Címlap Krimi Több mint 400...

Több mint 400 milliós csalás miatt szorulhat a pécsi városvezetés

Jogtalanul vettek el egy számláról százmilliókat a gyanú szerint, amit erősít egy jegyzői megállapítás is. A pénzt viszont hónapok óta nem adják vissza.

41 települést haragíthatott magára a pécsi városvezetés, miután több mint 400 millió forintot inkasszált a pécsi önkormányzat a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás számlájáról. Mint kiderült, nemcsak a Társulás elnöke, hanem Pécs jegyzője szerint is jogtalan volt a pénzleszedés, ugyanis erre nem volt jogalapja a pécsieknek – írta meg korábban a Pécs Aktuál, hiába próbálta megmagyarázni az ügyletet Péterffy Attila.


A Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulást 42 baranyai település - köztük Pécs - alkotja és hozta létre. A Társulás fő profilja mára a szociális- és gyermekjóléti feladatellátás maradt, három intézményt is működtetnek, Pécsett például az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központot, valamint az Integrált Nappali Szociális Intézményt. A települések azért kötöttek szövetséget a kétezres évek elején, hogy hatékonyabban tudják ellátni a közszolgáltatásokat és közösen valósítsanak meg fejlesztéseket.

Amint azt a Pécs Aktuál megtudta, hosszas könyörgés, többhetes egyeztetés, és az ügy békés és „csöndes” elrendezésére tett kísérlet után, mivel nem értek el semmit a pécsi városvezetésnél, és jogi kötelességük is volt,

a Társulás feljelentést, szakszerűbben: beadványt tett az ügyészséghez az ügyben.

A Társulás elnöke, Pfeffer József megerősítette ugyan az értesülésünket, de érdemben, az ügyészi vizsgálatra tekintettel a részletekről nem akart nyilatkozni. Annyit azért elmondott, hogy

„az inkasszó óta eltelt közel négy hónap, a Társulás álláspontja változatlan, a hatósági átutalást a pécsi jegyző júliusi belső vizsgálatával összhangban jogszerűtlennek tartja. A Társulás továbbra is várja a jogszerűtlen módon elvont összeg visszautalását.”

Azt már jogi szakértőnk közölte lapunkkal, hogy ilyen és ehhez hasonló ügyben „költségvetési csalás”, „hűtlen kezelés” is megállhat akár, de természetesen ezt általánosságban fogalmazta meg, a konkrét ügyet részleteiben nem ismeri.

Péterffy Attila elismerte: „nem fizetett vissza semmit!”

A Társulás körüli necces inkasszó ügye a keddi pécsi közgyűlésen is téma volt. Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek frakcióvezetője kérdezett rá a polgármesternél arra, hogy „lett-e személyi következménye”, illetve hogyan áll ennek a „jogtalan inkasszónak” az ügye, visszafizette-e már a több százmilliós összeget Pécs?

Péterffy Attila igen meglepő választ adott, mert kijelentette: „nincs tudomása jogszerűtlen inkasszóról, ennek következtében nem is fizettek vissza semmit„.

Ez azért különös válasz a polgármestertől, mert a jegyző júliusban világosan kijelentette, hogy jogszerűtlen volt a pénzelvonás.

A jegyző akkori megállapításainak lényege ez volt:

A kép kattintásra nagyítható!

A jegyző teljes vizsgálati anyagát itt lehet elolvasni, vagy letölteni:


Úgy tudjuk, a Társulás egy alapos belső vizsgálat lefolytatására is kérte a pécsi jegyzőt, hogy kiderüljön, konkrétan ki, milyen felhatalmazás alapján és miben hibázott, amikor érvényesítette a pénzelvonást, de egyelőre nem kaptak választ ebben a kérdésben sem.