Címlap Balhé Bekamuzta a T...

Bekamuzta a TISZA párt támogatását az egyik pécsi jelölt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Borítékra is rányomtatta Magyar Péter pártjának logóját, de lebukott. Szerinte csak figyelmetlenség történt.

A Mellár Tamás és Keresztes László Lóránt nevével fémjelzett Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) kampányfotóit nézve, könnyen alakulhat ki a gyanútlan választóban az a kép, hogy az MPE és a TISZA párt között összefüggés van.


Fotó: A Mindenki Pécsért Egyesület egyik jelöltjének fotója
Félreérhető fotó!

Nem csak megtévesztő trükkökhöz folyamodtak azonban az MPE jelöltjei, hanem egyenesen hamisítottak is egy TISZA pártos logót. Mégpedig egy olyan borítékra tették fel a párt logóját, amelyben a választókat keresték meg. Egészen pontosan Belányi Lajosné ilyen levelekben írt a pécsieknek a 2. számú választókerületben, ahol képviselő szeretne lenni.Pár nap után kiderült azonban, hogy a TISZA párt nem támogatja a Mindenki Pécsért Egyesületet, Belányiné pedig saját kezűleg tette fel és nyomtatta ki – engedély nélkül – a párt logóját a saját választási borítékaira.

A nő a közösségi oldalán kért elnézést hétfőn, és próbálta megmagyarázni, mi is történt. erre azonban csak azután került sor, hogy az MPE vezetésénél hivatalosan, írásban is érdeklődött Körömi Attila, hogy miért használja jogtalanul, a pécsieket megtévesztő módon a TISZA logóját a képviselőjelölt.

TISZA logót hamisított a borítékjaira Belányi Lajosné, de lebukott

Belányiné azt adta elő, hogy figyelmetlenségből használta fel ezeket a kamu borítékokat, amelyeket ő maga nyomatott ki. Mint írta, egyetért a TISZA párttal, és korábban azt szerette volna, ha a párt támogatja. Erről levélváltása is volt, ekkor csinált magának TISZA logóval ellátott borítékokat „későbbi felhasználásra”. A támogatás nem jött össze, de a borítékokat mégis felhasználta – itt történt a figyelmetlenség – magyarázta.

A Pécs Aktuál úgy tudja,

a képviselőjelölt hamis logós tájékoztató levele több mint egy hete landolt már a postaládákban, és eddig nem jelezte a „tévedését” Belányiné.


Lapunk kérdéseket küldött hétfőn a Mindenki Pécsért Egyesület vezetésének, Mellár Tamásnak, Keresztes László Lórántnak, azt tudakolva egyebek mellett, hogy továbbra is támogatják-e Belányinét, és éreznek-e bármilyen felelősséget abban, hogy egy jelöltjük megtévesztette a pécsieket. 

Hétfőn küldtünk kérdéseket a TISZA pártnak, Magyar Péternek is az ügyben, illetve a lenti, kamu oldal miatt is. 

Csak Mellár Tamás reagált, válasza cikkünk végén olvasható. 

Kamu TISZA pártos pécsi közösségi oldal is van már

Amint arról olvasóink tájékoztatták lapunkat, a napokban megjelent egy kamu TISZA pártos pécsi közösségi oldal is. Bár számosan jelezték az oldalon, hogy ez nem valós pártoldal, már több ezer követőre tettek szert, akik láthatóan nem tudnak különbséget tenni egy valódi és egy áloldal között, és lelkesen támogatják azt a pécsi jelöltet, akire a hamis oldal (majd) rámutat.

A pécsi kamu oldal

Mellár Tamás szerint véletlenül fotózkodtak a TISZA párt standja mellett

Mellár Tamás lapunk kérdéseire közölte, Belányi Lajosnét a maga részéről továbbra is vállalható jelöltnek tartja.  

„Egy olyan jel használata a borítékon, amely emlékeztethet a Tisza Párt logójára, véleményem szerint nem ütközik semmilyen törvényi előírásba. Szeretném viszont leszögezni, hogy nem én vagyok a jelölőszervezet (MPE) vezetője. A jelölt a tévedéséért elnézést kért a választópolgároktól, az ítélkezést bízzuk rájuk” – közölte.

Mellár leszögezte a jelölőszervezetek nevében ő nem jogosult nyilatkozni.

„A magánvéleményem az, hogy mivel ezek a civilszervezetek igen kevés anyagi forrással rendelkeznek, ezért a kampányokat nagyrészt a jelöltek saját maguk tervezik és hajtják végre. Csak azok az álcivil-szervezetek (mint az ÖPE és a Pécs Jövőjéért, amelyeket pártok finanszíroznak), képesek központilag irányított és finanszírozott kampányt vinni” – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e a választók megtévesztésének azt, hogy a TISZA párt standja mellett fotózkodtak, azt a látszatot keltve ezzel, mintha összetartoznának, Mellár azt írta nekünk, hogy „a vásári kitelepülés során az adott területen osztozni kell más szervezetekkel is, így a képekre óhatatlanul rákerülnek az illető szervezet szomszédjai is. Ha Ön figyelmesen végignézte a közzétett képeket, akkor azt is észrevehette, hogy a Mi Hazánk standja is feltűnt a képeken. Nem kellene ebből jelentős következtetéseket levonni” – szerinte.


Keresztes László Lóránt: nagyot hibázott Belányiné

Semmiféle tudatosság nincs abban, hogy közös fotón szerepeltünk a TISZA párt standjával, beszélgettünk is velük, nem volt ellenükre, hogy ez a kép elkészült – magyarázta az LMP politikusa arra a kérdésre, hogy szándékosan próbálták-e úgy feltüntetni, mintha egy csapat lennének a TISZA-val.

Emlékeztetőül, erről a képről van szó:

Keresztes László Lóránt szerint nagyot hibázott Belányi Lajosné Erzsébet, a kritkák jogosan merültek fel vele szemben.

Hiba volt ezt a megtévesztő logót használni, ezt is el is mondtam Erzsikének

– mondta a politikus. Ugyanakkor úgy véli, a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltje kielégítő magyarázatot adott a történtekre, és szerinte nem volt célja szándékosan megtéveszteni a pécsieket, és jóvá is tette a hibát.

A politikus kijelentette, kizárható, hogy a kamu TISZA pártos pécsi oldalnak köze legyen a Mindenki Pécsérthez, mert az MPE-ben tisztességes emberek vannak.