Címlap Politika Ha ketten leb...

Ha ketten lebetegednek a városvezetésből, oda a többség: vesztes pozícióba lavírozza magát Pécs vezetése!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alig két év alatt a 2/3-nál is nagyobb és erősebb felhatalmazásból

a döntésképtelenség szélére politizálta magát Pécs városvezetése. Mostanra csak alig kétfős – biztosra vehető – többséggel vezetheti a várost a baloldal,

és ebben a már a polgármester saját szavazata is benne van. (13 képviselő + 1 polgármester áll szemben 12 képviselővel a testületben). Mutatjuk ezt egy ábrán:

A 2019 októbere óta eltelt időben egymást érték a baloldali belháborúk, amelyek máig nem értek véget a jelek szerint – legutóbb éppen kedden írtuk meg, hogy egy jobbikos képviselő is kilépett a botrányos körülmények között megalakult Pécs jövője fantázianevű „frakciószövetségből”, és inkább függetlenként képviselné tovább a körzetét.

Bukja a frakcióját is a Jobbik?

Hencsei Zsolt kilépésével előállhat az a helyzet is, hogy megszűnik a Jobbik frakciója aközgyűlésben, hiszen egy frakcióhoz három képviselő kell, de Hencsei távozásával ez két főre apadhatott. Hogy Hencsei nemcsak a Pécs jövője baloldali tömbből lépett-e ki, hanem a Jobbik frakciójából is, azt kérdésünkre nem akarta elárulni. Ennek több oka is lehet. Az egyik például az, hogy ezzel – vagyis a lebegtetéssel – alkupozícióba lavírozta magát, és kérhet szívességeket abban bízva, hogy a városvezetésnek nem érdeke a további botrány, ezért frakciótagságáért cserébe jól járhat. Hogy erről van-e szó, azt nem tudjuk, de nem zárható ki.

Előrehozott választás?

A jelenlegi helyzet, illetve amilyen irányba a politikai folyamatok tartanak Pécsett, nem zárja ki, hogy akár előrehozott is választás lehet Pécsett, talán még idén – de csak az országgyűlési választások után.

A kétfős többség ugyanis rendkívül vékonyka. Elég egy rosszkor jött betegség, vagy a baloldali tömbbön belüli további kiszorítósdi, sértődés, pozícióharc – hogy a lelkiismeretről és a képviselői szabadságról már ne is beszéljünk -, és máris ugrott a többség.

Már egyetlen képviselő kiesésével előáll egy patthelyzet a város döntéshozó testületében, ami különös terhet és felelősséget ró majd akkor a polgármesterre, hiszen minden egyes döntéskor – szavazáskor – szükség lesz az ő voksára is, ami ilyenkor kettőt ér.

Nem békét, hanem veszekedést és háborút hozott az új városvezetés

Az világosan kiderült és jól látható, hogy Pécs új városvezetése nem békét, nem nyugalmat, nem kiegyensúlyozottságot hozott Pécs (politikai) életébe, hanem háborút, veszekedést, pozícióharcot és marakodást, miközben súlyosan korlátozták a demokratikus politizálás helyi lehetőségeit – szólnak a kritikák. Ez például, vagy ez itt:

Az, hogy a 2/3-nál is erőteljesebb pozícióját és felhatalmazását alig két év alatt sikerült elherdálnia és leamortizálnia Pécs városvezetőinek egy ingatag többség szintjére, mutathatja Pécs politikai vezetésnek minőségét és szakértelmét is.