Címlap Gazdaság Tízszer annyi...

Tízszer annyi pénzt kapott Puch László cége az Orbán kormánytól, mint Bánki Erik ex-felesége

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bánki Erik volt felesége 31,5 milliót, Puch Lászlóék 315 milliót nyertek az "Orbán-kormánytól".

Jelentős összegű állami támogatáshoz jutott a Kisfaludy-programban Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő volt feleségének a cége – derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség által indított program honlapjáról. A hírt a 24.hu írta meg először, majd

ezt vette át több – köztük pécsi – médium is, némileg tovább színezve a történetet.

A hírben leírták, hogy Bánki ex-felesége, az asszony kizárólagos tulajdonában lévő Mohácsi Sport Klub Nonprofit Kft. 31,5 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott az állami pályázaton keresztül.

Puch Lászlóék tízszer ennyit akasztottak

Arról már nem írtak a helyi lapok, hogy Puch László, az MSZP egykor legismertebb baranyai erős embere, balatonlellei panziója is százmilliókat kapott az Orbán-kormánytól. Egészen pontosan

315 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy balatoni panzióra a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

A témáról az Mfor írt alapos cikket.

Eszerint, a MEFTER Magyar Folyam- és Tengerhajózási Zrt., a cég kapta ezt a több száz millió forintot a Rózsaporta Panzió építésére Balatonlellén. A MEFTER egy kis forgalmú cég, tavaly konkrétan 710 ezer forint bevétele és egymillió forintos vesztesége volt, de az óbudai Bojtár utca 64-66. szám alá van bejegyezve, vezérigazgatója pedig ifjabb Puch László.

Az 1990-es alapításától egészen 2004-ig a Mahart-hoz tartozó cég jelenlegi tulajdonosa pedig a Bojtár 64-66 Ingatlanhasznosító Kft.-én keresztül a bécsi Horizont Handels und Industrie AG, ami már Puch László, egykori MSZP-pénztárnok érdekeltsége – írja a lap.

A MEFTER már nem hajózással foglalkozik, hanem alapvetően egy ingatlanos vállalkozás, amelynek Balatonlellén van fióktelepe, egy üdülőház címén. 

A Rózsa Porta Üdülőház 120 méterre a Balaton partjától helyezkedik el a szabadstrand mellett a Honvéd utcában Balatonlellén. Az apartman igazi balatoni retró hangulatba varázsolja vendégeit

– szól a Puch-család panziójának bemutatkozása, amit tehát a Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter által ellenőrzött MTÜ-től kapott 315 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásból fejleszthetnek.

A kormány szerint a Kisfaludy-pályázatokkal nincs semmi probléma: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint nem politikai szimpátia alapján, hanem kizárólag szakmai alapon dől el az, hogy kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást – írja a lap. Ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá. A Puch-családnak van is tapasztalata a magyar turizmusban, hiszen például a harkányi Dráva hotelnek a volt szocialista politikus lánya, Puch Eszter az ügyvezetője.