Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még el sem indult a szezon, de a Balatonnál már történt tragédia. A hosszú hétvégén két tizenéves fulladt vízbe. Tudjuk, nem lehet minden tényezőt kizárni, felkészülni viszont még mindig jobb, mint megijedni. Megpróbálunk segíteni, átfutni csak 5 perc… Ments életet!

Figyeljük a viharjelzőket, használjuk az okostelefonos applikációkat!

Négy tavon április 1-től október 31-ig működteti a Katasztrófavédelem a viharjelzőrendszert. A Balatonon, a Tisza-, a Velencei- és a Fertő tavon figyelhetünk erre. De már van applikáció is erre!

Applikáció, ami jelzi a veszélyessé forduló időjárást

Érdemes a vízbe vagy vízre menetel előtt tájékozódni arról, hogy hol vannak a viharjelző lámpák, melyik irányba kell figyelnünk. A TaVihar nevű mobiltelefonos alkalmazásban karikákkal jelzik lámpák helyét, ahogyan a Katasztrófavédelem honlapján is.

Ha a rendszer alaphelyzetben van, nincs mit jelezni, a lámpák nem világítanak

Elsőfokú viharjelzés: 45-öt villan percenként a lámpa

Ez azt jelenti, hogy a szél erőssége 45 és 60 km/h között van vagy lesz hamarosan. Ilyenkor fürdeni vagy strandeszközzel, vízi sporteszközzel nem szabad 500 méternél messzebb menni a partról. A felfújható strandeszközöket, a vízibicikliket, SUP-okat nagyon könnyen elfújja egy kisebb erősségű szél is. Sajnos nem egyszer torkollott tragédiába az, hogy elsőfokú viharjelzésben a szél besodort egy nem gyakorlott úszót, evezőt vagy csónakból horgászót. Azt javasolják, hogy ilyenkor mindenki maradjon a kijelölt fürdőterületen belül, ne menjen a bóján túl.

Másodfokú viharjelzés: 90-et villan a lámpa percenként. Tilos a vízben tartózkodni!

Elég csak egy gombot nyomni, ez a BalatonHelp!

Ha a Balatonon kerülünk bajba, a leggyorsabban a BalatonHelp alkalmazáson keresztül kapunk segítséget. Csak meg kell nyomni az alkalmazás segélyhívóját, és a GPS-koordináták alapján rögtön elindul a mentőhajó. Fel is hívják azt a telefonszámot, amiről a jelzés érkezett, de ha a bajbajutott nem tudja felvenni, akkor is az adott GPS-ponthoz indulnak. A BalatonHelp applikáció androidos telefonra innen, iOS-re innen tölthető le. ERRŐL ITT ÍRTUNK BŐVEBBEN:

A TaVihar alkalmazást be lehet állítani úgy, hogy hanggal jelezze, ha változik a viharjelzési fokozat

Ez nagy segítség abban, hogy időben partra érjünk. És nagyon fontos, hogy tudjunk segítséget hívni, ha bajba kerülünk, ezért legyen nálunk feltöltött telefon! És vízálló tokban legyen az a telefon, illetve ne a kajak tárolórekeszében, hanem a nyakba, vállra akasztva. Vízálló tokból (másnéven akvapakkból) olyat vásároljunk, amiből nem kell kivenni a telefont ahhoz, hogy telefonáljunk. A TaVihar alkalmazás androidos telefonra innen, iOS-re innen tölthető le.

FONTOS TUDNI! Az esőtől is megfulladhat egy jól úszó

A vízimentők a szélre és az esőre is külön felhívják a figyelmet: ha fúj a szél, a víz felszínén könnyen kialakulhat egy kb. 30-40 centiméteres páraoszlop, pont ott, ahol az úszó a levegőt veszi, jobban mondva venné. Ez a páraoszlop láthatatlan, tehát az úszó vízzel kevert levegőt lélegzik be, aminek következtében megfulladhat. Az eső is okoz hasonló bajt, az esőcseppek felcsapódása, valamint a víz és a levegő hőmérsékletének különbsége miatt is kialakul ez a jelenség.