Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha én Puch László lennék, és megtehetném, akkor a vasárnapi, pécsi választási eredmény miatt nem engedném, hogy Péterffy felvegye a mandátumát ősszel, amikor új városvezetésnek kell alakulnia! Így járna ugyanis a legjobban nemcsak Péterffy, hanem a baloldal is, miközben jelentősen megnehezítenék a jobboldal számára a városvezetést.

Puch László, a háttérben Péterffy Attila (Fotó eredetije: valasz.hu)

TISZA pártiak buktatták meg a baloldali városvezetést

Megváltoztathatatlan tény, hogy megbukott a pécsi városvezetés vasárnap, Péterffy Attila elveszítette a többségét az ősszel felálló, 25 fős testületben.

A legtöbb képviselője a Fidesz-KDNP-ÖPE polgári szövetségnek lesz ősztől, de egymagukban ők sem elég erősek ahhoz, hogy dönteni tudjanak – alkalmi „koalícióra” kell lépniük minden fontos, stratégia döntéskor másokkal.

Nem a jobboldal nyert ugyanis Pécsett, hanem a baloldal veszített, mégpedig azért, mert a TISZA PÁRTI szavazók összevissza ikszeltek a baloldali palettán, így szétaprózták a baloldali és fidesz-ellenes szavazatokat. a Mindenki Pécsért Egyesület, a Kutyapárt és a Tiszta Kezek pedig még tovább osztotta ezeket a pécsi szavazókat az egyes körzetekben – akik egyébként nem szavaztak a jobboldalra.

A Fideszre ugyanis szinte darabra annyi szavazat ment, mint 2019-ben, vagyis nem nőtt a táboruk, és összességében az elkötelezett jobboldali polgárok kevesebben vannak Pécsen, mint a nem jobboldaliak.

Az ősszel felálló új városvezetés kulcsembere Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek vezetője lesz, és a Mi Hazánk képviselője. (Erről ITT írtunk részletesen korábban.)


Most biztosítás, majd alapos átrendeződés jön

A pécsi Városházán letargia uralkodik két napja – információink szerint, és komoly mozgolódás kezdődött a hátországban is.

Az már most borítékolható, hogy az ősszel felálló új testület alaposan átrendezi majd az elmúlt öt évben felépített baloldali, alapvetően MSZP-DK-közeli Péterffy-hátországot: azaz új cégvezetőkre, új intézményvezetőkre, új főosztályvezetőkre, stb. kell felkészülni. Ezek a tárgyalások és pozíció-osztogatások a hozzánk eljutott információk szerint már el is kezdődtek. A baloldal sem tétlen azonban, olyan belső információkat kaptunk hétfőn, miszerint „parancsba kapták”, hogy hosszú távú, többéves, határozott idejű, garantált és bánatpénzes szerződést készítsenek elő a „partnerek”, szekértolók és gazdasági hátország számára, hogy megpróbálják bebiztosítani őket – és még több pénzhez jutni.

Vergődés helyett új helyzetet is teremthet a baloldal

Az régóta köztudomású, hogy az MSZP nagy öregje, volt pénztárnoka, Puch László áll a Péterffy-rezsim mögött. Neve és a hozzá- vagy környékére köthető gazdasági érdekeltségei is sűrűn előkerültek az elmúlt években Pécsen, milliárdos üzleti lehetőséghez jutva. Puchnak egyébként nagy szerencséje van, ugyanis több száz millió forintos támogatást kapott érdekeltsége a kormánytól is.

A helyzet tehát az, hogy októbertől ötéves vergődés kezdődne meg Pécsen, mert nem sok esélye van annak, hogy a mai – és a szavazók által elvárt – politikai klímában a béke, barátság és egyetértés kísérné az új pécsi városvezetés ötleteit, terveit, programját ősztől.

Péterffy – elegendő számú támogató képviselő híján – tehetetlen lesz, és úgy kell táncolnia, ahogy a jobboldal és Bognár Szilviáék füyülnek majd.

Ha én Puch László lennék, és megtehetném, akkor úgy döntenék, hogy Péterffy Attila egy jó és hihető, könnyes, érzelmi alapú kifogás után ne vegye fel polgármesteri mandátumát ősszel. Ekkor időközi polgármester-választás lenne Pécsen, aminek eredménye szintén nem oszt, és nem szoroz! Vagyis

a mostanihoz képest egy teljesen új kommunikációs és hatalmi helyzetet állítana elő a baloldal, mégpedig azt, hogy a vergődés (és az azzal járó óhatatlan politikai erodálódás helyett) a Fideszt kényszerítené bele abba, hogy várost vezessen, amit természetesen egyedül nem lenne képes megtenni a jobboldal.

Látszólag azonban a városvezetés felelőssége (és annak minden negatív velejárója, csatája, vitája, stb.) és a fókusz jobboldalra kerülne. Sőt, ha netán jobboldali polgármestert választana Pécs Péterffy után, az időközin, akkor még rosszabb lenne a helyzet politikailag a jobboldal számára; az átlag pécsinek ugyanis igen nehezen lehetne elmagyarázni, hogy miért tehetetlen a jobboldali polgármester és a jobboldali többségű testület. Márpedig tehetetlenek lesznek önmagukban.


Kapcsolódó cikkünk a témában: