Címlap Gazdaság Alakul az új ...

Alakul az új pécsi vásárcsarnok

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lassan végéhez ér az új pécsi vásárcsarnok építése. Az önkormányzat közlése szerint a szakipari szerelési munkák készültségi foka meghaladta a 70%-os készültséget, a bezárt épületben folyamatosan készülnek el a burkolási és festési munkákkal az üzlethelyiségekben, továbbá a gépészeti szerelvényezések mellett a villamossági szerelési munkák is elkészültek. A kivitelezők hamarosan befejezik az álmennyezetek zárását, emellett folyamatosan zajlik a főhajó műgyanta padlójának előkészítése. Az előzetes terveknek megfelelő ütemben halad az épület kivitelezője.

A pécsi vagyonhasznosító és a városfejlesztési cég szakemberei folyamatosan egyeztetnek a leendő bérlőkkel arról, hogy milyen legyen az üzletek végső kialakítása. A cél az, hogy észszerű kereteken belül a bérlők igényeinek megfelelően alakítsák ki az üzlethelyiségeket, a pavilonokat és az árusítóteret. A bérlők hamarosan megkapják az építészeti, az erős- és gyengeáramú, a gépészeti és a belsőépítészeti, a berendezési tárgyakat is részletező terveket, hogy velük egyeztetve tudják kialakítani az új csarnokot.

Az új és a régi vásárcsarnok között létesülő kültéri piactéren jelenleg földmunkák és közműkiváltási munkák végzése zajlik, valamint a gáz-, a csapadékvíz-, illetve az ivóvízvezetékek fektetési munkálatainak előkészítése zajlik. Utóbbit három ütemben végzik majd el, amely miatt várhatóan február végén, ideiglenes forgalmi rend lesz érvényben a Zólyom utcában.

A csarnoképítéshez kapcsolódóan a projekt keretein belül, a külső útépítési munkák részeként az új Ipar utcai körforgalom a kötőréteg szintjéig elkészült, ezt már decemberben használatba vehették a közlekedők. A kopóréteg fektetésére, valamint az útburkolati jelek felfestésére technológiai okokból csak a telet követően lesz lehetőség. Addig a téli időjárás miatt megsérült szegélyek javítását is elvégzik, valamint elindul az Ipar utcai buszmegálló tartós bazaltbeton burkolatának építése is. Az új vásárcsarnok melletti 47 férőhelyes parkoló és az ahhoz vezető út is megkapta már a kötőréteget.

Az építési munkák mellett folynak az egyeztetések a Bajcsy-Zsilinszky utca keleti oldalán, az új vásárcsarnok nyugati oldali bejáratához átkerülő buszmegállót illetően. Ide a tervek szerint a régi vásárcsarnok melletti buszmegállót helyezik majd át.

A vállalkozó ütemezése szerint a buszmegálló áthelyezésének kivételével ez év tavaszán befejeződnek a kivitelezési munkálatok. Az épületre vonatkozó hatósági engedélyezési munkálatokat követően kerülhet sor a bérlők beköltözésére, valamint az épület nagyközönség előtti megnyitására.