Címlap Gazdaság Nyilvánosság ...

Nyilvánosság kizárva: húzzák az időt a pécsi „átvilágítások” ügyében, de miért titkolóznak ennyire?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pár nap híján egy hónapja lesz, hogy a Pécs Aktuál közérdekű adatigénylésként kérte ki az önkormányzati cégeket és a Polgármesteri Hivatalt érintő „átvilágítások” szerződéseit, dokumentumait, megállapításait, hiszen ezekért több tízmillió forintnyi közpénzt fizettek ki eddig. Egyelőre viszont egyoldalúan kommunikált, politikai érzetű kommunikáción kívül hiteles eredményeket és megállapításokat a nyilvánosság nem ismerhetett meg, hiába fizettek ezért a pécsiek tetemes pénzeket.

Közérdekű adatigénylésünkre válaszul az önkormányzat kiadványában próbálták meg többször is félremagyarázni, hogy miért nem akarnak kiadni semmit az „átvilágításokról”, noha semmiféle érzékeny adatot és információt nem kértünk!

Semmi titkos nem lehet abban, hogy

  • milyen ügyvéd és mi alapján szerződött,
  • mennyiért,
  • miért éppen ő; hogyan talált rá a városi cég éppen erre az ügyvédre,
  • a pénzért (eddig) milyen munkát végzett el,
  • és mit állapított meg.
  • Tudni szeretnénk azt is, hogy eddig pontosan hány feljelentést tettek, és azokkal mi történt: mennyi zárult le, és mennyi folyik még.

Lényegében csak ennyit kértünk, kihangsúlyozva a kérelemben, hogy nem kérünk olyan információt, amely egy esetleges nyomozást sérthetne vagy hátráltatna.

Kitérő válaszok közben hosszabbítana a polgármester

Nemcsak az önkormányzati cégek húzzák azonban az időt, és kértek 15 napos hosszabbítást, hanem a Polgármesteri Hivatal is kitért a közérdekű adatigénylésünk elől érdemben. Péterffy Attila arra hivatkozott, hogy még tart az átvilágítás, ezért csak részteljesítések vannak – ezeket pedig nem akarja kiadni. Nem hagytuk ennyiben, hiszen történtek kifizetések, és ha fizettek pénzt, akkor kellett lennie teljesítésnek is, valamiféle dokumentációnak és megállapításoknak.

Ha ugyanis enélkül fizetgettek pénzeket, az felvetheti a hűtlen kezelést is.

Érdekes, pár nappal azután, hogy beadtuk a közérdekű adatigénylést, a Jogi és Ügyrendi Bizottság elé került egy anyag, amiben a polgármester arra kéri a bizottságot, hosszabbítsák meg az átvilágító ügyvéd megbízását, amelyet eredetileg április elején kötöttek meg. Indoklásként azt hozzák fel, hogy „az átvilágítási ügyekben eljáró dr. Góbi János ügyvéd és az audit szakmai felügyeletével megbízott dr. Bodnár Imre ügyvéd együttesen kérelmezték fenti szerződések lejártának módosítását, tekintettel arra, hogy az adatszolgáltatás több esetben jelentős késedelemmel történt meg, illetve bizonyos adatszolgáltatások jelenleg is függőben vannak.

Góbi és Bodnár vitorlázgatnak (Fotó: Bodnár Imre közösségi oldala)

Érdemes tudni, hogy egy alapos és professzionális „átvilágítás” a piacon maximum 6 hónapot vesz igénybe általában, de jóval gyakoribb az ennél rövidebb – 30-60 napos – határidő. Pécsett viszont már pár nap híján két éve folynak az „átvilágítások”, és ezzel együtt a milliók is különféle ügyvédek zsebeibe.

Izgalmas kérdés lehet az is, mi az oka annak, hogy pár egyszerű dokumentum kiadása, nyilvánosságra hozatala helyett az időt húzzák az önkormányzati cégek, és maga a polgármester is?

Miért titkolóznak?

Bár egyelőre csak sejtéseink vannak arról, hogy mi az oka a titkolózásnak, megosztunk négy és fél lehetséges okot, teóriát.

1/ Idő előtt sülne el a csőre töltött politikai fegyver

Ha egyszer vége lenne az átvilágításoknak, akkor nemcsak pénzt nem lehetne ezen keresni, de utólag nehéz lenne „leleplezni valamit”, ami nem volt benne a lezáró dokumentumokban. Hiszen miért fizettek valamiért milliókat, ha nem volt alapos a munka és nem tárt fel mindent. Tehát ezen teória szerint a lehető legtovább húznák az „átvilágítást”, hogy a lehető legtöbb kommunikációs lehetőséget lehúzzák róla, akár a ciklus végéig. Azért nem akarják kiadni, mert akkor a tervezett idő előtt kellene ezekről beszélni, pontosabban kerülnének nyilvánosságra a megállapítások. Az pedig nem érdekük politikailag, hiszen

ameddig csak lehet, szeretnék lebegtetni, hogy az előző városvezetés és annak egyes szereplői korruptak voltak, és pénzeket tüntettek el.

Mire kiderülne ennek ellenkezője, illetve, hogy nem igazak a vádaskodások, jó esetben már egy új ciklusban ülnek, további 5 évig. (És akkor is rá tudják fogni a bíróságra, ügyészségre, rendőrségre az egészet.)

Zsarolás?

Ehhez a ponthoz tartozik az az „alteória” is, amely szerint politikai zsarolásra próbálják használni Péterffyék az átvilágítások egyes anyagait. Jobboldali képviselőket, volt cégvezetőket próbálnak „együttműködésre” bírni, illetve a kormányzatnál szeretnének ilyen nyomásgyakorlással együttműködést kicsikarni, cserébe „elássák” az esetleges terhelő anyagokat. Ezt a teóriát gyengíti, hogy

nagyobb politikai potenciál van a bűncselekményekkel való nyilvános megvádolásban, lejáratásban és ezek sugalmazásában, mint a négy fal közötti, titkos sumákolásban.

Ráadásul a Fidesz olyan ügyeket élt túl, mint az adriai jachton szexelő Borkai Zsolt, vagy az ereszcsatornán menekülő Szájer József; ezek pedig némileg fajsúlyosabb ügyeknek tűnnek Pécsnél; a várost pedig csont nélkül bukta el a Fidesz 10 éves kormányzás után. Azóta is kómában vannak a jobboldalon: bármiféle különösebb jelenlét és alternatíva nélkül.

2/ Nem találtak semmi komolyat

Ez is benne van a pakliban, és erre utal az is, hogy ugyan tett feljelentéseket az önkormányzat, de ezek egyikéből sem lett mindeddig vádemelés, nem jutottak el a bíróságra, noha lassan kétéves ügyekről van szó. Ezért árulta el korábban a polgármester is egy belső levélben a képviselőknek, hogy inkább ők maguk fognak – illetve a cégvezetőkön keresztül – pótmagánvádas ügyeket kezdeményezni, mert azzal el tudnak jutni a bíróságig. Amit persze lehet kommunikálni megint. Ez viszont inkább tűnik politikai trükknek, mint valós elszámoltatásnak, ugyanis a pótmagánvádas ügyek döntő többsége legtöbbször nem áll meg a bíróság előtt, ha azt egy alapos, kiemelt nyomozás előzte meg, ami nem talált semmi törvénytelent.

Tudunk olyanról is, hogy

az alaposan kommunikált „feljelentés” ellenére később megegyeztek;

szerződésben írták alá, hogy minden rendben van, nincs követelésük, és dolgoztak tovább a korábban bűncselekmény-gyanúba kevert céggel. Elnézést persze nem kértek nyilvánosan.

3/ Pénzlehúzás és pénzezés

Igen, ez is egy elképzelhető verzió, de igen gyenge és kockázatos lenne. A teória szerint az „átvilágításokkal” fizeti ki Péterffy Attila a haveri ügyvédeket, akik segítették a kampányában. Azt viszont, hogy esetleg ezek az ügyvédek valamennyit visszaosztanak Bodnár Imrének, vagy másnak zsebbe a közbenjárásért cserébe, nem tudjuk feltételezni sem; ez nekünk már túl vad ötletnek tűnik.

4/ Eddig csak alibizés folyt, meg a pénz

A negyedik teória szerint eddig csak alibizgetés folyt „átvilágítás” címén, komolyan vehető írásos anyagok, dokumentumok nem készültek, vagy csak minimális mennyiség.

Ciki lenne tehát, ha kiderülne, hogy 10-20 oldalért fizettek tízmilliókat egy-egy ügyvédnek, akik ráadásul nem is találtak semmi érdemlegeset.

Bíróságra megyünk

Hamarosan elfogy a határidő és ki kell adni a közérdekű adatokat, márpedig az „átvilágítások” anyagai annak számítanak. Ha mindezek ellenére sem adják ki határidőre a közérdekű, sok tízmillióba kerülő „átvilágítások” anyagait, akkor bíróságon fogjuk kiperelni azokat.