Címlap Közélet Lelőtték a vo...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Merénylet áldozata lett Abe Sinzó, Japán korábbi miniszterelnöke, aki az ország modern kori történetének egyik legbefolyásosabb államférfija volt.

Belehalt lőtt sérüléseibe Abe Sinzó, Japán volt miniszterelnöke. A politikus 67 éves volt. Abe pénteken, helyi idő szerint 11:30-kor lett merénylet áldozata, amikor Narában, egy vasútállomáson tartott kampánybeszédet a közelgő felsőházi választások miatt.

A volt miniszterelnököt saját készítésű sörétes puskájával lőtte le a 41 éves Jamagami Tecuja, aki meg sem próbált elmenekülni a helyszínről. Az előzetes letartóztatásba helyezett férfi vallomást is tett, a nyomozóknak azt mondta, azért akarta megölni Abét, mert elégedetlen volt vele.

Abe Sinzó 2006 és 2007 között, majd 2012 és 2020 között volt hivatalban – ezzel ő a történelem leghosszabb ideig hivatalban lévő japán miniszterelnöke. Egészségi okokra hivatkozva 2020-ban lemondott a kormányfői posztról, még mandátumának lejárta előtt.

A 42 éves merénylő tette megrázta Japánt. A szigetországban nagyon szigorúak a fegyvertartási szabályok és a társadalmi hagyományoktól egyébként is távol állnak a politikai indíttatású merényletek. Abe emellett viszonylag népszerű is volt, így még inkább nehéz feldolgozni a drámát.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is megemlékezett a japán politikus haláláról:

Magyarország egy fontos barátját veszítette el. Isten nyugosztalja Abe Sinzó miniszterelnök urat!

– írta közösségi oldalán az alábbi képhez:

(MTI, Index, HVG – fotó: MTI/EPA/Reuters/Kim Kjung Hun)