Helyettes államtitkár, de szerinte ehhez nem kell komoly szakmai végzettség

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kezdés

Népszava szerint a helyettes államtitkár nem tekint magára politikai kinevezettként, és nem kell a munkájához a diploma - szemlézte a hírt az Index.

Nyilvános fórumon válaszolt az újságírói kérdésekre Rácz Zsófia. Ennek azért van most nagy jelentősége, mert az Emmi helyettes államtitkára korábban feltűnően kerülte a nyilvánosságot, legalábbis különféle fellépéseit nem hirdette meg az Orbán-kormány, vagy ezekről rendszerint csak a meghívottak, általában kormánypárt médiumok értesültek, illetve kérdezhettek a politikustól – emlékeztet a lap.

A fiatalokért felelős helyettes államtitkár az Eötvös Loránd Tudományegyetem Politológus Műhelyének beszélgetésén arról beszélt, hogy

a munkájához nem kell szakmai végzettség, és az, hogy nincs meg még a diplomája, nem is hátráltatja őt.

Népszava szerint Rácz Zsófia nem tekint magára politikai kinevezettként, hangsúlyozta, hogy a törvény is szakmai felső vezetőként határozza meg a helyettes államtitkári pozícióját. Ez ugyan némiképp ellentmond annak, hogy feladatköréhez – állítása szerint – nem kell szakmai végzettség. 

A fiatal politikus azt is elárulta, hogy mindenképpen megszerzi a jogi diplomát, mert így szerinte komplexen láthatja majd át a problémákat.

Hosszú távú karrierjéről úgy nyilatkozott, hogy

három éve nem gondolta, hogy idáig eljut. És leszögezte azt is, hogy később nemzetközi joggal foglalkozna szívesen, külszolgálati munkát is vállalna diplomata vagy nagyköveti szinten. 

Rácz Zsófiát 2020 januárjában nevezte ki Novák Katalin, amikor még családügyekért felelős államtitkár volt. Még törvényt is módosítottak azért, hogy megfelelő diploma hiányában betölthesse pozícióját. Ezt Deutsch Tamás akkoriban bírálta, szerinte szerencsétlen lépés volt, de a cél nemes.

Hirdetés
Előző sztori

Kigyulladt egy lakóépület Pécsbányán

Következő sztori

A buszsofőrön múlt, hogy ne legyen tragédia a kismotorozásból

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1