Címlap Tudomány Orvosi Nobel-...

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Stockholm, 2023. október 2. Thomas Perlmann svéd professzor, az orvosi és élettani Nobel-díjat odaítélõ bizottság titkára (j) bejelenti, hogy Karikó Katalin magyar biokémikus (a kivetítõn balról) és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért 2023. október 2- án a stockholmi Karolinska Intézetben. MTI/AP/TT Hírügynökség/Jessica Gow

Az illetékes bizottság indoklása szerint

Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését.

A kitüntetett 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.