Címlap Arc Sztárséf újít...

Sztárséf újítja meg a Pécsi Egyházmegye menzáit

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vége a hagyományos menza kosztnak a Pécsi Egyházmegye oktatási intézményeiben és óvodáiban, miután szeptembertől az ismert séf, Buday Péter állítja össze a menüt. A séfet azért szerződtették, hogy megújítsa a közétkeztetést a 21. századi igényeknek megfelelően.

Csirkemell tökmagos bundában sütőtök pürével, almával és sajttal töltött pulykamell vagy francia rakott krumpli – néhány ebéd az új étlapról, amit Buday Péter séf állított össze. Az új ételek már az első héten jelentős változást hoztak, a diákok és a tanárok is meglepődtek az éttermi színvonalú tízóraikon, ebédeken és uzsonnákon.

Csirke sütőtökkel

– A Pécsi Egyházmegye felkért, hogy segítsek megújítani a közétkeztetést. A végcél az, hogy a diákoknak legyen választási lehetőségük, ezért hamarosan két menü közül tudnak majd választani, korszerű ételekből a gyerekek ízléséhez igazodva

mondta Buday Péter a Pécs Aktuálnak.

A menza megújításához hozzá tartozik egy úgynevezett edukációs program is, mert a gyerekeket tanítani is kell ahhoz, hogy megértsék az egészséges étkezés lényegét, és a számukra szokatlan alapanyagokból készült ételt is elfogyasszak – tette hozzá Buday Péter.

A Pécsi Egyházmegye intézményei közétkeztetési ellátására, egy új, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt főzőkonyhát létesített a Szent Lőrinc Gondozóotthon új szárnyában. A munkálatok 2018 nyarán kezdődtek, és 2019 ősszel fejeződtek be a Magyar Kormány által biztosított pályázati forrás felhasználásával.

– Sok mindent kell még elérnünk, szomorú látni, hogy az ebéd fele a kukában köt ki, mert jelenleg ez a helyzet. A gyerekek nagy része nem eszik zöldséget, gyümölcsöt, péksüteményeken, pizzán és hamburgeren szocializálóik, nekik főzhetnek bármilyen első osztályú ételt. Nagyon fontos lenne az étkezési kultúra javítása, de ehhez a szülőket is be kellene vonni – mondta a Szent Mór Iskolaközpont egyik tanára, aki szerint az új ételek nagyon finomak és különlegesek.

A séf szerint fokozatosan kell megismertetni a gyerekekkel az új ízeket és el kell magyarázni nekik, hogy mit esznek, ami után már bátrabban fognak kóstolni.

– Összesen 50-60 féle szempontot vettem figyelembe, nehéz lenne mindet felsorolni.

mondta Buday.

A séf szerint nagyon fontos a szezonalitás: mindig az adott évszaknak megfelelő idényzöldségekből és gyümölcsökből érdemes főzni, mert egyrészt olcsóbbak, másrészt az emberi szervezet is minden évszakban mást kíván.

Az életkori sajátosságokat is figyelembe kell venni: mást és máshogyan elkészítve kell tálalni egy óvodásnak, egy kisiskolásnak és egy tinédzsernek – tette hozzá Buday Péter, aki 11 éve indította el a munkaprogramot, amely az már több iskolában bizonyított.

Az egyházmegye a menza megújításában törekszik arra, hogy helyi kistermelői, családi gazdálkodói beszállítókat is bevonjon az ételek beszerzésébe, ahol a minőség, a termelés biztonsága és a felhasználhatóság találkozik.