/

Betiltották a fogmosást a pécsi ovikban: a szülők idegesek, az orvosok kinevették az ötletet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kezdés
/

A fogmosás betiltásáról úgy döntött öt pécsi főintézményi, kerületi óvoda vezetője, hogy nem kérték ki sem az ÁNTSZ, sem fogorvosok véleményét - tudta meg a Pécs Aktuál számos szülőtől, akik mindezzel ma reggel szembesültek az intézményekben. A döntést a járványügyi helyzetre alapozhatják, de a szakemberek szerint ez a döntés veszélyes és nevetséges is.

Számos szülő kereste meg lapunkat kedd reggel, ugyanis azt tapasztalták, hogy gyerekük nem moshat majd fogat az óvodában!

Úgy tudjuk, öt főintézmény vezetője döntött erről közösen, de a tagóvodák közül nem mindenhol értenek egyet a tiltással – ki is bújnak alóla. Van, ahol csak kidobták a régi fogkeféket és újakat kértek be a szülőktől, máshol pedig csak hazaküldték a fogkeféket és kérnek újakat.

Az önkormányzatnál nem hivatalos érdeklődésünkre megerősítették, hogy érkezett ilyen javaslat a vezetőktől, és egyelőre jóváhagyták ezt a tiltást, mert szerintük ez szakmai döntés.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadott egy intézkedési tervet a köznevelési intézmények számára. Ebben a higiéniai szabályok betartását hangsúlyozzák, de arról nem szóltak, hogy be kell tiltani a fogmosást, ami egyébként csökkenti a szájban lévő baktériumok és vírusok számát.

Nevetséges és veszélyes döntés

A körzeti fogorvosok értetlenül fogadták a fogmosás betiltását, szerintük ugyanis ez veszélyes.

Több körzeti fogorvost és dentálhigiénikust megkérdeztünk. Kivétel nélkül megdöbbentek, amikor lapunktól értesültek az óvodavezetők döntésről. Volt, aki azt hitte csak viccelünk, és nem tudta abba hagyni a nevetést.

– Van olyan óvoda, ahol 40 gyerekből, 38-nak lukas a foga, szerintem a fogmosást nem kellene betiltani, feltételezem, hogy nem egymás fogkeféjét használják – nyilatkozta a Pécs Aktuálnak Várkonyi Andrea. A dentálhigiénikus hozzátette:

abszurd ez a döntés, járványügyi kockázata elhanyagolható, sokkal nagyobb kárt okoz, ha ebéd után fogmosás nélkül fekszenek le a gyerekek. A mi tanácsunkat senki sem kérte ki, pedig hozzánk hat óvoda tartozik.

Abban a fogorvosok és az pécsi ÁNTSZ is egyetért, hogy egy ilyen döntés előtt szerencsés lenne szakértők véleményét kikérni.

– Szerintem ez nagyon rossz döntés, én egyébként is nagyon fogmosás párti vagyok. Első körben az ÁNTSZ véleményét kellene kikérni, de biztos, hogy szakmai ajánlást kellene kérni az ügyben – mondta lapunknak dr. Orsi Gabriella fogorvos.

Előző sztori

A pécsi virológusokba is belekötöttek a kommentelők

Következő sztori

Nekiment a Polyák Gábor fémjelezte Mérték Médiaelemzőnek az Index

Legutóbbiak innen: Balhé