Címlap Balhé Tiltakozik a ...

Tiltakozik a pécsi városvezetés „maffiatempót idéző fenyegetése ellen” a bal- és jobboldali ellenzék is!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A baloldali városvezetés bal- és jobboldali ellenzéke, vagyis a Tiszta Kezek-frakció és a Fidesz-frakció is megszólalt szerdán, mert szerintük "maffiatempóban" fenyegették meg őket Péterffyék kedden. 14 millió forintot akart ugyanis kifizetni a városvezetés munka nélkül egy vállalkozónak, de elszabadult a pokol. Mutatjuk a reakciókat időrendben.

Elsőként a Fidesz közleményét idézzük szó szerint. Ezt küldték:

„Tiltakozunk a szocialista-gyurcsányista városvezetés maffiatempót idéző fenyegetése ellen!

A rendszerváltozást követő demokratikus önkormányzati hatalomgyakorlás kezdete óta soha nem fordult még elő, hogy pécsi városvezetők megfenyegették volna a szabadon megválasztott önkormányzati képviselőket. A tegnapi közgyűlésen azonban így történt, nem is akárhogyan!

Ahogy azt mi, ellenzéki – köztük bal- és jobboldali, független és pártok színeiben jelenlévő – képviselők észrevettük,

Pécs MSZP-DK-s vezetése az önkormányzatot, vagyis a pécsiek közösségét megkárosító, hűtlen kezelés gyanúját is felvető döntésre készül.

Péterffy Attila polgármester ugyanis el kíván állni egy általa korábban aláírt vállalkozási szerződéstől, mégpedig úgy, hogy egyúttal 14 millió forinttal „kiengesztelné” a jelek szerint baráti építési vállalkozót, aki a rábízott munkát – a magyarürögi vízfolyás medrének rendezését – valójában nem végezte el.

Miután erre figyelmeztettük a polgármestert,

Péterffy Attila és gazdasági alpolgármestere, Ruzsa Csaba a képviselők nyílt sértegetésébe kezdett, majd maffiatempóban egyszerűen megfenyegették őket. Közölték: a képviselői keretükből fogják levonni ezt a 14 millió forintot, ha most nem tudják elintézni a kifizetést; illetve Ruzsa Csaba az ülést követően nyilvánosan közölte: bosszúból elterjeszti a városban, hogy az ellenzék egyes képviselői a pécsi vállalkozók ellen dolgoznak – ami természetesen hazugság!

Pécs baloldali, szocialista-gyurcsányista vezetése mások elhallgattatása és megfélemlítése mellett rohamtempóban éli fel a pécsiek jövőjét! Több mint 10 milliárd forint hitelt vettek fel az elmúlt években, miközben felelőtlen költekezésük miatt tíz- és százmilliók folynak el a számukra kedves, de valójában haszontalan tanácsadók díjazására, a cégvezetők prémiumaira, vagy éppen luxusautók bérleti díjára. Nem csoda, hogy Pécs a csőd szélére jutott!

Péterffy Attilának és szocialista-gyurcsányista siserehadának ideje megértenie, hogy nem fenyegethetnek meg egyetlen pécsit sem azért, mert rámutat a felelőtlen döntéseikre és arra a méltatlan magatartásukra, ahogyan közhivatalukat gyakorolják.

Megerősítjük, hogy ha Péterffy Attila és Ruzsa Csaba kifizetik ezt a jogosulatlan 14 millió forintot a baráti vállalkozójuknak, azonnal feljelentést teszünk a rendőrségen, mert ez a közpénzherdálásnak már olyan szintje és minősítette esete, ami banánköztársaságokban is szokatlan lenne!”

Nem sokkal később a Tiszta Kezek Frakció, vagyis Bognár Szilvia (aki a DK-ból lépett ki), Topán László (aki a Momentumból lépett) és Hencsei Zsolt (aki a Jobikból lépett ki) is kiadott egy közleményt. Ez így hangzik:

„Kiállás a hangnemváltás érdekében

A tegnapi városházi események megmutatták, milyen fontos, hogy a Tiszta Kezek Frakció tagjai a közgyűlésben dolgoznak. Egyrészt sikerült megakadályoznunk (egyelőre, átmenetileg), hogy az MSZP-DK-Jobbik-Momentum-LMP alkotta városvezető konglomerátum 14 millió forint közpénzt adjon ajándékba egy vállalkozásnak. Másrészt ez az ügy alkalmat adott arra, hogy a városvezetők megmutassák igazi arcukat: ha rajtakapják őket, szembesítik őket hiányosságaikkal, nem riadnak vissza a képviselők fenyegetésétől sem.

Mi, a Tiszta Kezek Frakció tagjai tiszteljük a másikat – a politikai ellenfeleinket is, ezzel is meg akarjuk szolgálni választóink bizalmát, akik 2019-ben nem a durvaságra, átláthatatlanságra és önzésre szavaztak.

Elhatárolódunk attól a fenyegető, a képviselői intézményt és választópolgári egyenlőséget semmibe vevő viselkedéstől, amit a pécsi közgyűlés tisztségviselői tanúsítottak.

Továbbra is ragaszkodunk a napirend előtti érdemi vitákhoz, az átlátható folyamatokhoz és ennek szellemében folytatjuk szolgálatunkat.

Felelősek vagyunk a közbeszéd minőségéért, ezért kívánunk stílusunkban példaértékűek lenni és ennek súlyára a jelen megnyilatkozásunkkal is felhívjuk a pécsi közszereplők figyelmét.”

Hogy pontosan mi is történt, amiért az ellenzéki frakciók ennyire kiakadtak, azt ITT vissza lehet nézni (Reméljük, jól jelöltük be a videó indítását az adott pontnál, tehát kattintásra az ominózus résztől indul a videó. Ha mégsem, akkor a téma 6 óra 25 perctől látható, és a 17-es napirendi pontról volt szó.)Röviden annyi a történet, hogy 2020-ban kötött vállalkozói szerződést az önkormányzat egy kivitelező céggel a magyarürögi vízfolyás rendezésére, amelyre állami, uniós TOP-os pénzt nyert még az előző városvezetés. Kialakult azonban egy lakossági ellenállás, amely tavaly nyáron tetőzött. A projekt végül el sem indult, egy kapavágás sem történt a területen. Most mégis azt akarta a városvezetés elérni, hogy az anyagárat és további 14 millió forintot fizessenek ki a vállalkozónak, de ez az ellenzék szerint hűtlen kezelés lenne. Egyórás vita alakult ki erről, személyeskedésekkel bőven megturbózva. Végül az ellenzéknek sikerült elnapoltatnia a döntést, de nem könnyen.

Lapunk úgy tudja, az érintett cég egyik tulajdonosának közeli hozzátartózója a pécsi DK-iroda vezető munkatársa.