Címlap Balhé Iratokat semm...

Iratokat semmisíthetnek meg a vesztegetéses ügy és a gyanús lakásmutyik miatt a Városházán a Tiszta Kezek szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Garanciákat várnak arra, hogy semmilyen dokumentum nem tűnik el.

Szeptember elsejétől hatályos a pécsi önkormányzat új lakásrendelete. Ezzel összefüggésben az önkormányzat egy „objektív pontrendszer” alapján állítaná fel az önkormányzati bérlakásra várók sorrendjét, ehhez viszont minden lakásigénylőnek meg kell újítania a kérelmét december 20-ig – közölte korábban Nyőgéri Lajos (MSZP), a területért felelős alpolgármester.

A legtöbb gyanús lakásügyet a nyilvánosság elé táró Tiszta Kezek Frakció azonban aggódik, szerintük ugyanis van miért.

– Évekig nem volt fontos, de azután, hogy vesztegetés gyanújával nyomozás indult a pécsi önkormányzati bérlakások körül, illetve más lakásmutyi-gyanús esetek is nyilvánosságra kerültek, megreformálná az önkormányzat a bérlakáshoz jutás folyamatát. Félő azonban, hogy

a „reform” leple alatt a korábbi években keletkezett bizonyítékokat, iratokat semmisítenének meg a Városházán, hogy megnehezítsék, vagy ellehetetlenítsék a nyomozást, a bűncselekmények felderítését, illetve, hogy most, utólag legalizálni tudjanak egyes lakáskiutalásokat

– jelentette ki a Tiszta Kezek Frakció (TKF), amely garanciákat vár a városvezetéstől arra, hogy semmilyen dokumentum nem tűnik el az archívumból.

„Ismerve a korábbi visszás eseteket, amelyeket jó részben mi hoztunk nyilvánosságra, tartunk attól, nehogy iratok tűnjenek el véletlenül a nagy reform közepette”

– közölte Hencsei Zsolt. A TKF képviselője hozzátette azt is, hogy számos lakásigénylő kereste meg az elmúlt hetekben, és jelezték: aggódnak, hogy mi lesz a kérelmükkel, mivel hiába várnak már évek óta arra, hogy lakáshoz jussanak.

– Biztatok is minden érintettet, hogy keressen meg bátran levélben vagy személyesen, hogy képviselni tudjam az érdekeiket – mondta Hencsei.

Nyomozás vesztegetés miatt és más gyanús esetek

Még tavaly novemberben tudta meg a Pécs Aktuál, hogy a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség (ez a katonai ügyészség is egyben) folytat nyomozást vesztegetés bűntette miatt a pécsi Polgármesteri Hivatalban, mert a gyanú szerint kenőpénzért adhatták a bérlakásokat. A nyomozás máig tart, és meglehetősen alaposnak tűnik: rengeteg iratot foglaltak le és vittek el a különleges nyomozók, számos tanút hallgattak ki az ügyben, amiben állítólag hangfelvételek is bizonyítják a kenőpénzeket. A nyomozást a hírek szerint idén nyáron tovább szélesítették.

A Hencsei Zsolt képviselő által korábban már nyilvánosságra került dokumentumok alapján kiderült az is egyebek mellett, hogy

  • Nyőgéri Lajos alpolgármester volt felesége (P. Á.)
  • jelenlegi feleségének cégtársa; aki az MSZP-től 15 milliót is kapott (Gy. L.né)
  • Mellár Tamás munkatársának és az MSZP prominensének nagymamája (Sz. P.)

is érintett a gyanús lakásügyekben, sőt egy 100%-ban önkormányzati társaság, a Pécsi Ellátó Központ (PEK) korábbi vezetője, G. Katalin is önkormányzati bérlakást kapott.

Pár napja tudtuk meg azt is, hogy a lakáskiutalásokat is felügyelő bizottság jobbikos elnökéhez, Fogarasi Gáborhoz, illetve a városvezető koalícióhoz is köthető az a családfő, akinek hozzátartozói három bérlakáshoz is hozzájuthattak Pécsen. Az ügyben a rendőrség megerősítette, hogy „közfeladati helyzettel visszaélés bűntette” miatt nyomoznak.

Összesen négy komoly nyomozás folyik egyébként a városvezetés körül, ezekről itt írtunk: