Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Nem követtem el bűncselekményt!” – mondta Jancsula Dezső, aki az enyhébb ítéletet, azaz a megrovást sem fogadta el a szerdai előkészítő tárgyalás során. A pécsi tanár ezzel most nagyot kockáztat, hiszen a tárgyalás nem zárul le és júniusban tanúk meghallgatásával, videófelvételek elemzésével folytatódik.

– Ha valakiről azt állítják, hogy szalámit vitt ki az üzletből és egy kilóról szól a vád, de ő nem vitt ki szalámit, akkor a végén neki 10 dkg-ot sem kell beismernie – mondta Jancsula Dezső az előkészítő tárgyalást követően a média érdeklődésére.

A megrovással taníthatott volna, de szerinte ez elvi kérdés

– Ha én nem követtem el bűnt, akkor miért ismerjem be? – tette fel a kérdést Jancsula Dezső, aki szerint lehet, hogy kicsit túlreagálta a történteket, de bűnt nem követett el azzal, hogy megfogta a fiú táskáját. Ezért sem fogadta el az ügyész enyhébb ítéletét, azaz a megrovást.

Egyszer találkozott Dezső bácsi azóta a fiúval, sőt az édesapja még elnézést is kért a tanártól

– A rendőrségen egyszer találkoztam ezzel a fiúval, amikor beidézték tanúnak. Akkor még az édesapja elnézést is kért tőlem, mert ő nem szerette volna ezt a helyzetet. Ő nem is jelentett fel – tette hozzá Jancsula Dezső.

Azért áll bíróság előtt, mert az ügyészség javasolta

Hiszen ekkor egy verekedés is történt (egy diák és egy takarító esett egymásnak – a szerk.), amiben viszont nem volt közvetlenül érintett Jancsula Dezső. Ő ott csak tanúként lett meghallgatva, végül vádlott lett belőle. Most már járjunk a végére – mondta a tanár.

Nem az a kérdés, hogy vannak-e dohányzó diákok vagy sem. A mi időnkben is dohányoztunk

– húzta alá Dezső bácsi, aki azt firtatta még, hogy a fiatalok nem ismerték el, hogy az iskola területén dohányoztak és felszólításra sem akartak elmenni onnan.

A mi megbotránkoztatásunk miatt isznak és dohányoznak ezek a fiatalok

– mondta Dezső bácsi.

ÉVtizedes probléma ez, Kerülik a környéket a tanárok a gyerekekkel a bandák miatt

– ezt már Nagy Erzsébet mondta, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja.

– Legyen kerítés az iskolaudvaron, hogy ne tudjon fű-fa-bogár bejönni oda – mondta Nagy Erzsébet, aki szerint hiába jön ki a rendőr, utána pár perc múlva újra visszatérnek az italozó és dohányzó fiatalok.

Kővári János: Azért vagyok itt, mert szeretném jelezni, kitartunk amellett, hogy a tanároknak a rájuk bízott gyerekeket meg kell óvniuk

– Kezdeményeztem egy törvénymódosítási folyamatot. Több tárcaközi egyeztetés volt már a minisztériumok között. Egy ilyen ügyben, ha megszületik a bírósági tárgyaláson az ítélet, akkor az is segít a törvénymódosításban. Mindenki másban látja a megoldást: valaki az iskolaőrségben, más a tanárok jogainak bővítésében és vannak más javaslatok is. Ez több hónapos folyamat, és a választások után lehet módosítás – tette hozzá Kővári János.

Jancsula ügye júniusban folytatódik. Ugyanakkor addig még a köztársasági elnökhöz benyújtott kegyelmi kérelem elbírálása is megérkezhet. Az ugyanis folyamatban van az Igazságügyi Minisztériumban.

A Pécs Aktuál tudósítása itt nézhető végig:

Korábbi cikkünk: