Címlap Balhé Azért szakíto...

Azért szakított a Mindenki Pécsért a városvezetéssel, mert olyanok, mint a Fidesz!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Napok óta foglalkoztatja a pécsi politika iránt fogékony közönséget a tény, miszerint a Mindenki Pécsért látványosan szakított a városvezetéssel: kirúgnák soraik közül Péterffy Attilát, és azoktól a képviselőiktől is elvennék a nevet (a Mindenki Pécsért jelölőszervezet nevét), akik elárulták a szervezetet, és a saját vállalásaikat, és ehelyett úgy szavaznak, ahogy azt egy szűk baloldali érdekkör diktálja.

Egy tisztázó beszélgetést tartott ma online Polyák Gábor, a Mindenki Pécsért Egyesület elnökségi tagja és Mellár Tamás, a szervezet elnöke. Ebben olyan túl sok új információ nem bukkant fel, amit már ne írtunk volna meg – például itt, itt, itt, vagy itt -, de azért akadtak érdekességek.

A beszélgetésből kiderült, hogy a Mindenki Pécsért próbálta megtudni, mivel indokolja a városvezetés, hogy antidemokratikusan akarják irányítani a várost, de mindössze egy igen udvariatlan választ kaptak – vélhetően Péterffy Attilától.

Mint ismert,

Péterffyék addig-addig környékeztek meg képviselőket, ameddig sikerült elérniük, hogy a 26 fős testületből mindössze 12 emberrel képesek eldönteni mindent. Ezt hívják Pécs Jövője frakciószövetségnek,

amelyet már most igen érdekes, rangon aluli stílus jellemez. Azokat a koalíciós képviselőket pedig – ilyen például a Momentum három képviselője, és Bognár Szilvia – akik vitázni mernek, netán kérdéseket fogalmaznak meg, azokat etikai vizsgálattal és pénzbüntetéssel fenyegették meg.

Egy törpe kisebbség tulajdonképpen bármely kérdést eldönthet a közgyűlésben. Ez a mi demokráciafelfogásunkkal ellentétes működési mód: kiiktatja a vitákat, és a képviselő-testület többségét adó teljes frakció- vagy pártcsoportok kiesnek a döntéshozatalból

– magyarázta Polyák Gábor.

Mellár Tamás szerint Péterffy kizárásának kezdeményezése, illetve a szakítás a városvezetéssel egy másfél éves folyamatnak a vége. Érzékeltette ugyanis, hogy ez alatt az időszak alatt megpróbálták rábírni a városvezetést az ígéreteik betartására, kompromisszumokra, de nem ment.

– Mi többször is próbáltunk hangot adni annak, nem a nyilvánosság előtt, hanem belső beszélgetésekben, hogy korrekciókra lenne szükség. De ez nem történt meg – indokolta Mellár Tamás a beszélgetésben, hogy miért döntöttek végül a szakítás mellett. Hozzátette, hogy szerinte ez az igazi demokrácia, amikor együttműködő pártok, szervezetek között viták vannak, csak ettől elszoktak Magyarországon az emberek. Mert a Fideszben nincsenek viták – mondta, de szerinte az nem is párt, hanem egy hadsereg, ahol Orbán a vezérlő tábornok.

Polyák Gábor szerint viszont éppen a pécsi városvezetés az, amelyik egy ideje nagyon hasonlít egy (fideszes) hadseregre.

– Ha egy 18 fős frakció 12 tagja gyakorlatilag bármely kérdését a közgyűlésnek eldöntheti úgy, hogy

aki ebben a frakciófegyelemben nem hajlandó közreműködni, azok etikai eljárással vannak fenyegetve, pénzbírásággal vannak fenyegetve, akkor éppen azon az úton indul el a városvezetés, ami nagy részben hasonlít arra a hadseregre, amit te megneveztél, ahol nincs kibeszélés, ahol nincsenek viták, ahol nem lehet vállalni semmiféle ellenvéleményt

– magyarázta az ismert kormányellenes megmondó.

Mellár Tamás reagált arra a kritikára is, amely szerint ő aláássa a 2022-es összefogás sikerét azzal, hogy kiteregeti a szennyest. Az országgyűlési képviselő szerint ennek épp az ellenkezője igaz. Úgy véli ugyanis, hogy csak akkor lehet sikeres, életképes együttműködésről beszélni 2022 esetében, ha a kormányellenes pártok képesek valóban megtalálni a konszenzust. De az nem konszenzus, hogy a győztes, megválasztott képviselők és frakciók egy részét kizárják a helyi döntéshozatalból és csak egy szűk kisebbség dönt mindenben.

A teljes, alig félórás beszélgetést itt lehet visszanézni: