Kornél, Soma

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécsi virológus: Ha az ember nem lát elég hullát, azt hiszi, elmúlt a veszély

/

Ismeretlen ellenséggel állunk szemben, ilyenkor pedig az óvatosság a legfontosabb – fogalmazott a 24.hu-nak adott interjújában Kemenesi Gábor, pécsi virológus. A kezdetektől a koronavírus elleni harc frontvonalában dolgozó virológussal beszélt a lap a járvány eddigi tanulságairól, arról, és hogy min múlik, hogy a koronavírus-járvány második hulláma mennyire rúgja ránk az ajtót.

Hirdetés

Mint mondja most éppen Dél-Amerikában a legrosszabb helyzet, a következő pedig Afrika lesz, ahol a SARS-CoV2 erősen berúgja majd az ajtót.

A vírus itthonról sem tűnt el, bármikor fellángolhat, újra behurcolhatjuk, egy szóval abból lehet nagy baj, ha most elengedjük magunkat és elhisszük, hogy „már nincs baj”.

Úgy fogalmaz: a csökkenő tendencia azt jelzi, a vírus előtt járunk. Ez fordítva is igaz, ha nő az esetszám, a járvány ismét kezd terjedni, tehát közbe kell lépni. Az előrejelzés viszont bonyolult és összetett, ahol az új fertőzöttek száma csak egy a második hullámot jelző tényezők között.

Kemenesi szerint több okból is várható egy második hullám. A vírust jelentősen segíti, hogy jelenleg is mindenhol ott van, ugyanúgy vissza fogják hurcolni, mint ahogy márciusban behozták. Illetve nyilván itthon is újra „elszabadulhat”, ha a lakosság és a hatóságok közös erőfeszítésével nem tudjuk kordában tartani.

Vakcina híján az egyetlen fegyverünk ellene még mindig a fegyelmezettség és a gyors reagálás

A pécsi virológus hangsúlyozza, hogy a lehető legkárosabb az a jelenleg terjedő hozzáállás, miszerint az egész nagy hűhó volt a semmiért. Jobb lett volna mindenkinek elkapni és túl lenni rajta, mint egy náthán, meg hogy egy egyszerű influenza is több áldozatot követel. Majd jönnek az ostobábbnál ostobább összeesküvés-elméletek.

“Durván hangzik, de ha az ember nem lát elég hullát, tényleg azt hiszi, elmúlt a veszély.”

Kiemeli: tartsuk be a józan ész diktálta szabályokat, alkalmazzuk az eddig megismert módszereket ott, ahol ez szükséges, de semmiképpen ne lazázzuk el csak azért, mert a közhangulat most nem érzi a veszélyt.

Kiemelt kép: Népszava.hu

Hirdetés

Előző sztori

Hamisítatlan nyári kánikula jön szombaton!

Következő sztori

Hétfőn kezdődik a Centrum-parkoló felújítása!

Legutóbbiak innen: Arc