Címlap Arc „Nincs ...

„Nincs B verzióm, 36 éve tanítok, én ehhez értek” – mondta Dezső bácsi, aki nem akar Don Quijote lenni, mégis úgy fest, az lesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Öt éve van a nyugdíjig Jancsula Dezsőnek. A pécsi tanárnak, aki miatt pénteken utcára vonulnak az emberek a Nevelési Központnál. Egy hét alatt megismerte a nevét az ország, pedig ő nem akar Don Quijote lenni. Viszont ügyére és a körülötte lévő összefogásra ezrek kapták fel a fejüket. Szerinte azért is, mert „ez nem egyedüli eset, itt egy jelenségről van szó.”

Bár próbál feladataira koncentrálni, mégis fenekestül felfordult Jancsula Dezső élete azzal, hogy a bíróság elítélte. Amellett, hogy próbálja tanári hivatását úgy végezni, ahogy az elmúlt 36 évben tette, hirtelen nagyon sok megkeresést is kapott. Szerinte ez nem véletlen, jól mutatja, mi áll az érdeklődés hátterében:

Ez egy ügy, de nem egyedüli ügy.

A nagy támogatás pedig azt is mutatja, hogy a többség egyetért azzal, hogy

az iskola a tanulás, a nevelés és a játék helyszíne, nem pedig egy extrém környezet.

„Az az elvárás fogalmazódik meg, hogy az igazságszolgáltatásnak is ezt kell preferálnia” – tette hozzá.

„A pénteki tüntetést nem én szerveztem, de elfogadom”

– Tevőlegesen nem veszek részt a szervezésben, mert akkor úgy tűnne, mintha nyomnám a személyiségemet. Isten ments! Sok vagyok már magamnak is, hogy szembejövök a képernyőkön. De ha ennek az az ára, hogy az én nevemmel fémjelzik a dolgot… De az én szerepem véget ér, ha az ügy megoldódik.

Veled vagyunk Dezső bácsi az a címke, de az emberek nagy része a jelenségről állít véleményt és fogalmaz meg egy igényt

Az ügy mellett pedig ott maradt a tömegakarat és igény, hogy mi felé kell elmenni.

Arról van szó, hogy a törvényhozás hogyan áll ahhoz, hogyha történik egy extrém helyzet, akkor az ágazatban dolgozók magukra maradnak

Évek óta küzdenek ezzel

– Nem példátlan ez az eset, évek óta küzdünk ezzel. Időnként persze ez felduzzad, majd nyugvópontra kerül. Zömében az év nagy részében nem ezzel kell foglalkoznunk – tette hozzá Jancsula Dezső.

Energiavámpír egy ilyen ügy, viszi el az ember lelkierejét

– A maradék öt évemben ezt kell csinálnom, ehhez értek és a szülők azért hozzák ide a gyerekeiket, mert tudják, hogy találkozhatnak ilyen értékrendű emberekkel. Nem egyedül vagyok ilyen, azért ezt leszögezném – mondta Dezső bácsi.

Jancsula Dezső 36 éve történelmet tanít a pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központ 1. sz. Általános Iskolájában (Nevkó). Tavaly ősszel azonban rendreutasított két tizenévest azért, mert dohányoztak. A tanár egyikük hátizsákjának pántját fogta meg, majd percekig vitatkoztak. Ezután érkezett az iskola takarítója, aki földre vitte a fiatalt. A tanár először tanú, majd vádlott lett az ügyben és el is ítélték, azaz 170 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezték. A takarító fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Jogszabályváltozást szeretnének

Jancsula Dezső azért is vállalta a nyilvánosságot és szólt Kővári Jánosnak az ügy miatt, mert szeretné, ha jogszabályváltozást idézne elő ez a konkrét ügy. Szerinte a tanárok eszköztelenek.

Kővári János kormánypárti politikus egyébként már egyeztetést kezdeményezett az igazságügyi tárcával, hogy álljanak a tanárok mellé.

Petíciók:

Kővári János által indított petíció ITT írható alá, a diákok által szervezett változat ITT ÉRHETŐ EL. 

A Pécs Aktuál videója: