Címlap Balhé Elrendelték a...

Elrendelték a nyomozást, amiért több mint 400 millió forintot húzott le egy számláról a pécsi Polgármesteri Hivatal

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elsőként írta meg a Pécs Aktuál, hogy több mint 400 milliós költségvetési csalás miatt szorulhat a pécsi városvezetés, amiért jogtalanul vettek el egy számláról százmilliókat a gyanú szerint, ahogy azt a jegyző is megállapította. A pénzt viszont hónapok óta nem adják vissza.


A több mint 400 millió forintot a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás számlájáról emelte le a pécsi Polgármesteri Hivatal, az ügyben viszont a Pécsi Járási Ügyészséghez fordult a társulás elnöke – miután heteken keresztül nem tudott érdemi reakciót kicsikarni a pécsi városvezetésből.

Lapunk érdeklődésére a Pécsi Járási Ügyészség azt közölte, hogy a társulás elnökének

bejelentését az ügyészség feljelentésként értékelte, amit megküldött a Baranya Vármegyei  Rendőr-főkapitányságnak. A nyomozó hatóság hivatali visszaélés büntette miatt nyomozást rendelt el

– tudatta a Pécs Aktuállal dr. Kutas Tamás, az ügyészség szóvivője, de amint az látszik, nem költségvetési csalás, hanem hivatali visszaélés lett a jogi terminus.

Életszerűtlen, ahogy Péterffy reagált

A pécsi polgármester, Péterffy Attila még a napokban is tagadta – Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek frakcióvezetőjének kérdésére -, hogy a jegyző tájékoztatta volna bármiről is, és azt állította, hogy „nincs tudomása jogszerűtlen inkasszóról, ennek következtében nem is fizettek vissza semmit!

Az erősen életszerűtlennek tűnik, hogy egy hónapok óta tartó, 41 Péccsel szomszédos települést hátrányosan érintő, több mint 400 millió forintos vitás ügyben Pécs város jegyzője ne tájékoztatta volna részletesen a polgármestert arról a belső vizsgálatról, amelyet az ügyben lefolytatott, és amelyet meg is küldött a Társulás elnökének. Ha viszont tájékozatta Péterffy Attilát, akkor ő nem állíthatta volna azt, hogy „nincs tudomása jogszerűtlen inkasszóról”, hiszen a jegyző világosan leírta, hogy jogalap nélküli volt a pénzelvonás.

Az üggyel kapcsolatban a Pécs Aktuál számos kérdést juttatott el korábban a pécsi városvezetésnek, de nem reagáltak ezekre. A napokban ezért kénytelenek voltunk közérdekű adatigénylést benyújtani a jegyzőhöz. Egyelőre várjuk a válaszokat és a dokumentumokat. Amint ezek megérkeznek, beszámolunk róla.