Ulrik

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Duplájára emelte az iskolai táborok díját Péterffy – Beismerte, hogy ez hiba volt

/

Így most több mint 40 ezer forintba kerül egy hét a gyerekek szüleinek. Az iskolák sorban mondják vissza emiatt a balatoni, nyári táborokat, köztük a tematikus táborokat is, a szülők ugyanis ezt a pénzt már nem igen tudják kifizetni - magyarázta Csizmadia Péter sajtótájékoztatón. Közleményben reagált a városháza, majd a polgármester kora délután elismerte, hogy hibázott. Idén tehát még nem lesz díjemelés, de jövőre mindenképpen - mondta.

Hirdetés

Pécs minden évben szervez bnyári táborokat az általános iskolás gyerekeknek. Ezek között vannak tematikus táborok, és úgynevezett nyári napközi is. A legtöbb tábort már rég meghirdették, azokra a szülők jó része már beadta a jelentkezést is. Tavaly 1400 gyermek tudott így nyaralni.

Most kiderült, hogy menetközben Péterffy Attila polgármester, egyedül úgy döntött, hogy a duplájára emeli a táborok díját, így előfordul, hogy 40 ezer forintnál is többet kellene fizetniük a szülőknek egyetlen hétre.

Erről lapunk birtokába került két határozat is tanúskodik.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Ebben a díjban pedig a programok esetleges költsége nincs is benne. Az ellenzék ma sajtótájékoztatót tartott az ügyben, mert ez szerintük “felháborító és elfogadhatatlan”.

– A legfelháborítóbb az, hogy egy héttel a nyáriszünet előtt hoz egy ilyen döntést a polgármester, amit semmilyen szakmai egyeztetés nem előzött meg, az iskolákat sem kérdezte meg, a szülőket nem tájékoztatta. Ne a gyerekeken akarjon spórolni Péterffy Attila, hanem kezdje magán és a milliókat zsebre tévő kollégáinál. Azt várjuk Péterffy Attilától, hogy azonnal vonja vissza ezt a döntést és ne mutogasson másra – közölte Csizmadia Péter, a fidesz frakcióvezetője.

A Fidesz azt szeretné, ha az eredeti összegek alapján folyhatna idén is a gyerekek táboroztatása.

A járványra, felújításra és önköltségre hivatkozik a polgármester

Az önkormányzat közleményben reagált az ellenzék sajtótájékoztatójára. Ebben azt írják, hogy “Pécs önkormányzata a város tulajdonát közvagyonnak tekinti. Az ezzel kapcsolatos jogszabályok alapján

legalább önköltségi árat kell alapul venni az önkormányzati ingatlanok hasznosítása során.

Az erre vonatkozó költségvetési rendelet értelmében az önkormányzat tulajdonában lévő balatoni táborok esetében is ezt az elvet tartjuk irányadónak.

A három táborból egyet piaci alapon, kettőt kedvezményesen bocsát az üdülők rendelkezésére az önkormányzat.

Ezeket a táborokat az elmúlt években felújíttatta az előző városvezetés, az önköltségi árat a rendelet értelmében ez alapján határoztuk meg.

Az új koronavírus járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetre tekintettel és a táborok minél teljesebb kihasználtsága érdekében módosítani fogjuk a költségvetési rendelet ide vonatkozó passzusát. A lépésnek köszönhetően a pécsi gyerekek 2020-ban is a tavalyi áron vehetik igénybe a balatoni táborokat.

Az önköltségi alapú táboroztatást 2021-től vezetjük be, amikor reményeink szerint a járványhelyzet már nem okoz az idei mértékű gazdasági nehézségeket.

A közlemény azért zavaros, mert tavaly a most bejelentettnél olcsóbban nyaralhattak a gyerekek, nem is kicsivel. Amint sikerül tisztázni, mire gondolt a polgármester, akkor frissítünk.

Volt, aki nagyon kiakadt

Egy testnevelőtanár a közösségi oldalon akadt ki a polgármester döntésére.

Egy döntés háttere vagy annak hiányaSzinte pár órája értesültem, kb. 16 órakor, hogy az önkormányzat…

Közzétette: Tibor Páhoki – 2020. június 9., kedd

A tanár a polgármesternek címzett nyílt levelében ezt írja:

Ön nyilvánvalóan nem gondolta végig hatásait az elhatározásának. Az igénybe vevő gyerekek zöme amúgy is kispénzű családokból jelentkezett, már az eredeti 20000 Ft körüli összeg is többnek tűnik a járvány ideje alatt állásukat, bevételeik egy részét elvesztő családoknak, mint ami vállalható, de ez adurva emelés ez nonszensz!

Két héttel a kezdés előtt, szinte teljesen leszervezett, kialakult csoportokban üdülő gyerekek családjának nyarát teszi tönkre, ehhez igazították a szülők a családi programokat, a szabadságukat, amit ha nem tud a gyermekük eljutni a táborba, át kell szervezni, főleg az alsós gyerekeknél, hiszen a szabadságot már másik időpontra ütemező szülőnek, erre az időre is meg kell oldani gyermeke felügyeletét!

Szerintem, tisztelt polgármester úr, gondolja végig, mi a jobb, kevesebb bevétellel, de teljes nyár alatt csökkentett számú, de létező turnusokban nyaraló gyerekek öröme, vagy az elképesztően megemelt összeg miatt kiüresedett táborok és csalódott, sokuknak egyetlen nyaralását elvesztő, gyermekek és jogosan dühös szüleik bánata?

Tegye mérlegre ezt a két oldalt, gondolja végig még egyszer döntését, mert nem hiszem, hogy az bejövő néhány milliós bevétel, megéri Önnek és a városnak, a vezetőjében nagyot csalódó polgárok, a következő időszakban, Ön és háttérpárjaik erősen csökkenő támogatottságát fogják realizálni!

Kérem, még nem késő, vonja vissza ezt a határozatot, ami gátolja sok kisgyermek, a hosszú bezártság utáni, önfeledt üdülését! Remélem, az meg sem fordult Péterffy úr fejében, hogy a feújított táborokkal más a célja városnak, mint az iskolás gyermekek üdültetése!

Tisztelettel: Páhoki Tibor, egy 35 éve minden nyáron gyermekeket táboroztató tanár

UPDATE: Sikerült megfejteni a polgármester közleményét?

Több emberrel is beszéltünk, köztük egy magyar tanárral, hogy fejtsék meg a város első emberének elsőre nem egyértelmű közleményét.

Többen arra tippeltek, hogy Péterffy Attila úgy csinál a közleményben, mintha nem is döntött volna (rosszul?), mintha nem is emelt volna a táborok díján. Ehelyett inkább bejelentette, hogy módosítani fognak egy rendeletet, így maradhat a régi díj.

Ha minden igaz, akkor a sorok között az is ott van, hogy jövőre viszont már biztosan magasabb áron lehet majd táborozni, mint eddig.

UPDATE: Vissza az egész, egyelőre

Péterffy Attila mai online tájékoztatóján azt mondta, hibázott, amikor duplájára emelte a táborozási díjakat.

Megismételte azonban, hogy jövőre már mindenképpen emelkednek a táborozási díjak!

“Üzenem a fideszes képviselőknek, hogy már most kezdhetnek kampányolni, mert jövőre fel fogjuk emelni ezt a típusú díjazást is”

– jelentette ki.

Mindezt pedig így magyarázta el élőben:

Hirdetés

Előző sztori

Több száz milliós támogatást kapott egy pécsi cég: új gyárat építenek

Következő sztori

Házon belülről kaphat erős, pécsi kihívót Mellár Tamás?

Legutóbbiak innen: Balhé