Címlap Balhé Könnyezve mes...

Könnyezve mesélte Dezső bácsi, hogy elítélte a bíróság az ANK-nál történt verekedés mellékszálaként!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

170 ezer forintra ítélte a bíróság büntetőügyben az ANK történelemtanárát, amiért „személyi szabadságában korlátozta” azt a 16 éves fiatalt, akit cigizésen kapott az iskola udvarán. Teljesen más miatt indult egyébként az ügy, de egy ügyész „kiszúrta” Dezső bácsit is, így lett tanúból vádlott – mesélte lapunknak a tanár, aki több mint 30 éve pedagógus már.

Terror a Nevkó környékén

Korábban több cikkben is megírtuk, hogy számos lakossági, szülői panasz érkezett a Nevelési Központ környékéről, ahol – az elmondások szerint – fiatalkorú bandák terrorizálják a gyerekeket, időnként alaposan össze is verve őket. Néhány esetről videót is bemutattunk.

Tavaly ősszel számoltunk be arról az esetről is, amikor dohányzás miatt került összetűzésbe pár diák egy, az ANK-ban dolgozó tanárral – Jancsula Dezsővel. Az összeverbuválódott tömeg arra biztatta a diákokat, hogy üssék meg a tanárt – lehetett hallani a közösségi oldalon keringő számos videóban. Ezután a tanár a táskájánál fogva próbálta az egyik gyereket visszatartani, hogy az igazgatóhoz kísérje.

“Én már lecsaptam volna, pumpáltam volna a kopasz fejét”

– mondja az egyik tizenéves az egyik videóban.

A tanár és diák közötti szóváltás körülbelül 10 perig tarthatott. Ez idő alatt Dezső bácsi próbálja elmagyarázni, hogy az iskola területén tilos a dohányzás. A diákok viszont kérdőre vonják az idős pedagógust.

A tanár és diákok közötti szóváltás után egyszer csak előlépett egy férfi a bámészkodók közül – az iskola takarítója, majd nekiesett az egyik fiatalnak, földre lökte, és bántalmazta. Dezső bácsi eközben pár méterre tartotta a táskájánál fogva a másik, fenyegetőző fiatalt.

Elítélte a bíróság, de nem érzi magát bűnösnek

A híres – országos sajtót is bejárt – verekedésből rendőrségi ügy lett, majd a bíróság elé kerültek a szereplők. A takarítót elítélték, munkahelyéről elbocsátották; a gyerekek büntetés nélkül megúszták, felmentették őket, de

időközben Dezső bácsi tanúból vádlott lett, majd őt is elítélte a bíróság, mégpedig tárgyalás nélkül

– mesélte lapunknak. Most azonban fellebbez, mert ha kifizeti a pénzbüntetést, akkor azonnal el kell bocsátani a munkahelyéről – hiszen a törvény szerint nem dolgozhat gyerekekkel az, akit büntetőügyben elítélnek.

A köztiszteletben álló tanár megrázó riportban mondta el a Pécs Aktuálnak, hogy pontosan mi történt vele, és mihez tud kezdeni, illetve, hogy mi bántja a leginkább:

Az, hogy engem elítéltek ezért, azt üzeni a környékbeli csibészeknek, hogy itt bármit meg lehet tenni, ide be lehet jönni, itt szabad dohányozni, inni, mocskolódni. És ha az itt dolgozó ember rájuk szól, akkor agresszívan vissza lehet szólni. Ez nem probléma. Sőt! Majd az az ember kap büntetést, aki erőteljesebben fejezi ki a rend iránti vágyát

– magyarázta Dezső bácsi. Szerinte

nem azt kellene büntetni, aki egy közintézményben, nem fizikai erőszakkal, csak visszatartással megpróbálja elérni, hogy a gyerekek biztonságban legyenek.

Korábban a Pécs Aktuál kamerája elé állt annak a fiúnak a nevelőapja is, aki összetűzésbe került Dezső bácsival a dohányzós ügyben, majd összeverekedett a takarítóval. Horváth László, vagy ahogyan sokan a városban ismerik: Füles, védte 16 éves fiát. Elmondása szerint Rubennek volt már pofozkodása, de nem rosszindulatú, és ebben az ügyben ártatlan volt. 

A takarító – aki nekiesett és a földre vitte a 16 éves fiatalt – EBBEN a videónkban mesélte el, hogy mi történt az ő nézőpontjából azon a tavaly őszi napon.