Címlap Gasztro „Amit m...

„Amit megeszünk, azok leszünk” – A püspök áldását követően megtelt az új Vásárcsarnok Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsiek számára több mint egy évtizede várt pillanat érkezett el péntek reggel 6 órakor. A püspöki áldást követően megnyitotta kapuit az új Vásárcsarnok. Hiába a korai időpont, a sajtó munkatársai mellett rengeteg érdeklődő is kíváncsi volt az új piactérre.

Már most imádják a pécsiek

– Amit megeszünk, azok leszünk. Ezért nagyon fontos, hogy áldás legyen azokon, akik megtermelték a zöldséget, gyümölcsöt és áldás legyen azokon is, akik ide betérnek – mondta Felföldi László pécsi megyés püspök.

Még az eső sem szegte a vásárlók kedvét

Örömteli pillanat

– Nagyon remélem, hogy mindaz az erőfeszítés, amit az összes szereplő tett ezért a vásárcsarnokért, elnyeri a vásárlók tetszését. Egyetlen célt tartott mindenki szem előtt: hogy a vásárlók jól érezzék magukat itt – mondta Péterffy Attila, Pécs polgármestere az ajtók megnyitása előtti rövid beszédében.

Roskadásig megteltek a polcok

A Pécs Aktuál stábja is ott volt a nyitás perceiben és élőben tudósította az első vásárlók érkezését:

Hívogató ez a sok szép áru

Többéves előkészítés és két év építkezés után elkészült Pécs új vásárcsarnoka. A 7500 négyzetméteren elterülő tömb mintegy 3,8 milliárd forintból – amelynek nagy része pályázati forrás – valósulhatott meg.

Minőség és színvonal

Parkolás:

A parkoló helyek az épület keleti oldalán találhatóak. Összesen 47 darab, ahol 30 percig ingyenesen tudnak megállni a vásárlók. A 35. perc után egy kedvezményes díjjal lehet majd ezt a szolgáltatást igénybe venni. Az egykori Boccaccio helyén további 300 parkoló áll rendelkezésre.

Az új pécsi vásárcsarnok megépítésének igénye már több mint egy évtizeddel ezelőtt is felmerült, mert a meglévő sem belső szerkezetében, sem külső állapotában nem igazodott a mai kor elvárásaihoz.

  • Pécs még 2016-ban nyerte el a beruházáshoz szükséges 2,5 milliárd forint támogatást egy, a kormány által kiírt pályázaton.
  • A 2019 őszén megalakuló közgyűlés 2020 júliusában döntött az építkezés megindításához szükséges kiegészítő forrás biztosításáról.
  • Ezt követően kezdhette meg az új pécsi vásárcsarnok építését 3,2 milliárd forintból a B Build & Trade Kft. A vásárcsarnok 5600 négyzetméteres alapterületű, hűtőház is tartozik hozzá.

A régi csarnok területén – sajtóinformációk szerint – egy szálloda építkezését támogatná az önkormányzat.