Címlap Politika Pécs olyan id...

Pécs olyan időszak elé néz, amire nem volt példa a rendszerváltás óta!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi szavazóköri adatok 100%-os feldolgozottsága alapján tény: a pécsi baloldali városvezetés megbukott, a pécsiek egy teljesen új irányra szavaztak vasárnap! Ugyanakkor az is kijelenthető, bár a jobboldalt helyezték kormányzati pozícióba Pécsett, a város kormányrúdját nem adták oda a Fidesz-KDNP-ÖPE vezérének: Csizmadia Péternek.

Merőben új helyzet állt elő Pécsen a vasárnapi választással, igen sajátos döntést hoztak a pécsiek, aminek nagyon súlyos következményei lesznek ősztől.

Így néz ki ugyanis az új pécsi városvezetés októbertől:

9 Péterffysta képvselő áll szemben 14 képviselővel: oda Péterffy többbsége

Ugyan egy szavazókörben meg kell ismételni a választást, mert pont ugyanannyi szavazatot kapott a bal- és jobboldali jelölt, de bármilyen eredmény is szülessen: ez érdemben nem befolyásolja, és nem is fogja befolyásolni a pécsiek vasárnapi döntését – ahogy az látszik a fenti eloszlásból (a töredék- és kompenzációs szavazatok miatt).

A legtöbb szavazatot a Fidesz-KDNP-ÖPE kapta, de egymagukban nem képesek dönteni, mert ahhoz kevesen vannak. Ha összeállnak a Tiszta Kezekkel és a Mi Hazánkkal (akár csak ügyek mentén), akkor viszont már rajtuk múlik, milyen döntések mennek át majd az új képviselő-testületen.

A helyzet tehát az, hogy a vasárnapi önkormányzati választás igazi nyertese Bognár Szilvia és varga tamás, a Mi Hazánk képviselője! Ők lesznek ugyanis a mérleg nyelve Pécsett – nélkülük semmilyen döntés nem születhet meg a közgyűlésben!

(Feltételezve, hogy a Fidesz-KDNP-ÖPE nem fog össze a baloldallal – a szerk.)

Mindez azt jelenti, hogy az a városvezetés, amely 2019-től irányította Pécset (és az az önkormányzati céges, intézményi cégvezetés is, amelyet ők helyeztek pozícióba) ősztől nagy valószínűséggel megváltozik, hiszen új testületnek és vezetésnek kell felállnia.

Új alpolgármesterek lesznek, új cégvezetők, új intézményvezetők – és vélhetően el fog indulni egy valódi elszámoltatás és cégek, intézmények átvilágítása is, az eddigi százmilliókba kerülő, ám trükknek tűnő kirakatperek helyett.

Mindezek mellett továbbra is folynak – és előbb-utóbb kiteljesednek – azok a büntetőügyek is (lásd keres írásunkat lentebb), amelyekre fény derült korábban a városvezetés környékén. Ezekből van hat!

Nem túlzás, Pécs olyan időszak elé néz, amelyre nem volt példa a rendszerváltozás óta.

Hogy eközben mennyi és milyen idő jut majd valódi városépítésre, a város fejlesztésére, az egyelőre nagyon kérdőjeles.

Nyomozások

Amint arról a Pécs Aktuál beszámolt már, a pécsi városvezetés ezekben a nyomozásokban érintett eddig:

  • Vesztegetés bűntette – Gyanú: kenőpénzért adták a bérlakásokat
  • Hűtlen kezelés bűntette – Gyanú: értékes telket passzoltak át egy haveri cégnek, milliárdos lehet a haszon
  • Hivatali visszaélés bűntette – Gyanú: jogtalanul vettek el több mint 400 milliót
  • Közfeladati helyzettel visszaélés bűntette – Gyanú: újabb bérlakásokhoz jutottak ismerősök
  • Költségvetési csalás bűntette – Gyanú: 21 milliót fizetett a városvezetés egy baráti cégnek, pedig a munka el sem indult
  • Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette – Gyanú: Péterffy Attila jogtalanul fizetett ki milliókat jobbkezének, alpolgármesterének: Ruzsa Csabának

Új hírünk volt a napokban az is, hogy törvénysértésre hivatkozva eljárást indított a pécsi városvezetéssel szemben a Közbeszerzési Hatóság is!