Címlap Arc Hencsei Zsolt...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi évek egyik legmegdöbbentőbb visszaélését hozhatta nyilvánosságra Pécsett a Tiszta Kezek Frakció, amely szerint vesztegetéssel és más módszerekkel juthattak lakásokhoz a városvezetéshez közel álló barátok, rokonok, ismerősök és üzletfelek, miközben nagyon sok olyan család van a városban, amely évek óta hiába vár önkormányzati bérlakásra.


Témába vág:


Több nyomozás is folyik ezekben az esetekben, a városvezetés viszont azzal védekezik, hogy politikusok nincsenek a gyanúsítottak között, „csak” ügyintézők. Ezt egyelőre nem lehet tudni azonban, ugyanis gyanúsítás még nem történt egyik nyomozásban sem – tudta meg a Pécs Aktuál hivatalosan.

A baloldali városvezetéséből távozott Tiszta Kezek Frakció által nyilvánosságra került dokumentumok alapján az látszik, hogy Nyőgéri Lajos alpolgármester volt felesége (P. Á.), jelenlegi feleségének cégtársa; aki az MSZP-től 15 milliót is kapott (Gy. L.né), Mellár Tamás munkatársának és az MSZP prominensének nagymamája (Sz. P.) is érintett az ügyben, sőt kiderült egy 100%-ban önkormányzati cég, a Pécsi Ellátó Központ (PEK) korábbi vezetője (G. Katalin) is önkormányzati bérlakást kapott. Mindezek mellett a napokban kapott nyilvánosságot, hogy "közfeladati helyzettel" való visszaélés miatt nyomoz a rendőrség az újabb lakásmutyiban Pécsen, miközben a korábbi nyomozás is tart még, amit vesztegetés gyanúja miatt rendeltek el. A lakáskiutalásokat is felügyelő bizottság jobbikos elnökéhez, Fogarasi Gáborhoz, illetve a városvezető koalícióhoz is köthető ugyanis az a család (K.-ék), amely három bérlakáshoz is juthatott Pécsen gyanús körülmények között.

Hencsei Zsoltot azért kerestük meg, mert főleg ő volt az, aki beleállt ezekbe a kétes lakásügyekbe, arccal és névvel is vállalva a konfliktusokat.

Hencsei Zsolt, a Tiszta Kezek Frakció képviselője
Hogyan akadt ezeknek az igen kérdéses eseteknek a nyomára?

Nekem nagyon jó kapcsolatom és viszonyom van az átlagemberekkel, az utca embereivel, én is innen jövök, és ma is itt élek közöttük, mert jól érzem magam. Közszájon forogtak körükben azok az esetek, amelyeknek utána mentem, majd hivatalosan is szóvá tettem a polgármesternek. Én azért léptem ki a városvezető koalícióból, mert már nem bírtam nézni azt az anitdemokratikus, uram-bátyám rendszert, amit Péterffy és Nyőgéri páros kiépített. Sajnos pontosan azt művelik, sőt annál rosszabbat is, mint ami ellen küzdöttünk 2019 előtt. Próbáltam tenni ez ellen, de senkit nem érdekelt. Így inkább én is kiléptem, és csatlakoztam a DK-ból és a Momentumból hasonló okok miatt távozó Bognár Szilviához és Topán Lászlóhoz, és megalapítottuk a Tiszta Kezeket.

Hogyan mehettek a lakásügyekben a visszaélések?

Ezt a nyomozásoknak kell tisztáznia, de

az mindenestre érdekes, hogy van, aki 15 éve hiába vár lakásra, míg mások egyből – esetleg kérelem nélkül is – kapnak.

Azt érdemes tudni, hogy normális esetben a rendszer úgy néz ki, hogy a lakásigénylő beadja a kérelmét a lakásosztályhoz, amely felterjeszti a Népjóléti és Sport Biztottsághoz ezt, ahol döntenek. Ha jóváhagyják a kérelmet, akkor a bizottság utasítja a lakáscsoportot, hogy adjanak ki használatbavételi engedélyt, amit a Pécsi Ellátó Központ végre is hajt, és adja a kulcsokat is.

Ha én nyomozó lennék, akkor mindenképpen alaposan megnézném a Lakásosztályt, hogy ott kik és mi alapján terjesztettek be különféle kérelmeket a bizottsághoz, illetve kik és miért hoztak olyan döntéseket, amelyekkel megkerülték a bizottságot is?

Nem akarok találgatni, de szerintem ezt a helyztet láthatta át elég gyorsan az az egykori rendőr is, akit már a botrányok kirobbanása után választottak a lakásosztály vezetőjének, majd rohamtempóban távozott is pár hét után.


Témába vág:


Annak is utána néznék, hogy kik és mi alapján adtak lakáskulcsot egyes illegális lakóknak, akikről hivatalosan senki nem döntött korábban? Egyszer csak kaptak egy szép nagy lakást, lakáskulcsokat. Aztán pár héttel később „észrevették” a PEK ellenőrei, hogy jé: nem üres az adott lakás, azt jogcím nélkül használja „valaki”. Majd megállapodtak vele, hogyha fizeti a bérelti díjat, akkor maradhat.

Ilyen jogcím nélküli lakáshasználó volt például a PEK korábbi vezetője is, aki egyszerre köszönhette állásását Nyőgéri Lajosnak és Fogarasi Gábornak.

Szóval ezeket érdemes lenne ellenőriznie a hatóságnak is, nem tudom, hol tartanak az ügyekben.

Korábban olyan híresztelések is borzolták a kedélyeket, sőt szembesítették is ezzel a bizottság elnökét is, hogy szexért is osztogattak lakásokat. Ezeket azonban tudomásunk szerint eddig nem bizonyították. Ön hallott ilyen ügyről?

Természetesen hozzánk is eljutottak ezek a hírek, de rettenetesen el lennék keseredve, ha ezekről kiderülne, hogy igazak. Bizonyítékot egyelőre még nekünk senki nem tudott mutatni. Jegyzem meg: idáig süllyedni – vagyis szexért adni közvagyont – az minden szempontból a legalja lenne.

Most folynak a nyomozások, nem tudni, mi lesz a vége ezeknek, és hogy egyáltalán mikor fejeződhetnek be. Hogyan tovább?

Folyamatosan kapjuk az újabb és újabb információkat. Nekünk viszont egyetlen célunk van, ezért is hoztuk nyilvánosságra a kétes ügyeket. Azt szeretnénk elérni, hogy soha többet ne fordulhasson elő Pécsett az, hogy nem a rászorulók, nem azok, akiknek tényleg szüksége van rá és meg is érdemlik, jussanak lakásokhoz, hanem haverok, barátok, üzletfelek, családtagok.

Ezek szerint az új pécsi lakásrendelet erre nem garancia?

Viccel? Az semmire nem garancia szerintem, inkább elterelésnek tűnik számomra. Bár arra esetleg jó lehet neadjisten, hogy a nagy reform közepette eltűnjenek régi iratok, vagy legalizáljanak korábban esetleg nem papírozott ügyleteket.


Témába vág: