Címlap Közélet Veszélyben a ...

Veszélyben a pécsi wakeboard-pályák?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aki most indult volna egy jót wakeboardozni, az inkább forduljon vissza, mert idén nyáron valószínűleg sem a tüskésréti Central Wakeboard és Szabadidőpark, sem a pécs-vasasi Berek Wakeboard pályáján nem csúszhatnak a sportolni vágyó pécsiek. Az ok egy új jogszabály (megspékelve egy adag bürokráciával), amely bár erősen indokolt volt, jelenleg a legtöbb magyar wakeboard-pálya nyitását gátolja.  

 

 

A Central Wakeboard és Szabadidőpark kedden osztotta meg közösségi oldalán, hogy jogszabályváltozás miatt, illetve engedély hiányában az 5 oszlopos és 2 oszlopos pályáik előre nem látható ideig nem üzemelnek. A pécs-vasasi Berek Wakeboard pályájával is hasonló a helyzet, utánajártunk, hogy lehet-e még ebből a nyári hónapokban vízen siklás. Spoiler: nem valószínű.

Pécs mindkét wakeboard-pályája ugyanazon okok miatt nem nyithat újra: mindkét létesítmény 2015-ben szerezte meg öt évre szóló működési engedélyét, az akkor illetékes Nemzeti Közlekedési Hatóság Hajózási Hivatalától. Mindkét engedély 2020-ban lejárt, a két létesítmény – különböző okok miatt – még nem tudta meghosszabbítani azt. Mindeközben 2020-ban megjelent egy komplex rendelet, amely szabályozza az egyes szórakoztatási célú berendezések, létesítmények és ideiglenes szerkezetek, valamint szórakozási célú sporteszközök (többek között a wakeboard-pályák) biztonságosságát. A rendeletnek való megfelelést pedig immár a Baranya Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya végzi.

Lukács Tibor, a pécs-vasasi Berek Wakeboard felelős üzemvezetője szerint a minőségi tanúsítványokon és a részletes tervdokumentáción túl a jogszabályban tetten érhető az a szándék, hogy megállapítható legyen az esetleges balesetek felelőse. Szerinte eddig nem volt egyértelmű, hogy a vendég, a gyártó, az engedélyt kiadó szakértő vagy az üzemeltető vonható-e felelősségre, ezentúl azonban más lesz a helyzet.

Kép forrása: Berek Wakeboard és Lovarda Facebook-oldal

– Wakeboard-pályát üzemeltetni nehéz feladat, hiszen a nyaranta változó személyzetet betanítani nagy felelősség – mondja Lukács, aki szerint ezekkel a szigorú feltételekkel a későbbiekben ez a helyzet meg fog változni.

A kezelőnek mindössze maximum 7, azaz hét másodperce van arra, hogy egy kialakuló balesetet megelőzzön. Azért ennyi, mert 7 másodpercenként indulnak újabb emberek egy pályán. Magyarul észnél kell lenni.

– mondja Lukács, majd hozzáteszi, hogy a vasasi pályán a 6 éves fennállása óta nem történt sérüléssel járó komoly baleset, amire kifejezetten büszkék.

Hosszas telefonálgatás után a Central Wakeboard és Szabadidőparkot is sikerült elérnünk, ám Katics Viktor ügyvezető kérdéseinkre szűkszavúan csak annyit válaszolt, hogy a pálya most is üzemképes, szimplán lejárt az üzemeltetési engedélyük, amelynek meghosszabbítása folyamatban van.

A tüskésréti szabadidőparkról nem kell lemondanunk

Szerencsére a jelenleg kialakult helyzet nem érinti a pécsiek egyik kedvenc szabadtéri edzőparkját. Mint ahogy a pécsi önkormányzattól megtudtuk, a Tüskésréti-tó körül kiépített rekreációs infrastruktúra változatlanul és korlátozások nélkül a pécsiek rendelkezésére áll. A forgalmas szabadidőparkban a pécsi önkormányzat újabb, a szabadtéri sportolást szolgáló tornaeszközök telepítését tervezi, míg a PSN Zrt. pályázata alapján egy kerékpáros pumpapályát alakíthatnak ki a területen.