Címlap Arc Nekiment a Po...

Nekiment a Polyák Gábor fémjelezte Mérték Médiaelemzőnek az Index

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szolgáltai közleményben ment neki a Mérték Médiaelemző Műhelynek az Index, amely fake news gyártáson kapta a szervezetet. Példátlan eset ez, mivel nagy volt a barátság a Polyák Gábor fémjelezte szervezet és a lap között. 

Egy tetves féknyúzról, mértékkel címmel írt szolgálati közleményt az Index ma reggel.

A Mérték Médiaelemző Műhely a téma fontosságához képest mindenképp megtisztelő bejegyzésben foglalkozott pénteken azzal, hogy az Indexen a következő címmel jelent meg az időjárás jelentés: „Hétvége: esni fog az a tetves eső!” A sajtószabadság és a magyar média szakmaisága felett őrködő műhely ebből azt a következtetést vonta le, hogy „láthatóan megérkeztek az újak, akik görcsösen keresik az Index-stílust” – írták.

Pedig legfeljebb „a régi” indexesek – akármit is jelentsen ez – görcsös igyekezetéről írhatott volna, az Indexet ugyanis teljes mértékben a „régiek” készítették pénteken – hívják fel a figyelmet. „Szerintünk ugyan nincs sok értelme ennek a régi-új címkézésnek, hiszen az érkező munkatársak között is van olyan, aki régebbi indexes múlttal bír, mint a távozók többsége, de az biztos, hogy a pénteki címlapszerkesztőnél, a Sixx néven ismert Varga Attilánál emblematikusabb „régit” nehéz volna találni” – tették hozzá.

Egyébként az állítás valótlanságára többen is felhívták a bejegyzés alatt a MŰHELY (nevezzük így, csupa nagybetűvel) figyelmét, ám senkinek eszébe sem jutott helyreigazítani. Mint ahogy természetesen azzal sem törődött senki, hogy publikálás előtt meggyőződjön az állítás valóságtartalmáról, arra viszont jutott energia, hogy kommentben még álhírgyártással is megvádolják az („új”) Indexet.  Ezek után mit gondoljunk egy olyan műhely szakmaiságáról, amely az egész magyar sajtó álhírei ellen küzdene, de még a saját másfél soros bejegyzését sem képes ellenőrizni?

– tették fel a kérdést.

Féknyúz vándordíj

„A Mérték ezzel átvette a féknyúz vándordíjunkat a Magyar Narancstól, amely két hete számolt be arról, hogy „egészséges vidéki gyerekekkel töltik fel az Indexet”. Vagyis – ha jól értettük a kissé zavaros írást – minden megyéből a helyi kormánymédia küldene két embert az Indexbe – írták.

„Még a sokat szenvedett magyar sajtóban is ritka, hogy egy cikkből tényleg egy szó se legyen igaz, ám ez a bravúr is sikerül a Narancsnak, amely pedig amúgy szintén imád féknyúzozni, ha másik oldalon álló médiumról van szó.

Nem tartjuk nyilván, hogy eddig hány újságírónk érkezett vidékről, az viszont biztos, hogy ketten – Bugyinszki Görgy és Kovács Róbert – hosszú narancsos múltra tekintenek vissza, és nagyon bízunk abban, hogy egészségesek” – tették hozzá a szolgáltai közleményben.

Az egészben egyébként az a borzalmas, hogy nyilván az Indexnek is szüksége van és lesz szakmai kritikákra. Hiszen az Index is hibázik, sőt fog is hibázni, ám ezek után hogyan vegyünk komolyan bármilyen bírálatot? Azt mindenesetre ígérhetjük, hogy mi továbbra is szeretettel fogadjuk azokat az újságírókat, akik nagyon unják már, hogy egy Szent Ügy érdekében kell hazudniuk állandóan

– szúrtak oda a végén egy keveset.

Ez az Indexes közlemény azért szokatlan, mert igen nagy „barátság” volt a lap és a Mérték között. Úgy néz ki, mivel a Mérték kissé túltolta a biciklit, ez a barátság (egyelőre) a múltté.