Címlap Baleset Rengeteg autó...

Rengeteg autósnak okozott álmatlan éjszakákat a múltkori jégverés

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Volt, akinek a szélvédőjét is betörte a hétvégi brutális jégeső, másnak „csak” tele lett horpadással az autója. A karosszériásoknál már most sorba állnak a kuncsaftok: akinek volt cascója, annak fizet a biztosító, a többieknek saját zsebből kell állniuk a javítási költségeket.

Akit menet közben ért a jégverés, és volt rá lehetősége, gyorsan behúzódott egy fa alá – így kicsit kevesebbet kapott az égi áldásból. Nagyon sokan azonban kint parkoltak a ház előtt, az út mellett, ott pedig nem volt menekvés.

„Megköszönöm ezt az égi áldást. Rommá verte az autóm” – írta közösségi oldalán a korábbi futballkapus, Viszt Péter.

– Nekem az egész autómat végigverte a jég, gyakorlatilag gazdasági totálkáros lett – mesélte a Pécs Aktuál megkeresésére Viszt Péter. – Tele van hatalmas horpadásokkal, és ha ez nem lenne elég, a jég izomból beverte a hátsó szélvédőmet is. Hogy most mit csinálok? Miután nincs cascóm, semmit. Illetve saját zsebből vettem bontóban egy komplett csomagtartóajtót, így is olcsóbban megúsztam, mintha csak szélvédőt cseréltem volna. A puklikkal pedig együtt fogok élni.

Sokan szembesültek ilyen nyomokkal…

Aki nem akar együtt élni az autót elcsúfító nyomokkal, és van cascója, az megúszhat egy jelentős kiadást. Akinek nincs, csak kötelezője, annak viszont mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

– A kötelező ilyesmire nem fizet, az a másoknak okozott esetleges kárt téríti meg – mondta lapunknak egy biztosítási szakember. – Ilyen esetekben jön jól a Casco, ami állja a javítási költségek jó részét.

Akik ilyen helyzetben dörzsölik a kezüket, azok az autószerelők, karosszériások. Mondjuk eddig is tele voltak munkával, állítólag van olyan „szaki”, aki már most be van táblázva az év végéig.

– Mintegy hetvenen kerestek meg minket a szombati vihar óta, szinte folyamatosan cseng a telefon – mesélte egy pellérdi műhely tulajdonosa, akitől megkérdeztük, valóban „horror” összegbe kerül-e a javítás.

Állítólag egy horpadás egy tízezres…

– Ezt így nem lehet kiszámolni. Van ugyanis olyan sérülés, amit tíz perc alatt ki lehet javítani a pálcás módszerrel, egy másik puklinál meg mondjuk három órára van szükség. Miután a javítás óradíjas, az biztos, hogy nem olcsó a munka. Ehhez jön még az, hogy gyári fényezés esetén szinte biztosan meg lehet javítani a sérült felületet, de ha már volt fújva az autó, kérdéses, hogy meg lehet-e oldani.

A tojás nagyságú jégbombák nem vicceltek!

Nem kell ahhoz meteorológusnak lenni, hogy tudjuk, hasonló viharokra egyre sűrűbben számíthatunk a jövőben, így elővigyázatosnak kell lennünk. Ha lehet, fedett helyen parkoljunk az autónkkal, bár a fás rész nem feltétlen a legjobb megoldás – volt, akinek pont a rászakadó ág tette most tönkre a járművét. A csomagtartóba bekészített pokróc sem sokat segít, az egyik ismerős hiába terítette le duplán a tetőt a szakadó jégeső láttán, a horpadásokat így sem kerülte el. Asztalokat, fémlemezeket pedig mégsem cipelhetünk mindig magunkkal…

Szóval: aki tudja, kerülje el a jégesőt!