Címlap Közélet „Nem kö...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy enyhébb ítéletet, megrovást ajánlott az ügyész Jancsula Dezsőnek. Ezt NEM FOGADTA EL a pécsi tanár, akit azért ítéltek el, mert egy 16 éves diákot cigizésen kapott és az igazgatóhoz akart felvinni. Az ügy tehát nem ér véget, nyáron folytatódik a tanuk és a vádlott újabb kihallgatásával és a videofelvételek megtekintésével. 

Egy országot mozgatott meg Jancsula Dezső ügye tavaly ősszel. A pécsi tanár személyesen most először mondhatta el a bíróság előtt, hogy szerinte hogyan is történt az eset. Mint ismert: Jancsula Dezsőt elítélték azért, mert fellépett az iskola környékén rendszeresen garázdálkodó banda ellen. Az eset több szülőt és tanárt és tanítványt is felháborított, több ezren álltak akkor ki Dezső bácsi mellett.

Először 170 ezer forint megfizetésére ítélték

A kedvelt pedagógust még tavaly, egy tárgyalás nélkül meghozott – egyelőre nem jogerős – döntéssel 170 ezer forintra ítélte a bíróság büntetőügyben, amiért “személyi szabadságában korlátozta” a 16 éves fiatalt. Ezt az összeget a tanár nem fizette ki, hiszen, ha megtette volna, akkor elismerte volna bűnösségét és tovább nem is taníthatott volna.

Újabb tárgyalás következett, „felajánlották” a megrovást

Az ügy kirobbanása után öt hónappal Jancsula Dezsőt a bíróságon személyesen is meghallgatták. Mielőtt azonban Jancsula elmondta a véleményét, az ügyész felajánlott a pedagógusnak egy megrovást. Ezzel Jancsula Dezsőt mentesítették volna a bírság megfizetése alól.

A történelemtanár ebbe nem ment bele, az ügy folytatódik

„Nem követtem el bűncselekményt”

– mondta Jancsula Dezső a bírónak a vádlottak padján, aki hozzátette: azt ismerte el, hogy megfogta a fiú táskáját. De szerinte ez nem bűncselekmény.
A mostani előkészítő tárgyalás nagy médiaérdeklődés mellett zajlott, még a fővárosból is érkeztek újságírók. A beengedésnél kisebb fennakadások voltak, azokat, akiknek nem volt regisztrációjuk, nem engedték be a terembe – így járt Nagy Erzsébet pécsi tanár, a PDSZ országos választmányának tagjai is.

– Azért akartam az igazgatóhoz vinni a fiút, hogy lecsillapítsa. De a fiatalember ellenállt és a társaság többi tagjai verbális alázásba kezdtek – mondta Jancsula, aki szerint repkedtek a

„k*rva anyád és eltöröm a kezedet”!

Jancsula Dezső azt állítja: ő csak az iskoláját, tanártársait és a diákjait védte meg a balhés fiataloktól, akik rendszeresen bejártak az iskola területére dohányozni, beszólogattak a gyerekeknek és a tanároknak is.

Ha jogerősen is elítélik, el kell bocsátani

Jancsula Dezső 36 éve tanít, nyugdíjáig 4 év van vissza. A tárgyalás június 1-én folytatódik. Ha jogerősen is elítélik, akkor mérlegelés nélkül el kell bocsátani őt a munkahelyéről a törvény szerint.

A Pécs Aktuál a tárgyalást követően ÉLŐBEN jelentkezett a helyszínről, ahol Jancsula Dezső, Nagy Erzsébet (PDSZ elnöke) és Kővári János nyilatkozott: