Címlap Balhé Két pécsi nag...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két, egyenként is többmilliárdos nagyságrendű pécsi beruházás kivitelezését is felfüggesztették az elmúlt hetekben. A B Build & Trade-del a PVSK sportegyesület május elején bontott szerződést, míg a Pécsi Tudományegyetem esetében - ahol egy multifunkcionális sportcsarnok és egy tudományos innovációs központ kivitelezése került veszélybe - ez folyamatban van - írja a Telex.

A B Build & Trade nem ismeretlen Pécsen, a cég 2012-es megalapítása óta több mint harminc közbeszerzést nyert, köztük jó néhány milliárdos nagyságrendű beruházás volt, így a cég dolgozott a pécsi állatkert, az új pécsi vásárcsarnok és labdarúgó-akadémia megvalósításán.

A lap szerint a cég körüli problémákról már hónapok óta keringtek pletykák, kifizetetlen alvállalkozókat is emlegettek, most pedig már a cégadatokban is látható, hogy nemrég végrehajtást jegyeztek be a B Build & Trade-nél.

A PVSK-nál leállt a projekt

A Pécsi Vasutas Sportkör kormányzati támogatásoknak köszönhetően 2017 óta nagy fejlesztésekbe kezdhetett. Az első ütem sikeresen zárult: focipályák újultak meg, és egy teljesen új kosárlabda-munkacsarnokot is átadtak. Azonban az újabb, nagyszabású fejlesztésnél nagy problémák léptek fel. A projektben a régi stadiont elbontották, a helyén négy épületrészből álló (labdarúgás, ökölvívás, dzsúdó) sportcsarnok, focipályák és 800 fős lelátó épül, amit elvileg idén tavasszal kellett volna átadni.

A határidőket többször módosították, és az eredetileg nettó 2,1 milliárd forintos beruházás ára év elején 400 millió forinttal ment feljebb. Ennek nagyobb részét a brutális inflációval könnyen indokolható árindexálás tette ki.

A PVSK a Telex megkeresésére azt közölte, hogy a vállalkozó hivatalosan még nem vonult le az építési területről, azt a részükre nem adta át. Azt is hozzátették, hogy május 3-án a kivitelezési szerződést felmondták, mivel a szerződés szerinti befejezési határidő március 12-én lejárt. A projekt teljesítése az 50 százalékot meghaladja, de a pontos mértékének felmérése folyamatban van. A szerződésbontás pedig azt is jelenti, hogy a kivitelezés folytatásához elszámolásra, és új közbeszerzés elindítására is szükség lesz. A lap megerősített információi szerint vannak ki nem fizetett alvállalkozók, a PVSK-nak két cég jelzett ilyen problémát.

Mi lesz a tudományos és innovációs parkkal?

A pécsi tudományegyetem tudományos és innovációs parkja esetében gyakorlatilag még el sem kezdődött a projekt. A 4 milliárd forintos beruházásnak a szerződések szerint novemberben készen kellene lennie, de erre nem sok esély mutatkozik. A lap megkeresésére az egyetem az alábbi közleményt juttatta el a Telexhez:

A Pécsi Tudományegyetem Tudományos és Innovációs Park beruházásának jelenlegi készültségi foka messze elmarad az időarányosan várható állapottól, ami veszélyezteti a projekt sikeres megvalósítását. Egyetemünk mindent megtett annak érdekében, hogy a kivitelezésben érzékelt jelentős késedelmeket a kivitelező behozza, ugyanakkor a megbízott cég a vállalt intézkedéseknek továbbra sem tett eleget, így az Egyetem – élve a szerződésben foglalt jogával – a közelmúltban kezdeményezte a kivitelezői szerződés felbontását. A PTE a szerződés szerinti 10%-os előleget fizette ki eddig a kivitelezőnek, ugyanakkor a szerződés felbontásával egyidejűleg az abban foglaltak szerint eljárva a kivitelező céget kötbér megfizetésére, és a 10%-os előleg visszafizetésére szólította fel. Minden nehézség ellenére a Tudományos és Innovációs Park projekt infrastrukturális elemének biztosítása mellett kitart a Pécsi Tudományegyetem, és annak megvalósításáról gondoskodni fog.