Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hivatalosan mindössze négy olyan helyszín van a Balatonon, ahol engedéllyel viheted kutyádat a strandra vagy a tóba. A pécsiek kedvenc balatonlellei  szabadstrandján hiába vannak tiltótáblák, sokan kutyával érkeznek. Ezt egyelőre még megtehetik, mert a közterület felügyelők hétvégén nem dolgoznak.

Kutyás fürdőzők a balatonlellei szabadstrandon

Nem mindenki örül annak, hogy ázott kutyák között kénytelen fürödni a Balatonban. A kutyatulajdonosok sértésnek veszik és agresszívan válaszolnak ha valaki felhívja a figyelmüket arra, hogy a strandokra tilos a kutyát bevinni, írta pécsi olvasónk, aki az elmúlt hétvégén keveredett vitába több kutyatulajdonossal.

Több kutyásnak is szóltam, hogy tilos bármilyen állatot a strandra behozni, nem foglalkoztak vele, inkább agresszíven visszaszóltak, hogy mi közöm hozzá!”

Megkérdeztük a balatonlellei önkormányzatot, hogyan ellenőrzik a szabályok betartását a strandokon, így derült ki, hogy hétvégén sehogy, amit a kutyások ki is használnak.

„A Közterület-felügyelet városszerte rendszeresen ellenőrzi az ebtartás szabályainak a betartását, azonban egyelőre hétvégén a Felügyeletnél a munka szünetel. Köszönjük a türelmét!” – írta a Pécs Aktuál kérdésére a Balatonlellei közterület felügyelet.

Vagyis egyelőre a kutyatulajdonosokon múlik, hogy betartják-e a tiltást.

A fürdőhely üzemeltetésének szabályit egyébként egy kormányrendelet szabályozza, amely így fogalmaz:

„Állatot a fürdőhely területére bevinni – a kormányhivatal által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya kivételével – tilos.”

A Balatonon egyébként ezen a négy helyen lehet engedéllyel kutyát füröszteni:

Fonyódi kutyás strandhajóállomás mögötti rész

Keszthelyi kutyás strand

Balatonföldvár Kutyafürdetőhely – Rákóczi Ferenc utca

Tihanyi Belső-tó

Az idei kutyabarát balatoni helyekről ITT olvashatsz

Címlap fotó: Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand