Címlap Politika PRO TRÜKK? Me...

PRO TRÜKK? Mellár két legyet is üthet egy csapásra Péterffy eltávolításával!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az MSZP-sektől származó információink alapján, illetve az országgyűlési képviselő kritikusai szerint egyszerre több célt is kitűzhettek Mellárék, amikor úgy döntöttek: kizárják Péterffy Attilát a Mindenki Pécsért tagjai közül. Vagyis nem csak azok az okok vezettek a szakításhoz, amelyet a civil szervezet hivatalosan is megerősített, és indokként elárult. 

Ahogy azt a Pécs Aktuál részletesen is megírta: a pécsi polgármestert jelölő, őt a választáson indító Mindenki Pécsért Egyesület elhatárolódna Péterffy Attilától úgy, hogy kizárnák soraikból. Az indoklásból kiderül,

szerintük Péterffy antidemokratikusan vezeti a várost szűk érdekkörével, és nem tartotta be még a választási kampányban aláírt ígéreteit és vállalásait sem a szervezet felé.

Döntöttek arról is a Mindenki Pécsértben, hogy megvonják a nevet azoktól az áruló önkormányzati képviselőiktől, akik aláírták az egységes, nagy frakcióról szóló megállapodást, amely egyértelműen az MSZP-nek kedvez annak ellenére, hogy a 2019-es önkormányzati választást nem a szocialisták nyerték meg!

Forrásaink szerint tehát bár ez a fenti két indok igaz, de emellett további kettős célt is gyanítanak Mellárék akciója mögött – ami egyébként egyáltalán nem volt váratlan, arról előzetesen, hetekkel korábban ugyanis tájékoztatták a városvezetést.

Középen több a szavazó, onnan pecázna Mellár, ezért a látványos szakítás

Informátoraink úgy vélik, a 2022-es országgyűlési választáson újrázni akaró Mellár azt gyaníthatja, hogy az elmúlt másfél éves városvezetői bénázás, botrányok, pozíció- és belháború miatt már közel sem állhat akkora választói tömeg az összeállt Fidesz-ellenes pártok mögött, mint 2019-ben. Ahhoz viszont, hogy győzni tudjon jövő tavasszal és az előválasztáson is, szüksége van minél több voksra, szavazóra. Ezeket pedig abból a táborból szeretné meríteni – túl a saját, biztos bázisán -, akik nem feltétlenül sorolják önmagukat a baloldalhoz, vagy a Fidesz-ellenes táborba, hanem sokkal inkább apolitikusak, pillanatnyi érzelmeik alapján mennek szavazni. Ha mennek egyáltalán. Ez a felmérések szerint egy igen masszív tömeg Pécsett is.

„Őket azonban úgy lehet megszólítani, ha minél inkább azt a képet alakítja ki magáról Mellár, hogy ő „független”, és nem pártérdekek mentén cselekszik, hanem meggyőződésből. Ezt pedig azzal az akciójával akarja erősíteni és hitelesíteni, hogy kizárja a pécsieket átverő MSZP-s, DK-s holdudvarhoz csatlakozókat, köztük az ide sorolt Péterffyt is”

– magyarázza egyik forrásunk.

Egy másik, MSZP-s informátorunk szerint mindig is volt feszültség Mellár és a párt között, ennek pedig az az oka, hogy Mellár Tamás tényleg valamennyire „önjáró”. A párt azonban a Párbeszéddel való kölcsönös összebútorozás miatt kénytelen volt hivatalosan Mellár mögé sorakozni az előválasztáson, de egyre többen gyanítják azt a szervezeten belül, hogy Nemes Balázs momentumos jelöltet támogatják inkább a háttérből.

Áthúzás

– Nemes már csak koránál fogva is könnyebben befolyásolható, mint Mellár, és imád szerepelni. A pécsi Momentumban kifejezetten nem kedvelik, kivéve egy szűk, egyetemistákból álló kört; saját pártja is leszedte országosan a szóvivői tisztségéből és állandó feszültség van közte és a Momentum önkormányzati képviselői között is – magyarázza forrásunk a háttérben lévő állapotokat, aki szerint az MSZP-DK ezt ki tudja használni helyben is, ezért „Nemes áthúzása” már tart egy ideje.

Vélhetően Mellár Tamás is tisztában lehet mindezekkel, de amikor erre rákérdeztünk nála, akkor azt mondta, ő csak azzal foglalkozik, ami hivatalos: eszerint pedig élvezi az MSZP támogatását Pécsett az előválasztáson.

Nemes Balázst kerestük, de egyelőre nem reagált kérdéseinkre! Ha mégis megteszi, beszámolunk róla.

Törlesztés

Mellár kritikusai szerint a közeledő választások miatti pozícionálása mellett a politikus törleszteni is akarhatott Péterffynek, akivel már a kezdetek óta nem jön ki jól, az ellenszenv pedig állítólag kölcsönös.

A 2019-es kampány előtt, amikor már tudni lehetett, hogy Péterffy indulni fog, Mellár nyilvánosan is kritizálta, de akkor az MSZP kérésére beállt a sorba – közölték forrásaink. Ezzel pedig Péterffy, pozíciója tudatában, vissza is élhetett később – magyarázzák, és volt néhány nyilvános, csípős megjegyzése is Mellárnak címezve korábban.

Aztán a választások után Péterffy tovább törlesztett Mellár felé, az országgyűlési képviselő ugyanis rendre nem kapott meghívást olyan belsős politikai egyeztetésekre, ahová mint szövetségest meghívhatták volna. Ezeket állítólag rendre azzal hárították el, hogy „frakcióügyekről” van szó, abban pedig Mellár nem érintett – ami technikailag igaz egyébként, de mint jelölőszervezet joggal vehette zokon, hogy mellőzik.

Péterffy túl sokat hibázott az elmúlt másfél évben, ezzel pedig bőven adott okot arra, hogy a Mindenki Pécsért végül meglépje és kezdeményezze kizárását, ami forrásaink szerint a racionális, kommunikációs pozícionálás mellett érzelmileg is jól eshetett Mellár Tamásnak.

Úgy tudjuk egyébként, hogy Mellár kifejezetten örülne, ha a megindított, Péterffyt kizáró eljárásban részt venne a polgármester – ez személyes meghallgatásokkal járna plénum előtt -, de vélhetően erre nem fog sor kerülni.

Kerestük Péterffy Attilát, küldtünk neki számos kérdést, de a polgármester nem tartotta fontosnak, hogy válaszoljon ezekre. Ezért az ő álláspontját nem tudjuk ismertetni. Ha mégis válaszolna, akkor arról beszámolunk.


Ezeket kérdeztük Péterffy Attilától:

1/ Részt fog-e venni az egyesület eljárásában?

2/ Nem vesz részt az eljárásban és kilép önmagától? Ha igen, mikor és hogyan teszi ezt meg?

3/ Ön a választások előtt aláírta a Mindenki Pécsért 5 pontját, de abból 4-et nem tartott be – Mellár Tamásék nyilatkozata szerint. Miért nem? Mi volt ennek az oka?

4/ Azzal, hogy egy új városvezetői frakciót alapítottak, nem érzi úgy, hogy becsapta Ön is és a frakciószövetségben részt vevő képviselők is a választókat? Hiszen a választást nem pártok nyerték meg, hanem civil színekben induló jelöltek, most mégis a baloldali pártok vezethetik csak Pécset.

5/ Ön személy szerint miért támogatja ezt az új érdekszövetséget? Mi ennek az előnye, amely a Momentummal és Bognár Szilviával nem lenne meg?

6/ Helyes lépésnek tartja-e azt, hogy szövetségesek között a vitás kérdéseket nem megoldják, nem kompromisszumokat kötnek, hanem inkább kihagyják a feleket a döntéshozatalból és kizárják őket a „körből“, ahol egyébként a választók akaratából ott lenne a helyük?

7/ Nincs ön szerint rossz üzenete annak, hogy megroppant immár hivatalosan is a többpárti együttműködés Pécsett?

8/ Miért nem választott 1 momentumos alpolgármestert is, a DK és az MSZP mellé?

9/ A Mindenki Pécsért szerint ön antidemokratikusan vezeti a várost. Hogyan kommentálja ezt, mi a véleménye erről?

10/ Nem tartja aránytalannak és tisztességtelennek azt, hogy a legfontosabb pozíciókat MSZP-hez köthető szereplők töltik be Pécsett, miközben a pécsiek nem rájuk, nem az MSZP-re szavaztak, nem őket választották meg?