Címlap Gasztro „Mi mag...

„Mi magunk leszünk benne az élet” – így adták át az új pécsi Vásárcsarnokot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többéves előkészítés és két év építkezés után elkészült Pécs új vásárcsarnoka. A 7500 négyzetméteren elterülő tömb mintegy 3,8 milliárd forintból – amelynek nagy része pályázati forrás – valósulhatott meg. A szűk körű avatást július 7-én tartották, a nagyközönség péntek reggel 6 órától vásárolhat az új piactéren. KÖRBENÉZTÜNK!

Péterffy Atiila, Navracsics Tibor, Bódis József, Miseta Attila, Felföldi László, Decsi István

– Több lesz, mint egy szép új piac. Fontos találkozó pont lesz ez a pécsiek számára is. Nemcsak az ebédre valót lehet itt megtalálni, hanem az ismerősöket is. A régi vásárcsarnokból az árusok 90 százaléka átköltözött. De azon dolgozunk, hogy igazán egyedi kínálattal tegyük még vonzóbbá a pécsi vásárcsarnokot – hangsúlyozta Péterffy Attila. Pécs polgármestere beszédében elmondta: egy ilyen léptékű beruházásra nagyon ritkán nyílik lehetősége egy városnak, ezért jól meg kellett gondolni, hogy milyen legyen az új piac, ami a város új jelképévé válhat. Péterffy Attila köszönetet mondott az előző városvezetésnek a projekt elindításáért.

Ez a látvány fogadja a nyugati bejárat felől érkezőket. A nyugati oldalon kapnak helyet a virágárusok és a mosdóhelyiségek is. A főhajóban – ami 120 méter hosszú és 12 méter magas – több mint 130 árus pakolt ki

– Pécsinek lenni jó. De ez a térség még többet érdemel – mondta Navracsics Tibor. A területfejlesztésért és uniós források felhasználásért felelős miniszter hangsúlyozta: a városnak méltó helyet kell elfoglalnia ebben a térségben, akár a Kárpát-medence déli részének fővárosa is lehetne. Navracsics Tibor hangsúlyozta azt is, hogy bár egy évtized eltelt, de a vásárcsarnok projektje a politikai ellentéteken is átlépett, hiszen az új vásárcsarnok terve még Kővári János fejéből pattant ki, majd most Péterffy Attila, Pécs polgármestere adja át.

Már bekészítve az alma, pénteken 6:00-kor nyitás

– Az új vásárcsarnok üzenetében tiszteli és magasabb rendűvé emeli az étel fogalmát – mondta Kondor Tamás. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának általános dékánhelyettese hangsúlyozta: egyszerre ötvözi a múltat és a kortárs jelent. Bízik benne, hogy 100 év múlva lesz olyan ember, aki azt mondja: nemcsak 2022-ben, hanem 2122-ben is érték a pécsi vásárcsarnok. Mi magunk leszünk benne az élet – mondta az építész, aki zárszóként azt kérte mindenkitől: élvezzük ezt a helyet és tegyünk azért, hogy hosszú ideig így lehessen.

Az ünnepélyes átadó után mindenki szabadon körbejárhatta és körbefotózhatta az épületet. Mi is így tettünk:

ÉTELUDVAR, ÉTTEREMMEL: a fiataloknak is szól az új vásárcsarnok

A déli oldalon a hentesek és a húsáru, a keleti oldalon pedig az ételudvar, sőt egy étterem is helyet kapott 140 négyzetméteren.

PAVILONOK az épület mellett

Északi oldalon az agóra: régi és az új találkozása

Ezen a területen négy darab street food jellegű pavilont helyeztek el. De olyanoknak is biztosítanak majd helyet, akik alkalmi jelleggel árulnának majd.

Függönyfal és a túlméretezett belső tér funkciója

Az épület legimpozánsabb részei a nyugati és északi oldal, ahol egy függönyfal engedi be a fényt. A déli oldal az épület túlhevülése miatt nem kapott ablakokat.

Parkolás:

A parkoló helyek az épület keleti oldalán találhatóak. Összesen 47 darab, ahol 30 percig ingyenesen tudnak megállni a vásárlók. A 35. perc után egy kedvezményes díjjal lehet majd ezt a szolgáltatást igénybe venni. Az egykori Boccaccio helyén további 300 parkoló áll rendelkezésre.

Nézzük a számokat:

– Az épület hasznos alapterülete 5625 négyzetméter, ebből mintegy 1900 négyzetméteren helyeztek el asztalokat

– Közel 120 négyzetméteren 58 egységből álló modern hűtőkamra létesült az épületben

– Az épület környezetében közel 1000 négyzetméteren zöldterület került kialakításra

Startra készen

Az új vásárcsarnokról bővebben:

Az új pécsi vásárcsarnok megépítésének igénye már több mint egy évtizeddel ezelőtt is felmerült, mert a meglévő sem belső szerkezetében, sem külső állapotában nem igazodott a mai kor elvárásaihoz.

  • Pécs még 2016-ban nyerte el a beruházáshoz szükséges 2,5 milliárd forint támogatást egy, a kormány által kiírt pályázaton.
  • A 2019 őszén megalakuló közgyűlés 2020 júliusában döntött az építkezés megindításához szükséges kiegészítő forrás biztosításáról.
  • Ezt követően kezdhette meg az új pécsi vásárcsarnok építését 3,2 milliárd forintból a B Build & Trade Kft. A vásárcsarnok 5600 négyzetméteres alapterületű, hűtőház is tartozik hozzá.
  • A régi csarnok területén – sajtóinformációk szerint – egy szálloda építkezését támogatná az önkormányzat.

KÉPEK:

Péntek reggel hivatalosan is megnyílt a vásárcsarnok, a Pécs Aktuál a helyszínen kísérte végig a nyitást: