Címlap Arc Izguljon velü...

Izguljon velünk élőben: megkapja-e Karikó Katalin a Nobel-díjat?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma hirdetik ki, hogy idén ki kapja az orvosi Nobel-díjat. Karikó Katalin – a koronavírus ellenei mRns vakcina kifejlesztése miatt – esélyes rá, de nagy csata várható közte és az amerikai Drew Weissman között, aki szintén ezen a területen munkálkodott.

Ha Karikó Katalin nem kapja meg az orvosi Nobel-díjat, akkor szerdán még reménykedhet a kémiai Nobel-díjban, de ott kevesebb eséllyel száll ringbe.

Mindenesetre együtt izgulhatunk, élőben, itt lehet ugyanis követni az eseménydeket:

Nem Karikó kapta

David Julius és Ardem Patapoutian munkája nyerte a 2021-es elismerést.

A hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért két tudós, az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

A meleg, a hideg és az érintés érzékelésének képessége létfontosságú a túléléshez. „A mindennapi életünkben biztosra vesszük ezek érzékelését, de hogyan keletkeznek az idegi impulzusok a hőmérséklet és a nyomás észleléséhez? Ezt a kérdést válaszolták meg az idei Nobel-díjasok” – írták az illetékes bizottság indoklásában.

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (352,1 millió forintos összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át, a koronavírus-világjárvány miatt idén is a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.