Címlap Balhé Súlyos büntet...

Súlyos büntetésre számíthat a merényletre készülő magyar iszlamista fiú

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bizonyítottság esetén akár tíz évet is kaphat a 21 éves kecskeméti egyetemista, V. Kende, akin a Terrorelhárítási Központ (TEK) több felszámoló egysége ütött rajta a köztiszteletben álló szülei családi házában – írja a Magyar Nemzet.

A lap hivatalos forrásokból úgy tudja, a kecskeméti fiatal áttért az iszlám vallásra, arab nevet választott magának. Az Instagram-oldalát Hüsseyin Ziyad V. néven jegyzi, felesküdött az Iszlám Államra (ISIS). Azonosult is az ISIS tevékenységével és taktikájával, hiszen akár öngyilkos robbantásra is hajlandónak mutatkozott; szimpatizált azzal a gondolattal is, hogy járművel a tömegbe hajtson.

Akár tíz évet is kaphat

Mint írják, mindezeket a magát iszlamistának valló fiatalember számítógépéből, okostelefonjából és egyéb adathordozóiból kinyert adatokkal tudják bizonyítani. Amennyiben a bíróságon is megállnak a bizonyítékok, súlyos büntetésre számíthat. A terrorcselekmény előkészülete alapesetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztést is kaphat a vádlott, ha ezt terrorista csoport tagjaként kívánja megvalósítani. 

Ha a csőbomba beszerzésére lépéseket tett, az összeszerelés iránt érdeklődött, anyagokat szerzett be, már megalapozhatja a bűncselekmény előkészítése elkövetésének gyanúját

– nyilatkozta az InfoRádiónak Surdy Miklós ügyvéd, korábban büntetőbíró, aki szerint az, ha valaki rákeres interneten az Iszlám Állammal való kapcsolattartásra, még nem bűncselekmény. Más a helyzet, ha már konkrét lépéseket is tesz.

(Fotó: Fuszek Gábor/Blikk)