Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem mondvacsinált politikai purparlék miatt, hanem nagyon komoly, esetenként több százmilliós, vagy milliárdos bűntetőügyekben folynak nyomozások a pécsi városvezetés környékén. Vesztegetés, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés miatt vizsgálódnak a nyomozók, illetve két ügyben rágalmazás miatt is a bíróság elé kell állnia majd a pécsi polgármesternek, mert társával - ügyvédjével - hazudtak a vád szerint.

Annyi hír futott be mostanában arról, hogy nyomozók vizsgálódnak a pécsi városvezetés körül, hogy az egyszeri hírolvasó könnyen elveszítheti a fonalat. Ebben segítünk rendet tenni, és nagyon röviden sorra vesszük az eddig nyilvánosságra került különféle ügyeket.

Vesztegetés bűntette – Gyanú: kenőpénzért adták a bérlakásokat

Még tavaly novemberben tudta meg a Pécs Aktuál, hogy a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség (ez a katonai ügyészség is egyben) folytat nyomozást vesztegetés bűntette miatt a pécsi Polgármesteri Hivatalban, mert a gyanú szerint kenőpénzért adhatták a bérlakásokat. A nyomozás máig tart, és meglehetősen alaposnak tűnik: rengeteg iratot foglaltak le és vittek el a különleges nyomozók, számos tanút hallgattak ki az ügyben, amiben állítólag hangfelvételek is bizonyítják a kenőpénzeket. A nyomozást a hírek szerint idén nyáron tovább szélesítették, és információk szerint az ügy sokkal nagyobb is lehet annál, mint aminek elsőre tűnt – ezért is ennyire aprólékos a felderítés.

Az ügyre érdemben a városvezetés nemigen reagált nyilvánosan.

Az ügy részleteiről ITT LEHET cikkeket találni, akiket mélyebben is érdekel a téma.


Hűtlen kezelés bűntette – Gyanú: értékes telket passzoltak át egy haveri cégnek, milliárdos lehet a haszon

Hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódnak a rendőrök, mert nem zárható ki, hogy elherdálták Pécs vagyonát azért, hogy egy ismerős, MSZP-közeli cégnek kedvezzenek a városvezetők. A korábban Puch Lászlóval, a szocialisták volt erős emberével – és pénztárnokával – összeköthető vállalkozás egy sokmilliárdos haszonnal kecsegtető parkosított területhez juthatott Pécsett úgy, hogy egy friss döntés miatt akár lakóparkot is építhet rajta a Belváros-Egyetemváros peremén. Pécs eközben csak egy romos kempinget, és némi aprót „nyert” ezen.

A városvezetés szerint minden szabályos volt, noha az ingatlanértékbecslők egyértelműen az MSZP-hez köthető figurák voltak.

Erről az ügyről IDE KATTINTVA lehet elérni több cikket is.


Hivatali visszaélés bűntette – Gyanú: jogtalanul vettek el több mint 400 milliót

Több mint 400 millió forintot emelt le egy számláról a pécsi polgármesteri hivatal, de kiderült, hogy jogtalanul – a jegyző belső vizsgálata szerint. A pénzt viszont ennek ellenére hónapok óta nem adják vissza. Az ügyben egy bejelentést követően a Pécsi Járási Ügyészség lépett, majd hivatali visszaélés miatt rendelte el a nyomozást a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az ügyre a városvezetés – kérdéseink ellenére – nem reagált; de a jegyző igen a közérdekű adatigénylésünkre. Ezt hamarosan részletesen is ismertetni fogjuk.

További részletek erről az ügyről ITT olvashatók.


Közfeladati helyzettel visszaélés bűntette – Gyanú: újabb bérlakásokhoz jutottak ismerősök

A lakáskiutalásokat is felügyelő bizottság jobbikos elnökéhez, Fogarasi Gáborhoz, illetve a városvezető koalícióhoz is köthető az a családfő, akinek hozzátartozói három bérlakáshoz is hozzájuthattak Pécsen. Az ügyben feljelentést tett a Pécsi Ellátó Központ vezetője – árulta el azok után, hogy a Tiszta Kezek Frakció egyik képviselője, Hencsei Zsolt konkrét kérdéseket tett fel neki az ügyben. A rendőrség megerősítette, hogy „közfeladati helyzettel visszaélés bűntette” miatt nyomoznak, de a nyomozás érdekeire hivatkozva több részletet nem árultak el egyelőre.

Az ügyre a városvezetés – kérdéseink ellenére – nem reagált.

További részletek ebben az ügyben ITT olvashatók.


Rágalmazás bűntette – Vád: Hazudtak az „átvilágítás” és „elszámoltatás” során

Legalább két büntetőügyben is bíróság elé kell állnia a pécsi polgármesternek és ügyvéd tanácsadójának, mert a vád szerint hazudtak. Az egyik ügyben Péterffy Attila elsőrendű vádlott és Bodnár Imre a másodrendű – ennek tárgyalását hamarosan napirendre tűzik; a másik ügyben ez fordítva van. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy mindkét ügy az „átvilágításokhoz”, illetve „elszámoltatáshoz” kötődik, amelyekben – a vád szerint – valótlan információkat közölt Péterffy és Bodnár a nyilvánossággal, ezzel megrágalmazva ártatlan pécsieket, és egyébként megtévesztve a közvéleményt.

Erről a két büntetőügyről a későbbiekben írunk majd részletesen, igen érdekesnek ígérkeznek. A több tízmillió, vagy akár százmillióba kerülő, de eddig gyakorlatilag számottevő eredményekkel nem járó „átvilágításokról” IDE KATTINTVA lehet cikkeket találni.

A Városháza (és az önkormányzat cégei) megtagadták a közérdekű adatigénylésünket, és máig nem hozták nyilvánosságra az „átvilágítások” hivatalos anyagait, vagyis a teljesítéseket, amelyek alapján milliókat fizettek ki egy szűk körnek.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a politikában a rágalmazás sajnos megszokott jelenség. Hol politikus rágalmaz politikust, vagy közéleti, gazdasági szereplőket, hol újságírókat próbáltak - joggal vagy jogtalanul - besározni ezzel a módszerrel politikai körök azért, hogy gyengítsék a szerző, vagy a médium hitelességét. A hazai közállapotokat - és politikai farkasvakságot - remekül példázza ugyanakkor, hogy ezeknek az akcióknak, ítéleteknek semmiféle hatása nincs a politikára. Márki-Zay Pétert például már ötször mondta ki a bíróság jogerősen bűnösnek azért, mert hazudott, mégis a mai napig aktív politikai és közéleti szereplő. A hatodik rágalmazási ügye még tart.