Címlap Balhé Egyenként bün...

Egyenként büntette meg a pécsi kisiskolásokat a Tüke Busz ellenőre – terjed a szomorú történet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Erősen terjed egy szomorú történet. Eszerint az egyik pécsi kisiskolás csoport 5. osztályos tanulóit egyenként büntette meg a Tüke Busz ellenőre, noha volt jegyük a gyerekeknek. Igaz, a csoportot felügyelő tanár már nem jutott el a lyukasztóig, mert a kaller gyorsabb volt.

Az esetet leíró férfi szerint ez történt:

„Döbbenet! Orgonagyár látogatás helyett, vaskos büntetés…

5. osztályos pécsi gyermekcsoport, orgonagyári látogatásra, menetrend szerinti autóbusszal indult a Kórház-térről. A várt buszon sok utas, a csoportot a vezető tanár, a nagy létszám miatt a középső és hátsó ajtóhoz írányította a gyerekeket, az utolsónak felszálló pedagógus táskáját az ajtó már becsípte csukódáskor a hely telítettsége miatt.

Felfértek, hurrá!

Az összeszedett buszjegyek érvényesítésére épp indult a csoportvezető, hisz eddig a gyerekek biztonságos felszállását felügyelte, mikor megjelent az ELLENŐR. Nincsenek érvényesített jegyek, büntetést kell fizetni a gyermekeknek, jelezte. Hiába a magyarázat, hogy előbb a gyerekek biztos felszállását intézte a tanár és természetesen azonnal érvényesíti a jegyeket, a szerv embere hajthatatlan, elöl kellet volna felszállni, tömeg ide, tömeg oda, és ott érvényesíteni stb- stb. –

Aztán szépen, gyermekenként kitöltötte a rendszeresített iratot, aláiratta a 10 éves nebulókkal és elmagyarázta hol lehet észrevételt tenni a történtek miatt.

Mert hát ugye csalni akartak…

Pécs városában, pécsi kisdiákok így nem jutottak el a gyárlátogatásra, de leckét kaptak az utazási feltételek „betartásáról”, „emberségből”, a helyi viszonyokról.

Elszomorító, lehangoló. A mi városunk, a mi buszunk, a mi ellenőrünk, a mi gyerekeink, a mi pedagógusaink…” – szól a történet.

Módosítaná a helyi szabályokat Bognár Szilvia

Az esetre Bognár Szilvia önkormányzati képviselő, volt alpolgármester reagált. Ő ugyanis korábban a Tüke Busznál dolgozott, ahol éppen az ellenőrök munkáját felügyelte „ellenőrzési vezetőként”. Mint kiderült, anno azt kérte tőlük, hogy gyerekeket ne büntessenek meg, csak figyelmeztessék őket. Ezzel ugyan hivatalosan szabályt szegett, és erre kérte beosztottait is, de a „nemesebb cél” érdekében.

„Az ellenőrök alapfizetése csekély, a fizetésük másik része az úgynevezett jutalék, így teljesítményorientáltságuk mértéke a fizetésük végösszegével arányos. Egyúttal az így beszedett bevételek nagy része a társaságé”

– magyarázta Bognár Szilvia.

Ha a gyerekek felnőtt kíséretében utaznak, a felelősség az övé, és itt is van egy morális kérdés, tényleg a jegy lyukasztása-e a fontosabb, vagy az, hogy a gyerekeket leültesse, vannak zsúfolt járatok, az autóbuszvezető jóindulata ellenére is elindulhat úgy, hogy nem mindenki ül, aki ülhetne, nem mindenki tudott megkapaszkodni stb., és pláne, ha nem az első ajtón száll fel az utas, a járművezető tényleg nem feltétlenül tudja lekövetni a mozgását. Alapszabály a helyi járatokon: felszállni csak az első ajtón lehet, de mindenképpen első a jegyek érvényesítése – közölte a képviselő.

Mindezekkel csak azt akarom mondani, hogy a szabályozás kérdéses. Akkor is felmerült, de nem találkozott nyitottsággal a döntéshozó részéről, hogy jelenjenek meg életkori sávok és büntetési kategóriák

– tette hozzá, majd jelezte, ezt a példát és a felmerült kérdéseket a képviselő testület elé tárja, és meglátjuk, létrehozható lehet-e egy emberségesebb szabályozás, ami figyelembe veszi az életkorokat és azok sajátosságait, és az ellenőr munkatársak is kedvezőbb helyzetbe kerülnek, kiküszöbölve a negatív megítélésüket.

„A legfontosabb üzenetem pedig, hogy

nem szabadna elfelejteni, hogy egy szabályozásnak mindig van egy szövege és van egy szellemisége. Utóbbiba egészen biztosan nem fér bele a gyerekek felnőttekhez hasonló mértékű és módú büntetése”

– zárta végül Bognár Szilvia.