Címlap Politika A semmit lepl...

A semmit leplezte le az önkormányzati lap

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sajnálatos színvonal az önkormányzati szerkesztőségben, egy újabb szenzációs leleplezésnek ígért ügy, ami most úgy tűnik, hogy nekifutásból hatalmas öngól lett…  

„Ingyen adták bérbe a városközponti kávézót a fideszes önkormányzat idején, a vállalkozó szerint minden rendben van” – írja az önkormányzat lapja „leleplező cikkében”.

Már a cím sem igaz, pedig mindent elkövetett az önkormányzati lap szerkesztősége, hogy egy olyan ügyet „leplezzen le” az átvilágításra hivatkozva, ami mindvégig nyílt és nyilvános ügy volt.

Semmilyen „városközponti kávézót” nem adtak ingyen bérbe.

A kevésbé szenzációs hír és tény annyi, hogy az Önkormányzat az általa elnyert pályázati forrásból felújított egy önkormányzati tulajdonú ingatlant, ebben pedig a részben önkormányzati tulajdonú cég (Irány Pécs Nonprofit Kft.), a pályázatban vállalt turisztikai információs irodát, Pécs városát népszerűsítő ajándék tárgyakat értékesítő üzletet és kávézót üzemeltet.  Ez persze már azért sem lehet szenzációs leleplezés, mert bárki, aki eddig erről részletes információkat szeretett volna megtudni, megtehette volna, mivel minden egyes részlete a pályázati eljárásnak, a költségvetésnek, a működtetésnek ismert volt és átlátható.  

Sajnálatos tény, hogy jelenleg Pécs MJV Önkormányzatának a hivatkozott cikkben részletesen megjelölt pályázatban vállalt fenntartási kötelezettségeit egy olyan Nonprofit Kft. látja el, aki erre 2020. 01. 01. óta 0,- Ft támogatást kap az Önkormányzattól, annak ellenére, hogy a társaságban az Önkormányzat is tulajdonos.

Sajnálatos tény, hogy jelenleg  a hivatkozott ingatlanban az Irány Pécs NKft. által működtetett Tourinform Iroda az ország egyetlen olyan Tourinform Irodája, amelyet a helyi települési önkormányzat nem támogat anyagilag.

Sajnálatos tény, hogy ahelyett, hogy érdemben megvizsgálták volna az átvilágítók az előzményeket és a szerződések tartalmát, azok létrejöttének körülményeit, „büntető feljelentést tettek”, mert az annyira hasznos elem most a kommunikációban és egyébként is jól hangzik, szinte már egy kész ítélet…

Megértjük, hogy nagy a türelmetlenség, de hagyjuk dolgozni az illetékes szerveket, várjuk meg mire jut ebben az ügyben (is) a nyomozó hatóság, utána írjunk majd a nagy összeesküvésekről. Addig is, ami a legfontosabb, hogy a bombasztikus leleplezésről szóló cikk címére vissza utaljunk: A Vállalkozó szerint nincs minden rendben. Éppen ezért írta meg Vállalkozó a szerkesztőség részére a feltett kérdésekre a válaszokat (ezúton is köszönjük, hogy a cikk végére ezek is bekerültek).

Nagyon nincs rendben, hogy az Önkormányzat által kijelölt tárgyaló delegáció (egyúttal az átvilágításokat vezető jogi csapat vezetője) nem hivatalos tárgyalásokat kezdeményez a Vállalkozóval annak érdekében, hogy közös megegyezéssel lezárjon olyan ügyeket, amiben egyébként többször is hangoztatta, hogy „büntető feljelentést tett” és „nagy erőkkel zajlik a nyomozás”.

Egyáltalán nincs rendben, hogy kereskedelmi alkut ajánl Vállalkozónak, majd egy ponton, amikor kiderül hogy mégsem olyan egyértelmű ez az ügy (sem), mint ahogy azt gondolták, akkor ilyen színvonalú cikk születik. Ettől nem lesz jobb a tárgyalási pozíció…   

Bár megértjük, hogy egyszerűbb cikket rendelni és írni, mint nehéz tárgyalásokat folytatni. És lássuk be, az nem is lenne olyan hatalmas sztori, ha kiderülne, hogy ez nem is akkora üzlet mint gondolták, mert a teljes tevékenység bizony vastagon veszteséges jelenleg. Vagyis hagyjuk inkább hadd szenvedjenek vele, de ettől még amit meg akartunk írni, azt ne tartsuk vissza, mert kellenek a szenzációs leleplezések. Szörnyű lehet a nyomás, tényleg valami érdemi nagy durranásról kellene már írni, mert a végén kiderül erről a híres-hírhedt átvilágításról, hogy a legnagyobb szenzáció az lesz, ha mindenki megtudja majd, menyibe került a pécsi adófizetőknek.  

Persze a korrekt közönség az öngólt is meg szokta tapsolni, ha tényleg szép az íve, jól helyezett a lövés, és esély sem volt a védésre…