Címlap Hírek A HALLGATÁS Á...

A HALLGATÁS ÁRA: egy frakcióba pakolnák a városvezető koalíciót Pécsett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál megbízható értesülései szerint a pécsi városvezetés arra készül, hogy egy frakcióba tömörítse a koalíciós pártokat, vagyis a – papíron – szövetségeseit – és ezzel elvesznének a pártok nevei is (az új, közös, nagy frakciónév miatt).

Óriási a feszültség emiatt, de a hangulat eddig sem volt túlságosan baráti a városvezetői oldalon.

A terv kritikusai szerint az összevonással szándékosan herélné ki azt a sokszínűséget az MSZP és Péterffy Attila, amely éppen az erőssége lehetne az összefogásnak. Igaz most nem az, mivel mindent leuralnak a szocialisták – meglehetősen logikátlanul – a többi párt „árulói” miatt, akik ugyan jól járnak, de összességében ártanak saját szervezetüknek, a választóikat pedig becsapják.

Az összevont frakció kiagyalói szerint azonban nem a különböző pártideológiák, hanem az értékrendjeik közös vonásai alapján szolgálhatják leghatékonyabban Pécs polgárait.  

Forró tavasz

Az összevonás terve március óta téma a színfalak mögött a Városházán; több verzió is készült már a frakciószabályzatból, amit információink szerint Kunszt Márta és Nemes Balázs raktak össze eredetileg.

Ez a terv nonszensz és felháborító. A félelem hajtja, mert ezzel elérnék, hogy senki ne beszélhessen, senki ne politizálhasson az MSZP engedélye nélkül, mindenhez engedély kellene és pénzbüntetés járna a szabályszegőknek

– magyarázta az ötlet egyik ellenzője, aki egyenesen „öngyilkosságnak” titulálta hosszú távon a tervet. – Eltűnnének ezzel azok a különbségek, amelyek miatt most széles táborunk van. Elmosnák a határokat, és ránk akarnak kényszeríteni egy nyilatkozati rendet is. Nem mondhatnám el a véleményemet semmiben; nem a saját pártomtól, hanem az MSZP-től kellene engedélyt kérnem gyakorlatilag minden esetben, ha meg akarok szólalni bárhol és úgy szavazhatok csak, ahogy megmondják – magyarázta az illető, aki szerint „nem erre a filmre vett jegyet sem ő, sem pedig a szavazók, akik támogatták a választáson”.

„Frakciófegyelem”, avagy a fenyegetés

A tervezett szövegben, azaz a frakció működési szabályzatában egy egész fejezet foglalkozik a retorziókkal, vagyis azzal, hogy mivel kell számolnia annak a képviselőnek, aki egyénieskedni merészel. Vannak fokozatok, de ezek mindegyike különböző tételű pénzbüntetést takar, a végén még ki is zárhatják a frakcióból az illetőt.

Lapunk megerősített forrásokból megtudta, a polgármestert és az egyik frakciót is adó Mindenki Pécsért Egyesület elnökségében, alapítói között is kiverte a biztosítékot az összevonás terve. Olyannyira, hogy állítólag még az is felmerült, látványosan és egyértelműen deklarálná az MPE, hogy megvonják a támogatásukat a városvezetéstől, ha átverik a frakciók összevonását.

Több MPE-alapítóval is beszéltünk, akik megerősítették a fentieket, de jelezték: a szervezet nevében csak Mellár Tamás jogosult nyilatkozni. Mellár azonban kibújt a válasz alól. Érdeklődésünkre csak azt közölte: mivel még hivatalos értesítést nem kapott ebben az ügyben, ezért nem akar nyilatkozni sem. Amint hivatalos szakaszba lép az összevonás, akkor viszont el fogja mondani a véleményét.

Sorban „megvásárolt” képviselők

Úgy tudjuk, az MSZP sorban „veszi meg” más pártokból az egyes képviselőket. Hogy pontosan kiket és mivel, arról egy önálló cikkben fogunk beszámolni. Nélkülük ugyanis béna kacsák lennének a közgyűlésben, hiszen alig ücsörög ott dedikált MSZP-s. Annyi viszont már most elmondható, hogy van, akinek a vállalkozását „tolták meg”; másoknak pozíciót ígértek és adtak jó fizetéssel; de van, akit politikai előmenetelében támogatnak, eltakarítva a papíron baráti, de rivális politikusokat az útból.

Diktatúra és leszámolás a színfalak mögött?

A tervet ellenző képviselők egy része szerint „a választók számára láthatatlan diktatúra épül ki a pécsi Városházán, az MSZP hatalmát szeretnék bebetonozni még jobban”. Elmondásuk szerint nagyon durva belháború folyik, amelynek már vannak áldozatai és lesznek is még. Ennek tudják be, hogy egy magas rangú városvezető családtagja már elköszönt a civil munkahelyétől, és nem önszántából jutott erre a döntésre; illetve újabb személyi változások is lehetnek a városvezetésben.

(Folytatjuk!)