/

Zabálják a pécsi Jamie Oliver gasztrovideóit a magyar háziasszonyok!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kezdés
/

Legnépszerűbb videója közel egymillió megtekintéssel büszkélkedhet, vlogja pedig immár mintegy 42 ezer követőt számlál. Mikes Márk megjárta a Konyhafőnököt, dolgozott neves pécsi étteremben, jelenleg pedig mentorként tevékenykedik a Media Marktban. Hogy hogyan fér össze a gasztronómia és a humánerőforrás, arról a pécsi Jamie Olivert kérdeztük. 

Mikes Márk neve minden olyan embernek ismerősként csenghet, akit csak egy csipetnyit is érdekel a gasztronómia. Márk bár gyermekkora óta aktívan tevékenykedik a konyhában, országos ismertségre 2015-ben tett szert, amikor bejutott a Konyhafőnök című főzőshowba, és egészen a döntőig menetelt. A műsor után el is indította közösségi oldalát, ahol tudatosan kezdett közösséget építeni.

– Mindig is tudtam, hogy meg akarok mutatni egy szeletet abból a fanatizmusból és szeretetből, amit a gasztronómia iránt érzek. Régebben ez a technikai feltételek nélkül kimerült egy fotóban, de amint lehetőségem adódott, létrehoztam a Márk konyhája platformot, ahova már rengeteg ételfotót töltöttem fel. A Konyhafőnök után tudatosabban, és aktívabban álltam a dologhoz, és már volt egy elképzelésem arról, hogy mit szeretnék megmutatni magamból. Így jött létre a Mikes Márk Sommelier oldal, ahol komoly szándékom volt a közösségépítés, valamint az, hogy segíthessek másoknak a konyhában. Ezt az is fémjelezi, hogy ma már közel 42 ezren vagyunk – meséli a kezdeteket Márk.

“Benne legyen a lélek”

Márk nem csak az ételeket tekintve ízzsonglőr, remekül érez rá arra, hogy bizonyos fogásokhoz milyen borok passzolnak a legjobban. Ez a szakértelem egész élete során kiegészítette a munkáját, többek között ilyen minőségében lett pár évvel ezelőtt a Főtér szakmai vezetője is. Aztán jött a munkahelyváltás, mentor lett a Media Marktban, ahol jelenleg is szívvel-lélekkel dolgozik.

– Nem gondolom, hogy eltávolodtam az álmaimtól. Nekem mindig is az volt a fontos, hogy emberekkel foglalkozzak, legyen az munkatárs, vásárló, vagy vendég egy étteremben. Étel, bor vagy műszaki cikk, nincs számomra jelentős különbség, a lényeg az, hogy benne legyen a lélek. Nincs egyfajta kényszerem, hogy a vendéglátásban dolgozzak, hisz család mellett az nem olyan egyszerű, és most is tökéletesen ki tudom élni a gasztronómia iránt érzett vágyaimat – hangsúlyozza a gasztrovlogger.

Az évek során Márk közössége folyamatosan bővült, jelenleg közel 42 ezer organikus követője van Facebookon, videói pedig többszázezres megtekintést számlálnak.

Legnépszerűbb videóit több mint egymillióan nézték meg:

Nem véletlen, hogy ilyen nézettek a „Márkosított” receptúrák, a gasztroguru nagy hangsúlyt fektet a párbeszédre. Legyen az bármilyen kérés, kérdés vagy kritika.

Márk reagál, segít és tanácsokat is ad

Mikes Márkot következő videóötletéről is kérdeztük. Elárulta, hogy legközelebb mogyorós vajkaramellás kekszet fog készíteni csokidarabokkal, de még ki kell kísérleteznie a saját receptúrát. Mint mondja, egy-egy videó mögött rengeteg kísérlet, felkészülés és tervezés van, amit nem feltétlenül látnak a követők. Egy dolog fontos, a végeredmény olyan legyen, amilyet Márk előzőleg elképzelt.

Ezek nem olyan ételek, amiket a videóért készítek, hanem amiket egyébként is elkészítek otthonra, és mellesleg le is videózom őket

– fogalmaz Márk, majd hozzáteszi, hogy akármennyire is élvezi az “internetes szakácskodást” a nagy álma mégis egy olyan saját kisvendéglő, ahol az ételkészítéstől a felszolgálásig mindenben részt tud venni. Ahol a kenyér frissen sül, ahol az ételek szívvel-lélekkel készülnek, ahol a betérő igazán úgy érezheti, hogy a nagybetűs vendéglátásban részesül.

Előző sztori

Felgyorsulhat a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés Pécsett

Következő sztori

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég