Címlap Balhé Kővári János ...

Kővári János jogszabályt módosítana Dezső bácsi ügyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi Belvárosi Iskola előtt tartott sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt Kővári János, aki jogi segítséget ígért a méltatlanul megbüntetett Jancsula Dezső pedagógus ügyében.

A politikus előbb felidézte, hogy mi történt egy évvel ezelőtt a Nevelési Központ egyik iskolájának udvarán. A sokakat felháborító eset kapcsán nemcsak szimpátiatüntetést rendeztek Dezső bácsi mellett, de közéleti szereplők is támogatásukról biztosították a pedagógust.

Minden jogi segítséget megadnak a tanárnak

Ennek fényében jelentette be Kővári János, hogy teljesítik a pedagógus kérését, és jogi segítséget nyújtanak neki a bírósági tárgyaláson – amit egyébként maga a pedagógus kezdeményezett, hiszen a bíróság tárgyalás nélkül ítélte pénzbüntetésre a renitens gyerekekkel szemben fellépő tanárt.

Kővári több szakembert is felkért, hogy vizsgálják meg, milyen törvényi módosításra lenne szükség, hogy ilyen helyzetekben a bíróság más döntést hozzon a jövőben.

Indítványunk szerint a közfeladat-ellátás színterét – annak megfogalmazását, hogy a tanár milyen helyzetben lát el közfeladatot, mikor illeti meg őt a védelem – kell tágítani, szélesíteni. Életszerűtlen, hogy csak az iskola falain belül intézkedik egy tanár, hiszen többször kerül az iskola falain kívül, például osztálykirándulások alkalmával, vagy amikor a szülők kérésére hazakísér gyerekeket. A lényeg: amikor az iskolán kívül is rá bízott gyerekeket kell nevelnie, védenie, oltalmaznia és tanítania – legyen az bárhol –, mindenhol kapja meg a közfeladatot ellátó személynek járó védettséget, ugyanúgy, ahogy például a mentősök kiszállnak valahova egészségügyi ellátást nyújtani. Ennek mintájára javasoljuk azt, hogy ez a védelem a tanárokat is megillesse

– fogalmazott Kővári.

A politikus szerint egyébként ha lett volna iskolaőr a suliban, akkor nem ilyen végkimenetele lett volna az ügynek, csak éppen a Nevelési Központban nem fogadták el a Klik javaslatát, hogy alkalmazzanak iskolaőröket. Kérdés, hogy ez mennyiben járult hozzá az eseményekhez.

Szükség van az iskolaőrökre

A bíróságon is biztosan szó lesz erről. Egy iskolaőr nem tud minden gyerekre vigyázni, ezért fontos, hogy a tanárok megkapják azt a védettséget, ami feljogosítja őt részben az intézkedésre – fontos, hogy a Btk.-nak megfelelően nem lehet erőszakos az intézkedés, de a visszatartásnak, amit Dezső bácsi is alkalmazott, jogos eszköznek kell lennie.

A javaslatot Kővári már eljuttatta a Fidesz parlamenti frakciójához, a frakció pedig egyeztetni fog a kormány illetékeseivel, hogy jogszabály-változtatásra van-e szükség, vagy a jelenlegi jogszabályok életszerűbb alkalmazása lenne-e a jövőben a megoldás.

– Ha nem is tudjuk a mostani perben ezzel megvédeni Dezső bácsit, a szándék az, hogy a jövőben ne fordulhasson elő az, hogy a tanárt ítéljék el ilyen esetekben

– hangsúlyozta Kővári.