Robottal műtött a pécsi orvos – Ez Európában is újdonság!

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Robot segítségével végzett térdműtétet egy pécsi orvos. Dr. Domán István ortopéd sebész ezzel Magyarországon elsőként használta ezt az eljárást. 

Európában is ritkaságszámba megy, hogy robot asszisztenciával végezzenek térdprotézis műtétet. De a gép olyan pontosságot tesz lehetővé, amire egy orvos önmagában nem lenne képes.

A műtét során a robot két szeme, azaz két kamera segíti az orvos kezét, minden egyes lépést ellenőriz és jóváhagy.

A gép egyrészt a térdszalag feszességét méri pontosan a térd teljes mozgásterjedelmében, másrészt a beépített komponensek helyét segíti minél pontosabban kialakítani úgy, hogy közben ne kelljen a szalagokat megbolygatni.

Dr. Domán István, aki Magyarországon úttörője ennek a technikának elmondta, hogy a most elérhető legfejlettebb rendszer 15-20 perccel hosszabbítja meg a műtéti időt, cserébe olyan lesz utána a páciens térde, mintha most született volna újjá.

Magyarországon szeptemberben hajtotta végre az első ilyen műtétet Budapesten. Ezzel Magyarország lett a 4. olyan ország Európában, ahol ezzel a módszerrel végeztek térdprotézis beültetést.

A pécsi orvos szerint az új eljárás hatalmas előrelépés

A hagyományos műtéti eljárás során a szalagok feszességét csak bizonyos szögekben tudták ellenőrizni, addig az új robot-asszisztált műtétek alatt a térdszalag feszességet a teljes mozgásterjedelemben mérik.

Előző sztori

Újabb tűzcsapokat ellenőriz a héten a Tettye Forrásház Pécsett

Következő sztori

A semmit leplezte le az önkormányzati lap