG.hu)