Címlap Kultúra Legóból készü...

Legóból készült mementót kapott a pécsi víruslabor

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jótékonysági esemény keretében kapott műalkotást a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriuma kedden. Az ifj. Ficzek Ferenc Infekció című, az Üres tér kiállításra készült képét Kemenesi Gábor virológus, a Szentágothai János Kutatóközpont adjunktusa vette át a Pécsi Galériában. 

– Amikor nekivágtunk májusban az Üres tér kiállításnak, akkor azt a fantázianevet adtuk neki, hogy karanténtárlat. Aztán június végére megváltozott az élet, és úgy tűnt, hogy a karantén a múlté. Így lett a kiállítás neve inkább posztkarantén tárlat. Most azonban már tudjuk, hogy valószínűleg minden újra a régi lesz – fogalmazott Fekete Valéria, a ZsÖK NKft. vizuális művészeti vezetője a keddi átadóünnepségen.

Hozzátette, hogy legalább egy műalkotással szerettek volna kedveskedni a virológiai labornak azért az áldozatos munkáért, amit nemcsak Pécsért, de az egész magyar lakosságért tesznek.

Ifj. Ficzek Ferenc május 31-én készítette el OSB lemezre LEGO-elemek és akril festék felhasználásával a 216 x 252 cm-es Infekció című képet az Üres tér kiállításra. Az Üres tér kiállítás koncepciója részben az volt, hogy a pandémia ideje alatt, amikor az otthon maradás és a közintézmények, hivatalok látogatásának tilalma lépett hatályba, a Pécsi Galéria kiállítóhelyiségében egy-egy művész az ott fellelhető anyagokból installációt vagy más típusú művet hozzon létre a számára kijelölt napokban, hogy aztán egy újabb alkotónak adja át a teret a munkára.

A kifejezetten az Üres tér tárlatra készült festményt Kemenesi Gábor virológus, a Szentágothai János Kutatóközpont adjunktusa vette át kedden.

– A Szentágothai János Kutatóközpontban bőven van üres tér. Az egyik ilyen tér, amit már illene betölteni, az a Virológiai Kutatócsoport szintjén, a víruslabornál található nagy fehér fal. Itt kap helyet az Infekció, ami a küzdelmünknek lesz ezentúl a mementója – mondta el az eseményen Kemenesi Gábor.  

A Pécsi Galériában egyébként gőzerővel készülnek a legújabb kiállításra, amely A test ördöge címet viseli. A Győrffy László, Kis Róka Csaba, és Szöllősi Géza műveit felvonultató tárlat kizárólag 18 éven felülieknek látogatható szeptember 24-től november 22-ig.