Tele van a Mecsek vágykeltő gombákkal, a legtöbbet mégis a szarvasok legelik le

///
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szarvasgombát az emberek többsége még sosem látott. Hozzájutni pedig egyszerűen lehetetlen, Baranyában többen is keresik, mégsem lehet beszerezni, mert a gombák többsége nemzetközi piacon kel el. A nyári szarvasgomba szezon már javában tart, szebbnél szebb gombák kerülnek elő Baranyában is, köszönhetően Szálka kutyusnak és gazdájának Hárságyi Balázsnak.

Ez a föld alatti gomba a nevét a szarvasoktól kapta. A gímszarvasok ősszel, a párzás előtt ettől kapnak új erőre. Feltúrják az erdőt a szarvasgomba után, s miután felfalták, megőrülnek a nőstény utáni vágytól. Ez az emberre is igaz, a nem túl szép külsejű gombafajról az ókortól kezdve azt tartják, hogy erős vágykeltő hatása van.

Varázsát pedig csak fokozza, hogy nehéz hozzájutni és, hogy semmi mással nem lehet összehasonlítani az aromáját. Alexandre Dumas szerint a szarvasgomba a hölgyeket gyengédebbé, a férfiakat „szeretni valóbbá” teszi, Casanova pedig úgy vélte, aki erényesen akar élni, az soha nem kóstolja meg. Erre Pécsen egyébként sincs sok esélyünk, hiszen jelenleg csak egy olyan étterem létezik, amelynek az étlapján megtaláljuk a szarvasgombát.

Pedig a Mecsek és az egész megye tele van jelentős termőhelyekkel, sőt a legdrágább fehér szarvasgomba is megterem az Ormánság egy részén.

Szarvasgomba

– A szarvasgombázáshoz szenvedély kell, természet iránti rajongás és tisztelet, érezni és ismerni kell az erdőt, az illatokat és együtt kell dolgozni egy okos kutyával. A kutya és a gombász kapcsolata, összhangja nagyon meghatározó az eredményességhez és a hosszútávú munkához. Régóta jártam gombászni, és elkezdett érdekelni a föld alatti gomba is. Levizsgáztam én és Szálka is, így kezdtünk neki a gyűjtésnek. – mondja palkonyai Hárságyi Balázs, aki Szálka nevű kutyájával már 4 éve gyűjti a szarvasgombát. Szálka az egyik legprofibb szarvasgombász kutya, már kétszer aranyérmet szerzett az isztriai Livadeban rendezett Isztriai Szarvasgomba Kereső Világbajnokságon.

Szálka, ahogy szarvasgombászik

– A magyar gombák többége a nagy felvásáróknál köt ki, ami nem feltétlenül jó a termő területeknek, mert a gyűjtők mindent összeszednek. Én szeretek éttermeknek eladni, az is fontos hogy legyen tovább szaporodás, úgy használom a gyűjtő területeimet, hogy ott a jövőben is maradjon gomba, amiben legnagyobb segítség Szálka, aki jelzi, hogy melyik a leszedhető érett gomba – tette hozzá Balázs, aki szezon elején már annyira várja a gombát, hogy az első példányokat nem adja el, azok a tányérján kötnek ki.

A megyében hat fajta ehető gomba terem,

a nyári, burgundi, a téli, a nagy spórás, a kátrányszagú, ami a kéksajtos ételek kiváló kisérője, valamint a legértékesebb isztriai fajta. Balázs szerint egy kiváló és jövedelmező helyi termék lehetne a szarvasgomba, ha több étterem felvenné az étlapjára. A megyében jelenleg néhány villányi borászat éttermében ritkán előfordul, de Pécsen hiába keressük, nyoma sincs, egyik étteremben sem. – A szakácsok és séfek többsége nem elég bátor, nem használják, többégük nem tud vele mit kezdeni, nem tudja mihez illik, milyen mennyiségben – tette hozzá Hárságyi Balázs, aki szerint azért van néhány kivétel.

– Mi felvettük a kínálatunkba a nyári szarvasgombát, de azt gondolom, hogy nálunk egy szűk réteg szereti, az átlagember nem, mert nem ismeri, és a magyar átlag ízlésvilágtól kissé idegen. A külföldi, elsősorban nyugati vendégek rajonganak érte, sokszor még repetát is kértek belőle a fogásra – mondta Illés Roland a Soul Kitchen és a Skoko séfje.

A szarvasgomba fűszer, úgy is kell kezelni, kis mennyiségben remekül illik bármilyen tojásos ételhez, tejszínes tésztához vagy csak egy vajas krumplipüréhez. Jelenleg a fekete, úgynevezett nyári szarvasgomba szezonja van, ez a legolcsóbb fajta,

kilóinkénti felvásárlási ára jelenleg 30-40 ezer forint körül mozog.

Összehasonlításképpen a szupermarketekben jelenleg a legdrágább fűszernek a vanília rúd számít, aminek kilójáért 850 ezer forintot is elkérhetnek. Ezután jön a zöldfűszerek közül a szárított tárkony és petrezselyem 40 ezer forinttal, amit a szerecsendió és a zsálya 35 ezer forinttal követ.

Előző sztori

Két autó ütközött Kertvárosban

Következő sztori

Tanárral balhéztak Kertvárosban – egymást biztatták a diákok, hogy verjék össze a pedagógust