Címlap Arc Tényleg elíté...

Tényleg elítélhetik Dezső bácsit! De vajon csak a jog számít, vagy az igazságosság is?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál hozta nyilvánosságra és mutatta be elsőként az ANK történelemtanárának, Jancsula Dezsőnek megdöbbentő történetét. A 36 éve tanító, elismert és kedvelt pedagógust ugyanis egy tárgyalás nélkül meghozott – egyelőre nem jogerős – döntéssel 170 ezer forintra ítélte a bíróság büntetőügyben, amiért “személyi szabadságában korlátozta” azt a 16 éves fiatalt, akit cigizésen kapott az iskola udvarán és megpróbálta felvinni az igazgatóhoz. Ezek a tizenévesek egyébként korábban számos problémát okoztak az iskola környékén, fiatalokat bántottak, tanároknak és diákoknak szóltak be rendszeresen – mutattuk be korábban részletesen is, hogy mi történt akkoriban a Nevkó környékén, és hogyan keveredett bele az ügybe a tanár.

Ha a pécsi pedagógust jogerősen is elítélik, akkor nem taníthat többet, mérlegelés nélkül el kell bocsátani az iskolából a törvény szerint.

Videó-interjúnkat 1,2 millióan látták, hatására szó szerint megmozdult a város – és kicsit az ország is – a köztiszteletben álló pedagógus miatt, akit a legtöbben csak Dezső bácsinak szólítanak, vagy ismernek, és ő is így hivatkozik magára. Ez a kiállás egyelőre egy szimpátia-tüntetésben csúcsosodott ki a tanár mellett Kertvárosban pénteken, amelyen annyi ember gyűlt össze, mint még soha semmiért abban a városrészben. Számosan – köztük volt tanítványok – szólaltak fel, és a beszédek lényegében egyetlen fontos elv körül forogtak: csak a jog számít-e, vagy az igazság, illetve igazságosság is, nem beszélve a társadalmi akaratról? Bűnös-e az az ember, aki iskoláját és a diákjait, kollégáit védte; vagy sem?

Tényleg elítélhetik jogerősen is

Lapunk konzutált több jogásszal, akik azt mondták, bár az eset érthető módon felháborítja a társadalom egy jelentős részét, a bíróságok a törvényeket veszik figyelmbe, azoknak szereznek érvényt. Tehát

könnyen lehet, hogy másodfokon, jogerősen is elítélik majd a tanárt, mert nem tehetnek mást;

főleg, ha ő maga is elismerte, hogy megfogta a dohányzó fiatal táskáját és ezzel „korlátozta a személyi szabadságában”, hiszen nem engedte elmenni.

Hol voltak korábban a jogvédők és a kollégák?

Nem lehet megkerülni ennél az esetnél a kérdést, hogy cikkünk és az azt kiváltó közfelháborodás előtt mi történt. Hol voltak Dezső bácsi kollégái? Hol voltak a jogvédők? Miért nem állt ki senki nyilvánosan addig a pedagógus mellett? Az is kérdés, hogy van-e keresnivalója a politikának ebben az ügyben?

Bár lapunk hozta nyilvánosságra elsőként Dezső bácsi esetét, erről tudtak mások is.

A Pécs Aktuál a tanár rokonságától értesült a hírről; bennünket írásban kerestek meg. Tudott azonban az ügyről Kővári János, az ÖPE önkormányzati képviselője is. Mint kiderült, Jancsula Dezső személyesen kereste meg Kővárit korábban, akit évtizedek óta ismer. Azért kért személyesen segítséget a pécsi politikustól, hogy megfelelő jogi képviselete lehessen a bíróság előtt; nem igen ismer ugyanis büntető-jogban járatos ügyvédeket. (A korábbi eljárásban mellé hivatalból kirendelt védőügyvéd nem volt a helyzet magaslatán – derült ki utólag.) Mostani, vagyis új ügyvédjét is a pécsi politikus „hajtotta fel” neki, de Kővári elsőként kezdett aláírásgyűjtésbe is Jancsula Dezső ügyében – Veled vagyunk Dezső bá‘! néven. Hogy ezt a petíciót Kőváriék mióta tervezték, azt nem tudjuk, de cikkünk megjelenése után indították el.

Jancsula Dezső azért is vállalta a nyilvánosságot és szólt Kővári Jánosnak – árulta el nekünk legelőször, mert szeretné, ha jogszabályváltozást idézne elő a vele megtörtént eset, illetve elmarasztaló ítélet. Szerinte ugyanis a tanárok eszköztelenek ilyen helyzetekben!

Felbukkan a PDSZ

Hasonlóképpen cikkünk megjelenése után szólalt csak meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), és állt nyilvánosan Dezső bácsi mellé. Úgy tudjuk, ők korábban segítettek értelmezni az ítéletet, és azt tanácsolták a tanárnak, nehogy befizesse a 170 ezres büntetésést, mert azzal „eismeri”, hogy jogot sértett, és emiatt fel kell menteni majd az állásából. A szervezet azonban – ekkor – nem állt a nyilvánosság elé, nem csinált „ügyet” a tanárt elmarasztaló ítéletből, pedig annak lehet igen negatív olvasata és üzenete a többi tanár számára – legalábbis erről is beszélt Jancsula Dezső lapunknak.

A PDSZ kiállása után Jencsula Dezső kollégái, igazgatók is támogatásukról biztosították – a nyilvánosság előtt is.

„Elcsenték” Kővári petícióját

Több mint érdekes, hogy a Kővári-féle petíciót lenyúlta valaki, de nem csak az ötletet, hanem még a borítóképet is. Majd ez a valaki is elindított egy „politikamentes” petíciót, amit a PDSZ reklámozott is a közösségi oldalán.

Ez a Kővári-féle petíció:

Ez pedig az „elcsent” változat, ami a PDSZ oldalán is megjelent:

Hogy ez miért történt, miért nyúlták le az ÖPE képviselőjének aláírásgyűjtését, az rejtély, csak tippelni tudnánk, de azt most kihagyjuk. Kővárié egyébként a saját nevében készült; a ” volt diákok petíciója” viszont név nélkül. Az biztos, hogy ez utóbbit balos pártokhoz köthető arctalan közösségi oldalas ál-profilok is terjesztették a Facebookon.

Az is biztosnak tűnik az eddigi narratívák alapján, hogy míg a PDSZ a nagypolitika felé tolná el az ügyet; addig Kőváriék a nagypolitikától várnának támogatást. Könnyen lehet persze, hogy ez az éremnek a két oldala, és mindeketten ugyanazt akarják megoldani, csak más irányból: az egyik kritikusan kényszerítené ki, míg a másik szépen kérné.

Dezső bácsi kimaradna a politikából, mert az esete nem politikai ügy

Jancsula Dezső már a legelső interjúnk során kiemelte, az ő esete nem politikai ügy, és nem is szeretné, ha azzá válna. Szerinte ugyanis egy ilyen ítélet pont úgy sújtana egy „piros” tanárt, mint egy „sárgát”, „kéket” vagy „hupililát”.

Arról van szó, hogy a törvényhozás hogyan áll ahhoz, hogyha történik egy extrém helyzet, akkor az ágazatban dolgozók magukra maradnak-e vagy sem

– magyarázta a tanár, akinek még 5 éve van/lenne vissza a nyugdíjig.